Årskavalkade: Sakene som preget nyhetsbildet i 2017

Donald Trump, terrorangrep, flere valg i Europa og seksuell trakassering. Her er noen av sakene som dominerte nyhetsbildet i år:

– Fra dette øyeblikket vil det bare være Amerika først. Amerika først. Hver eneste avgjørelse vil bli tatt for å gavne amerikanske arbeidere og familier, sa Donald Trump i sin innsettelsestale.

JANUAR

  • 11. januar: Overgangen fra FM til DAB starter i Nordland. Overgangen ble sluttført i Troms og Finnmark i desember.

  • 27. januar: Trump signerer en presidentordre om innreiseforbud for somaliske, irakske, iranske, syriske, sudanske, libyske og jemenittiske statsborgere. Presidentordren blir senere prøvd i en rekke rettsinstanser og erklært grunnlovsstridig. I desember gis det grønt lys i Høyesterett for en tredje versjon av innreiseforbudet.
Sogneprest Bettina Eckbo viet Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs, det første homofile paret som gifter seg i en norsk kirke.

FEBRUAR

  • 14. februar: Halvbroren til Nord-Koreas leder, Kim Jong-nam, dør etter å ha blitt påsmurt nervegift på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia. To kvinner tiltales for drapet.

  • 21. februar: Politimennenene som deltok i politiaksjonen på Utøya 22. juli 2011 har lenge vært tause, men Aftenposten publiserte denne dagen beredskapstroppens egne beretninger fra terrorangrepet.

  • 22. februar: Marit Bjørgen blir den store VM-dronningen i langrenn med fire gull i Lahti.
Nødetatene sikrer Westminster Bridge nær Parlamentet i London etter at en bil kjørte inn i en folkemengde på broen.

MARS

  • 11. mars: FN advarer om den mest alvorlige humanitære krisen siden FN ble etablert i 1945: 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria står i fare for å sulte i hjel.

  • 29. mars: Skilsmissen mellom Storbritannia og EU er offisiell: Britenes EU-ambassadør Tim Barrow overleverte brevet der det står at Storbritannia utløser utmeldingsmekanismen i EUs avtaleverk, kjent som artikkel 50.
Et barn får medisinsk behandling etter det FN omtaler som et kjemisk angrep mot byen Khan Sheikhoun i Syria.

APRIL

  • 3. april: Russland rammes av det største terrorangrepet på mange år. 11 døde og 45 ble skadet i et bombeangrep mot en T-banevogn i St. Petersburg.

  • 4. april: Byen Khan Sheikhoun i Syria rammes av det som i en senere FN-rapport omtales å være et angrep med saringass i regi av det syriske regimet. Over 90 mennesker, blant dem minst 30 barn, ble drept i angrepet. USA besvarte senere angrepet ved å bombe en syrisk flybase.

  • 9. april: To koptiske kirker i byene Tanta og Alexandria i Egypt ble angrepet 9. april. Minst 43 mennesker mistet livet.

  • 16. april: En folkeavstemning over ny grunnlov i Tyrkia sikrer president Recep Tayyip Erdogan ytterligere makt.

  • 19. april: Senterpartiet fremmer mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesens håndtering av den såkalte ulvesaken, men får ikke støtte i Stortinget.
Emmanuel Macron ga sin kone Brigitte et seierskyss før han talte til sine tilhengere etter først valgomgang i Frankrike. Han gikk også seirende ut av andre valgomgang.

MAI

  • 7. mai: Andre valgomgang i det franske presidentvalget sto mellom den EU-vennlige sentrumskandidaten Emmanuel Macron og ytre Høyres Marine Le Pen. Macron vant med litt over 66 prosent av stemmene.

  • 12. mai: Aftenposten kartla hvordan norske pasienter betalte store summer for å få en behandling norske leger fraråder, på en privat kreftklinikk i Tyskland. Vi fant 38 nordmenn, hvorav 7 var i live og 31 døde.

  • 12. mai: Dataangrepet Wannacry rammer både privat og offentlig sektor i minst 150 land. Nord-Korea anklages for å stå bak.

  • 17. mai: Joshua French kom tilbake til Norge etter å ha vært fengslet i åtte år i kongolesisk fengsel.

Brannen i Grenfell Tower i London, der over 70 mistet livet, startet trolig i en fryser.

JUNI

  • 3. juni: London rammes av terror på nytt. Åtte personer ble drept da en varebil kjørte inn i en folkemengde på London Bridge, og deretter knivstakk tre gjerningsmenn flere personer.

  • 8. juni: Statsminister Theresa May og toryene svekkes kraftig i nyvalget i Storbritannia. May må danne mindretallsregjering med støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP.

– En far og hans unge datter skrek i frykt idet de flyktet gjennom de raserte gatene, som på et blunk ble forvandlet til en slagmark mellom IS og irakske styrker, sier fotograf Goran Tomasevic om dette bildet.

JULI

  • 10. juli: Irakske myndigheter erklærer seier over IS i Iraks nest største by, Mosul. Senere på året – i oktober – ble terrorganisasjonens høyborg Raqqa gjenerobret etter intense kamper. 9. desember erklærte statsminister Haider al-Abadi seier over IS i Irak. Les en av Aftenpostens reportasjer fra Raqqa her.

På andre siden av piggtrådgjerdet i flyktningleiren i Bangladesh, patruljerer soldater fra de samme styrkene som har jaget rohingyaene på flukt.

AUGUST

  • 9. august: Karsten Warholm løper inn til gull i 400 meter hekk under VM i London, og blir den første norske gullvinner i friidretts-VM siden 2009.

  • 10. august: Den svenske journalisten Kim Wall (30) blir meldt savnet etter å ha gått om bord i ubåten til den danske oppfinneren Peter Madsen. Madsen siktes for drap, og flere kroppsdeler tilhørende Wall blir funnet.

  • 17. august: En varebil kjører inn i Barcelonas hovedgate La Rambla. En 17-åring med marokkansk opprinnelse utpekes som gjerningsmann. 16 ble drept og 120 skadet i angrepet. Den antatte gjerningsmannen og fire andre terrorister blir skutt av politiet i kystbyen Cambrils noen timer senere under nok et forsøk på å ramme publikum med bil.

  • 25. august: Den myanmarske hæren igangsatte en militæroffensiv på antatte opprørere blant rohignya-muslimer. Siden den gang har anslagsvis 655.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Menneskerettighetsgrupper har anklaget hæren for å begå forbrytelser mot menneskeheten, og FN anklager hæren for etnisk rensing. Du kan lese noen av Aftenpostens reportasjer fra Bangladesh her og her.

  • 25. august: Kategori 4-orkanen Harvey rammet USA, som ble den dyreste orkanen målt i materielle skader i amerikansk historie. Minst 90 personer omkom. Les vår korrespondents reportasje fra Houston.
– Når vi har fått støtte til fire nye år, er det fordi vi har levert resultater, sa statsminister Erna Solberg etter valgseieren 11. september.

SEPTEMBER

  • 6. september: Karibia og USA ble rammet av kategori 5-orkanen Irma. Dødstallene spriker, men det antas at over 100 omkom som følge av orkanen.

  • 11. september: Opptellingen i det norske stortingsvalget ble et drama rundt sperregrensen. Men både KrF og Venstre havnet over sperregrensen og sikret borgerlige flertall – og Erna Solberg fire nye år som statsminister. Arbeiderpartiet ble valgets store taper.

  • 13. september: Professor Per Fugelli døde. Fuggeli tok farvel med det norske samfunnet i en kronikk som ble publisert i Aftenposten på sensommeren. Les Fugellis avskjedshilsen her.

  • 18. september: Den profilerte politimannen Eirik Jensen blir dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon, våpenlovbrudd og medvirkning til import av hasj. Medtiltalte Gjermund Cappelen dømmes til 15 års fengsel. Begge anker.

  • 24. september: Kvinnen som har styrt Tyskland i 12 år, Angela Merkel, vinner valget til forbundsdagen, men hun er svekket. I desember er fortsatt ikke en ny regjering på plass.

  • 20. september: Tusenvis av tilskuere møtte opp for å følge sykkel-VM i Bergens gater og løftet gullvinner Tom Dumoulin på vei til toppen av Fløyen.
#metoo-bevegelsen startet som følge av avsløringer mot en Hollywood-produsent, men har spredt seg globalt. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i oktober.

OKTOBER

  • 1. oktober: Catalonia holder folkeavstemning om løsrivelse fra Spania, men spanske myndigheter slår hardt ned mot avstemningen. Senere i måneden vedtar parlamentet i den autonome regionen å løsrive seg, men Spania svarer med å oppheve selvstyret og avsette den katalanske regjeringen. Separatistleder Carles Puigdemont søker tilflukt i Belgia, mens andre politikere blir fengslet.

  • 5. oktober: Filmprodusent Harvey Weinstein ble sparket fra sitt eget selskap etter at New York Times publiserte en artikkel om at han hadde inngått forlik med en rekke kvinner som anklaget ham for seksuell trakassering. Det ble startskuddet for den globale #metoo-kampanjen, der personer over hele verden har stått frem med historier om seksuell trakassering.

– Jeg har et sterkt ønske om å snakke åpent om det som har skjedd, sa SSB-sjef Christine Meyer i et eksklusivt intervju til Aftenposten mens hun forhandlet om en sluttavtale med Finansdepartementet.

NOVEMBER

  • 5. november: 26 mennesker ble drept da en mann åpnet ild i en baptistkirke under en gudstjeneste i Sutherland Springs i Texas.

  • 5. november: Aftenposten og en rekke samarbeidende mediehus internasjonalt publiserer de første avsløringene knyttet til lekkasjen Paradise Papers. Få oversikt over de viktigste avsløringene her.

  • 12. november: Grenseområdene mellom Irak og Iran rammes av et jordskjelv med styrke 7,3. Over 500 døde og flere enn 70.000 mistet hjemmet sitt.

  • 15. november: Zimbabwes president Robert Mugabe (93) blir satt i husarrest, og militæret tar kontrollen i landet. Han erklærer sin avgang seks dager senere – etter 37 år ved makten.

  • 24. november: Over 300 ble drept da en bombe eksploderte under fredagsbønnen i en moské nord på Sinai i Egypt. Da folk forsøkte å rømme fra angrepet, ble de beskutt av rundt 30 væpnede menn.
Carl I. Hagen fulgte voteringen og behandlingen av valgkomiteens innstilling til valg av representant til Nobelkomiteen fra diplomatlosjen i Stortinget.

DESEMBER

  • 2. desember: Det betraktes som en stor seier for Donald Trump, når Senatet med knapt flertall vedtar en skattereform som innebærer samlede skattekutt på rundt 12.000 milliarder kroner over en tiårsperiode.

  • 5. desember: Den russiske olympiske komiteen ble suspendert av IOC-styret grunnet doping, og dermed får ingen russiske utøvere delta under det russiske flagget i OL i Pyongchang i Sør-Korea neste år.

  • 8. desember: Frps stortingsgruppe foreslo at Frp-nestor Carl I. Hagen skulle inn i Nobelkomiteen, men etter en hastebehandling av hvem som kan velges, knuses Hagens drøm om en plass i komiteen.

  • 22. desember: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske går ut og beklager «upassende oppførsel» etter at flere kvinner har varslet partiledelsen om konkrete saker mot ham.

Hvilke nyhetssaker savner du i oversikten? Delta gjerne i kommentarfeltet.