Norge

VG: Stortingspolitikere krever granskning av Tolga kommune

Tolga kommune har fått millioner i statlige overføringer for å registrere tre brødre med psykisk utviklingshemning, skriver VG.

Senterpartiets Kjersti Toppe er en av stortingspolitikerne som vil følge opp VGs sak om tre brødre som av Tolga kommune ble registrert med psykisk utviklingshemning.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Tre brødre på Tolga har fått vite at de har stått oppført i Tolga kommunes register over psykisk utviklingshemmede. To av dem har ikke psykisk utviklingshemning.

VG skrev lørdag om tre brødre på Tolga som i flere år har utløst statlige overføringer til kommunen.

Brødrene Arvid, Lars Peder og Magnus Holøyen, som er i alderen 25 til 35 år, fikk alle opprettet vergemål mot sin vilje. Siden har to av dem fått opphevet vergemålet, mens den tredje har fått det endret.

Tester fra februar 2018 viser at to av brødrene ikke har psykisk utviklingshemning. Den tredje broren ble registrert av kommunen før han hadde vært til utredning og fått diagnosen. VG skriver videre at fra 2013 til 2014 doblet Tolga kommune antall personer registrert med psykisk utviklingshemning, fra fem til ti personer.

Hevder å ha fulgt kriteriene

Kommuner som har et høyere antall psykisk utviklingshemmede, får mer penger, men uten krav til hvordan pengene skal brukes.

Rådmann i Tolga kommune vil ikke bli intervjuet av VG, men skriver i en e-post til avisen at kommunen har fulgt kriteriene fra Helsedirektoratet. Avisen har spurt om ønsket om større inntekter til kommunen kan ha ført til at innbyggere er blitt registrert som psykisk utviklingshemmede på feilaktig grunnlag.

– På generelt grunnlag kan vi si at registreringen fra kommunene via Altinn-skjema «Registrering av tal på personer med psykisk utviklingshemming i kommunene», skjer i Tolga kommune etter de krav som ligger i ordningen, skriver rådmann Siv Sjøvold i en e-post til VG.

Vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark vil heller ikke svare på avisens spørsmål om saken.

Politikere krever svar

Nå krever flere stortingspolitikere svar på om regelverket er fulgt. Det skriver VG søndag. Flere stortingspolitikere mener det er nødvendig for tilsynsmyndigheter å gå inn i saken:

– Her ser det ut til å ha sviktet i flere ledd. Dersom én eller flere av disse brødrene har fått en diagnose stående i offentlige papirer som ikke er reell, eller som ikke bygger på en faglig forsvarlig utredning, så er det et alvorlig overgrep, sier Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helse- og omsorgskomiteen og utdannet lege.

Toppe mener at det som kommer frem i denne saken, er så alvorlig at det er behov for en større granskingsrapport.

Også Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos mener det er nødvendig å undersøke saken:

– Jeg mener det er grunn til å se om regelverket er bra nok, og om regelverket er fulgt i denne saken, sier hun.

– Maktovergrep

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen sier til avisen at han er opprørt og vil ta saken opp med statsråden.

– Hvis opplysningene i VG stemmer, er dette et maktovergrep fra offentlige myndigheter, sier Sivertsen, som mener det er grunn til å undersøke om regelverket blir korrekt forstått og forvaltet.

Les mer om

  1. Tolga