Norge

Søreide utelukker ikke Putin-besøk til Kirkenes

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) utelukker ikke at Russlands president Vladimir Putin kan komme til å stå på gjestelisten når 75-årsdagen for frigjøringen av Finnmark skal markeres neste høst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide åpner for at Russlands president Vladimir Putin blir invitert til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark neste år.

  • og NTB

– Dette er noe Regjeringen nå vurderer. Jeg vil understreke at det fortsatt er tidlig i prosessen fordi dette ligger et år frem i tid. Det er viktig for oss å markere denne årsdagen på en god og respektfull måte, som vi også har gjort ved tidligere anledninger, sier Søreide (H).

Hun talte fredag om Norges forhold til Russland på NUPIs store Arktis-konferanse i Oslo. I spørsmålsrunden etter talen ble markeringen av frigjøringen av Finnmark under andre verdenskrig tatt opp. Nøyaktig hvordan markeringen skal gjennomføres, er fortsatt gjenstand for diskusjon, ifølge utenriksministeren.

– Tradisjonen har vært en invitasjon på utenriksministernivå. Det betyr mye for Norge å få takket alle dem som faktisk bidro. Vi må vise takknemlighet overfor dem som risikerte og ga sitt liv og deltok i svært alvorlige slag, sier hun.

  • Aftenpostens lederartikkel fredag: Norge bør invitere Putin

Les mer om

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Ine Marie Eriksen Søreide