Norge

Syv ting du bør vite om streiken

Søndag morgen gikk flere tusen hotell-og restaurantansatte ut i streik. Her er syv ting du bør vite om streiken:

OPT_tabbf024_doc6pf85p2njrqueiun8r3_doc6pf87npr0qus0ntgzy-LJf38eHfbJ.jpg
 • Anette Aasheim
  Anette Aasheim
  Journalist

Nederst i denne saken finner du listen over samtlige hoteller, restauranter og kantiner som er tatt ut i streik.

1. Hvorforble det streik?

Hovedkravet fra Fellesforbundet var rett til lokale lønnsforhandlinger. Dette kravet ville NHO Reiseliv ikke innfri. Også pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne.

Meglingen om ny avtale for hotell— og restaurantbransjen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet førte lørdag derfor ikke frem. Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet er nå tatt ut i streik.

2. Hvilke hoteller er stengt?

I Oslo er flere av de store hotellene rammet av streiken. Men det betyr likevel ikke at hotellene må stenge dørene. Mange velger å holde åpent, men med noe redusert drift. I Oslo stenger disse hotellene dørene helt i løpet av søndag og mandag:

 • Oslo Plaza
 • Scandic Helsfyr
 • Scandic Oslo City
 • Scandic Victoria
 • Scandic Holberg
 • Radisson Blu Scandinavia
Gjester ved Holmenkollen Park Hotell får ikke frokost.

Mandag stenger Holmenkollen Park Hotel deler av driften. Restaurantene rammes. Scandic Solsiden i Trondheim og Scandic Park i Sandefjord stenger også dørene søndag.

Clarion Hotel Royal Christiania regner med at det blir nødvendig å stenge ganske raskt som følge av streiken i hotell— og restaurantbransjen, bekrefter direktør André Schreiner overfor NTB.

Også ved Hotell Bristol er mange ansatte tatt ut i streik. Søndag kveld vurderes videre drift. Restauranten Bristol Grill stenges søndag.

Restauranter og personalkantiner rammes også, ved flere bedrifter må de ansatte ta med seg matpakke på mandag.

 • Se listen over samtlige hoteller og restauranter som er tatt ut i streik, nederst i denne saken.
Clarion Hotel Royal Christiania regner med at det blir nødvendig å stenge ganske raskt.

3. Er det fortsatt ledig hotell-kapasitet i Oslo?

Hoteller Aftenposten har vært i kontakt med forteller at de foreløpig har klart å booke om gjester til andre hoteller. Det kan imidlertid by på problemer å finne hotellrom i sentrum av byen. Kapasiteten kan raskt bli sprengt om streiken trappes opp, tror flere.

4. Har jeg krav på å få pengene tilbake om jeg ikke får sjekket inn?

Om du har betalt rommet på forhånd, får du pengene tilbake. Men mer enn det har du ikke krav på. Du har ikke krav på erstatning hvis rommet bare er bestilt og ikke betalt og det gis ikke erstatning om streiken skulle påføre deg kostnader på annet vis.

 • Her kan du lese mer om rettighetene dine du har, om du er rammet av streiken.

5. Hvilke konsekvenser får streiken for turistnæringen?

Sjef for Visiit Oslo, Bente Bratland Holm.

Administrerende direktør Bente Bratland Holm i Visit Oslo jobber nå på spreng med å få oversikt over internasjonale konferanser og møter som skal finne sted i Oslo kommende uke.— En streik er ikke bra, hverken for lønnsomheten, oppmerksomheten eller omdømmet. Vi går nå inn i en av de mest lønnsomme periodene for reiselivsnæringen. Det er høysesong for kurs- og konferanser og snart begynner turistsesongen. Det er foreløpig for tidlig å si noe om konsekvensene. Jeg vil foreløpig ikke mane til krise, det kommer an på varigheten av streiken, sier Holm og understreker:

— Mitt inntrykk er at hotellene nå er veldig flinke til å ta kontakt med kundene sine for å advare om situasjonen. Det er et også godt samarbeid blant hotellene i byen om å finne løsninger for gjestene.

Scandic-kjeden er en av hotell-kjedene som er hardest rammet av streiken. Ved over halvparten av hotellene i Oslo-området er ansatte tatt ut i streik.

— I en periode der vi normalt har høy omsetning, får streiken store økonomiske konsekvenser for oss. Dette betyr millioner i tapt omsetning. Og hotellbransjen er ikke en høymargin-bransje. For bransjen er denne streiken ikke gunstig. Heller ikke for omdømmet. Ingen turister ønsker utrygghet rundt sitt opphold, sier administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Norge, men legger til:

— Det er aldri hyggelig med streik, men slik er spillereglene. Vi får ta dette til etterretning. Når streiken er over, skal vi jo jobbe sammen med dem som nå går ut i streik.

Søndag morgen går 3500 personer ut i streik i hotell og restaurant-bedrifter. Svein-Frode Pettersbakken, Birger Christensen, Monica Karlsen Moseby og Christian Gulliksen i Fellesforbundet er klare for streik.

6. Hvem er tatt ut i streik?

3351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold er tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved syv bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Cirka 20 prosent av de ansatte i bransjen fagorganisert, men det er store forskjeller.

7. Hvilke hoteller blir tatt ut om streiken trappes opp?

Fellesforbundet har planene klare for å utvide hotell— og restaurantstreiken, men vil foreløpig ikke røpe eventuelt når og hvor mange som kan bli tatt ut i neste omgang.


Herfinner du samtlige hoteller, restauranter og kantiner som er tatt ut i streik: