Norge

Tar med handicappet bror til Nordvestpassasjen

Da Simen Tannæs-Fjeld var baby tvilte legene på om han noensinne kunne gå. Nå er han og broren klar for en 22 dagers ekspedisjon i Canada.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Mens våren og varmegradene raskt smelter vinterkalde nordmenn, gjør Simen (31) og Lars Martin Tannæs-Fjeld (27) seg klar for å tilbringe ukevis i isødet i Nordvestpassasjen.

Snittemperaturen ligger på rundt 22 minusgrader, men på kalde netter må de regne med å oppleve under 40 minusgrader.

– Det er drømmen om å dra ut på eventyr som driver oss. I tillegg har jeg lenge hatt et ønske om å ha det kult sammen med broderen – på en litt lengre tur, sier Lars Martin.

Skeptisk mamma

Etter mange lange turer med sin multihandicappede bror i norsk villmark, begynte han å leke med tanken på en ekspedisjon i Nordvestpassasjen eller på Grønland. Ideen falt ikke umiddelbart i god jord i familien Tannæs-Fjeld.

– Mor var skeptisk i starten og redd for at jeg skulle presse Simen for hardt, men hun ble overbevist etter en tur vi hadde på Hardangervidda. Da begynte jeg å forhøre meg i polfarermiljøet om en slik ekspedisjon ville være mulig med Simens handicap, sier Lars Martin.

Simen har cerebral parese, epilepsi og glutenintoleranse. I tillegg er han svaksynt.

– Tilbakemeldingen jeg fikk var at det var mulig, men at vi måtte jobbe stenhardt for å få det til.

simenski1-xA8Zh0RUhf.jpg

– Testet hvor mye vi tåler

Forberedelsene startet for alvor for to år siden. To til tre ganger i uken har brødrene trent ved å gå turer med sekk og slepe dekk etter seg. I starten var sekkene tomme, men etter hvert har de fylt dem opp med vekter og bildekk.

I tillegg til den daglige treningen, har Simen og Lars Martin gått flere lange turer for å lære seg å bruke utstyret riktig og øve inn gode rutiner for opp— og nedpakking.

– På disse turene har vi fått testet hvor mye vi tåler og i hvor stor grad Simen ønsker å gjennomføre en større ekspedisjon. Det er tydelig at dette er noe han vil, og han snakker om dette med vennene sine der han bor.

Superherlig i soveposen

For å øke sikkerheten rundt Simen har Lars Martin også tatt med seg en kamerat og to norske guider med erfaring fra ekspedisjoner i polare strøk. Morten Johansen (40) og Halvor Marius Hagen (36) har tidligere krysset Grønland på ski og har tillatelse til å bære våpen – i tilfelle ekspedisjonen skulle møte isbjørn.

Turen er totalt på 400 kilometer, og målet er å gå rundt 20 kilometer hver dag.

Områder med skruis – sjøis som er brukket opp og presset sammen av vind og strøm – kan imidlertid senke ekspedisjonens fart.

– Utfordringene er mange, men til syvende og sist gjør vi dette fordi vi synes det er gøy. På turer som dette, får man oppleve et stort spekter av følelser. Du har det mer vondt enn i den vanlige hverdagen hjemme i Oslo, men når du legger deg i soveposen etter en lang dag og kjenner varmen komme, er det superherlig, sier Hagen.

Fan av Lars Monsen

Ekspedisjonen setter kursen for Cambridge Bay i Canada tidlig søndag morgen. Nesten alt er nå klappet og klart.

– Det blir veldig deilig å komme i gang etter mange år med planlegging. Jeg er selvfølgelig veldig spent, sier Lars Martin.

Simen forteller at han er stor fan av Lars Monsen og at favorittserien er «Canada på tvers».

Som baby var legene i tvil om han noensinne ville kunne gå, men da Simen var tre, tok han sine første skritt bak en dukkevogn. Innen han var fem gikk han på egen hånd.

– Vi har et ønske om å sette fokus på psykisk handicappedes fysiske helse og vise at mye er mulig å få til dersom man trener hardt og setter seg mål. Selv om det ikke er hovedformålet, håper vi turen kan være til inspirasjon for andre, sier Lars Martin.

Nyheter og bilder fra turen legges ut underveis på ekspedisjonens nettside.

Ekspedisjonens rute fra Cambridge Bay til Gjoa Haven i Nordvestpassasjen. Kilde: Google Maps