Norge

Amerikanske soldater i ulykke på glatte veier i Trøndelag

Fire amerikanske soldater ble skadd da flere militære kjøretøyer i kolonne kolliderte mellom Røros og Tydal i Trøndelag. Ett kjøretøy kjørte av veien.

Fire personer ble skadd da flere militære kjøretøy var involvert i en ulykke på fylkesvei 705 ved Stuggusjøen mellom Tydal og Røros i Trøndelag tirsdag. Foto: Ole Håkon Østby / NTB scanpix
  • og NTB

Ulykken skjedde litt før klokken 15.30 på fylkesvei 705 ved Stuggusjøen tirsdag.

De involverte kjøretøyene var lastevogner på hjul som kjørte utstyr til Kongens Gruve i forbindelse med militærøvelsen. De tilhørte de amerikanske styrkene, bekrefter deres talsperson Adrian Rankine-Galloway i en pressemelding.

– Vi er spesielt takknemlige for at de norske nødetatene kom raskt til ulykkesstedet og forsikret at soldatene våre var trygge og at de fikk medisinsk hjelp, sier Rankine-Galloway.

Fire skadd

Det var veldig dårlig vær i området, med ekstremt glatte veier og tøffe kjøreforhold, da ulykken skjedde. Ifølge Rankine-Galloway var det tre kjøretøyer som krasjet, og et fjerde kjørte av veien da det prøvde å svinge unna kjedekollisjonen.

Oberstløytnant Vegard Finberg, som er pressetalsperson for øvelsen Trident Juncture, opplyste til NTB at fire amerikanske soldater ble skadd.

– Totalt er det åtte kjøretøy og 18 personer involvert i ulykken. To av de skadde er sendt med luftambulanse til St. Olavs hospital, en person er hentet med Forsvarets ambulanse og en fjerde er sendt til kontroll på legevakt. Vi vet ikke noe mer om skadeomfanget, men personen som er sendt til legevakt er lettere skadd, sa operasjonsleder Anlaug Oseid i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Vil undersøke

Rankine-Galloway sier én er skrevet ut, mens tre ligger til observasjon. Han sier disse vil bli utskrevet med en gang legene bekrefter at de ikke er alvorlig skadd.

Han sier kollisjonen er under etterforskning og at de amerikanske styrkene samarbeider fullt med norsk politi.

– Vi ønsker å finne ut akkurat hvordan dette skjedde og ta de riktige stegene for å sørge for en forsvarlig og profesjonell operasjon av amerikanske kjøretøy i Norge, sier han.

Til Adresseavisen sa et vitne at det var en militær lastebil som hadde bikket i en helling og lå på siden.

Flere ulykker

Litt før klokken 19.30 skjedde det en ny ulykke i samme fylke. Denne gangen involverte det en sivil buss og et militært kjøretøy på riksvei 30 ved Glåmos, også det i Røros kommune. Her ble bussjåføren lettere skadd, ifølge politiet.

Noen minutter senere meldte Innlandet politidistrikt at samme type kjøretøy, en buss og et militært kjøretøy, hadde hatt et trafikkuhell på europavei 136 ved Jorabrua ved Dombås. Det skulle kun være materielle skader på bussen, som bare hadde én passasjer.

Les mer om

  1. Trøndelag
  2. Trident Juncture
  3. Trafikkulykker
  4. Politiet