NRK: Nobelinstituttet har politianmeldt falsk nominasjon av Trump til Nobels fredspris

I Nobelinstituttets liste over nominerte kandidater til årets fredspris, er det trolig en falsk nominasjon som gjelder USAs president Donald Trump. 

Nobelkomiteen har mottatt falsk Trump-nominasjon, melder NRK.

Politiet er koblet inn i saken, melder NRK.

– Vi kommenterer aldri gyldige nominasjoner, det ville være i strid med våre statutter. Men når du først spør om nominasjonen av den amerikanske presidenten, kan jeg opplyse at vi har gode grunner til å tro at det dreier seg om en forfalsket nominasjon, sier Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad til NRK.

Han bekrefter at saken er anmeldt til politiet.

– Den er under etterforskning av norsk politi, sier Njølstad, og indikerer med det at Nobelkomiteen og Nobelinstituttet ser svært alvorlig på saken.

Nobelinstituttet har ikke vært borti falske nominasjoner før.

– Nei, vi er ikke kjent med at noe lignende har skjedd tidligere, bortsett fra at den samme forfalskningen trolig fant sted i fjor også, sier han.

«Fred gjennom styrke»

Institutt for fredsforskning (PRIO) bekreftet i januar overfor Nettavisen at USAs president Donald Trump var nominert til Nobels fredspris.

– Jeg kan ikke si noe om hvem som står bak nominasjonen. Det er konfidensielt. Jeg kan avsløre at det er en amerikaner, sa PRIO-direktør Henrik Urdal til Nettavisen.

Begrunnelsen i fjor var at Trump måtte bli anerkjent for sin «fred gjennom styrke-ideologi.»

Fire tidligere amerikanske presidenter er blitt tildelt Nobels fredspris: Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson og Jimmy Carter.

I fjor ble 318 personer og organisasjoner nominert til Nobels fredspris. Nobelkomiteen har mottatt 329 gyldige nominasjoner for årets fredspris og omfatter 217 personer og 112 organisasjoner.