Norge

«Månen ristet som en såret slange»

Fem engelske munker stirret mot månen akkurat denne datoen for over åtte hundre år siden. De så noe de egentlig ikke skulle ha sett.

Månen dør og gjenoppstår – eller rettere sagt, vokser og avtar i sine månefaser. Wikipedia

 • Terje Avner

Var det virkelig mulig å se et meteornedslag på månens bakside?

Fromme vitner

 1. mars i fjor braste en meteoritt ned i månens overflate og skapte et nytt krater. Det skjer forholdsvis ofte, men dette tilfellet var unikt. Nedslagetble fanget opp av kameraer og behørig dokumentert.

Begivenheten som skal ha funnet sted 18. juni 1178, har vi bare fem fromme menns ord for. Denne dagen meldte munkene ved klosteret i Canterbury om et uvanlig og skremmende syn. Fortellingen deres ble nedtegnet av kronikøren Gervasus Cantuariensis:

«En flammende fakkel lyste opp på månen og spydde ut flammer, glødende kull og gnister over et stort område. Månens kropp vred seg som i fortvilelse, og – for å bruke ordlyden til dem som meldte fra til meg – ristet som en såret slange.»

Så nedslag på månen

Nok en myte, spunnet av månesyke middelaldermunker? Nei, de så en asteroide slå ned og danne krateret Giordano Bruno, mener geolog Jack B. Hartung. Krateret oppfattes i dag som «ungt», og plasseringen passer godt med munkenes beskrivelse.

Fem munker så et himmellegeme slå ned på månen og danne krateret Giordano Bruno på datoen 18. juni i 1178. JAXA

Men – det er uhyre sjelden at noe slikt er synlig for det blotte øye. Munkene skulle, strengt tatt, ikke ha sett det. Og – krateret befinner seg på månens bakside. Hvordan er det mulig? Se video: Sonde flyr over Giordano Bruno-krateret

Månen har over 500 000 kratre med en diameter på en kilometer eller mer. I motsetning til Jorden har månen ingen atmosfære som bremser opp og brenner opp steinene som raser ned fra rommet. Giordano Bruno-krateret har en diameter på 22 kilometer. Det må altså ha vært litt av en stein som dumpet ned. Lysere materiale stråler ut over 150 kilometer fra krateret og viser hvordan materiale ble slynget opp av sammenstøtet.

Månen vugger

Månen har en såkalt bundet rotasjon rundt Jorden. Det vil si at den bestandig har den samme siden vendt mot oss. Krateret Giordano Bruno ligger på den siden vi normalt ikke ser. Likevel så munkene nedslaget. Det er fordi månen vugger litt i sin bane. Derfor hender det at den av og til viser oss litt av «baksiden» også. Munkene var ganske enkelt på rett sted og til rett tid, mener Hartung.

Animasjon: Se hvordan månen «vugger»

PS. Ingen tviler på at munkene så det de så. Men et slikt nedslag må ha kastet mye masse ut i rommet og forårsaket et spektakulært show av stjerneskudd på Jorden. Ingen samtidige observatører melder om noe slikt. Derfor er fortsatt noen skeptiske til geolog Jack B. Hartungs teori: De kan også ha sett en komet dukke frem bak måneskiven.

10 hysteriske fakta om månen:

Osteelskeren Wallace og hans følgesvenn Gromit drar til månen for å meske seg med god ost. Apollo-astronautene fant bare jord, stein og støv. Aardman Animations

1: Månen er en gul ost.Myten stammer visstnok fra gamle europeiske folkeeventyr, men da som en «grønn ost», en ikke ferdig modnet ost. Vel, det stoppet ikke de populære animasjonsfigurene Wallace og Gromit fra å dra opp dit og sjekke ut saken i filmen «Romferden». For osteelskende Wallace viste det seg å være et paradis, for myten stemte jo! Apolloastronautene fant imidlertid en annen virkelighet da de landet på månen på 1960— og 1970-tallet og tok med seg 382 kilo prøver hjem. Månen viste seg å være skuffende lik vår egen planet av jord og stein.

Se video: Wallace og Gromit på romferd

Er månen en mann – eller en kanin? Månens landskap er oppfattet på ulike måter – men månen er livløs. Georges Méliès

2: Månen har et ansiktFinnes det en «mannen i månen»? Mange ser jo utvilsomt et ansikt i kontrastene mellom mørke og lyse områder. Den franske stumfilmpioneren Georges Méliès så et slikt ansikt og sendte i filmen Le Voyage dans la Lune (En reise til månen) i 1902 et mannskap for å sjekke saken. Men nei, noe liv har man ikke funnet på månen. Hverken menn eller – slik månens utseende er oppfattet av andre kulturer – kaniner. Men det Galileo Galilei fant da han studerte månen med teleskop og gjorde sine første tegninger i 1609, var fjell og kratre.

Se video: En reise til månen

Ja, det kan se ut som om månen spiser solen. Ved en full solformørkelse dekker drabanten vår hele solen. FREDRIK SANDBERG

3: Månen sluker solenI gamle legender forekommer det påstander om at månen sluker solen. Og av og til, ved solformørkelser, kan det jo se slik ut. Ved full solformørkelse kan man se at månen dekker mer og mer av, og til slutt hele, solen. I virkeligheten er det slik at månens bane av og til krysser solens. Og tilfeldighetene vil det slik at månens diameter på 3476 km akkurat er nok til å dekke solkulen og formørke den. Ikke rart man kunne bli skremt!

Se video: Månen sluker solen

Månen påvirker sinnet vårt mente filosofer i oldtiden. Uttrykket «lunatic» er avledet av det latinske navnet på månen – Luna. Felipe Dana

4: Månen gjør deg galFullmånen er vakker. Og tar du med deg din kjære ut i måneskinnet kan du nok ble en smule tullerusk. Men gal? Vel, noen trodde det, og noen tror det fortsatt selv om det neppe finnes vitenskapelig belegg for det. Men de engelske uttrykkene «lunacy» og «lunatic» (galskap og galning) er avledet av det latinske navnet for månen, Luna. Filosofen Aristoteles var overbevist om at menneskets hjerne kunne påvirkes av månens gravitasjon, på samme måte som tidevannet. Men at månen kan utløse følelser vet vi jo. Astronauten James Irwin som landet på månen i 1971, kom hjem som en dypt religiøs mann. – Jeg kjente Guds nærvær, sa han.

I actionfilmen «Iron Sky» har tyske nazister slått seg til på månens bakside.

5: Månens bakside er beboddI filmen «Iron sky» (2012) har overlevende nazister slått seg til på månens bakside. Det er helt i tråd med gamle legender; det finnes liv på månens bakside – den delen av månen vi aldri ser fra Jorden. Men nei igjen. I 1959 tok den sovjetiske sonden Luna 3 de første bildene av månens bakside – og der var hverken nazister eller romvesener. I 1968 kunne mannskapet i Apollo 8 med egne øyne, som de første, se at baksiden var like død og gold som forsiden.

Se filmtraileren: Iron Sky

En plakett på landingsunderstellet erklærte at Apollo 11-astronautene i 1969 kom på vegne av hele verden. Ingen kan eie hele eller deler av månen. NASA

6: Månen er amerikanskOppdagelsesreisende hadde det med å plante sin nasjons flagg og erklære eierskap. Sovjetiske Luna-landere hadde med seg sovjetiske flagg og de amerikanske astronautene har plantet det amerikanske flagget i bakken på seks steder på månen. Men ingen kan påberope seg eierskap. En traktat, «Outer Space Treaty”/“Traité de l’espace», ble undertegnet i 1967. I traktaten slås det fast at utforskningen av det ytre rom skal skje «for hele menneskeheten» og at ingen stat kan gjøre territoriale krav. Noen personer skal likevel ha forsøkt seg – for traktaten handler jo om stater, ikke enkeltpersoner, påstår de. Mei nei, månen er for alle.

Se video: Apollo 15-astronautene planter flagget

Landingsområdet til Apollo 17, med hjul- og fotspor, instrumenter, månebil og landingsunderstell. Bevis for at mennesker har landet på månen. NASA

7: Månen har aldri vært besøkt av menneskerLandet Neil Armstrong på månen i 1969? Sludder, det hele er en politisk bløff godt hjulpet av Hollywood, hevder konspirasjonsteoretikere. Alle kan jo se at det amerikanske flagget vaiet i en vind som ikke er der, dessuten var det jo slett ikke noe «krater» under landingsfartøyets landingsmotor. Og som om ikke det er nok; bilder viser jo at skyggene går i alle retninger! Skeptikerne ble heller ikke overbevist av bilder tatt av månesonden Lunar Reconnaisance Orbiter, tatt bare drøye 20 kilometer over månens overflate. De viser Apollos landingsområder med fotspor, hjulspor, utstyr og månelandingsfartøyenes understell som står igjen. Bevisene står på månen.

Fra Jorden kan det se ut som om de store mørke områdene på månen er hav. I virkeligheten er det slettelandskap, Men det finnes vann i form av is. Grøtt, Vegard

8: Månen har store havDe første menneskene på månen landet i Stillhetens hav. De neste i Stormenes hav. Er det hav på månen? Nix. Men en gang trodde man at de store mørke slettene på månen var hav – «mare» på latinsk. Men da Neil Armstrong sto nede i Mare Tranquillitatis i juli 1969 trengte han ikke vadestøvler, men støvbeskyttelse. For havene er altså store sletteområder ispedd store og små kratre. Betyr det at det ikke finnes vann på månen? Nei, riktignok ikke i flytende form, men nyere forskning har påvist is. Man mener også at det finnes et konstant lag av is nederst i kratre som aldri mottar sollys.

Månen dør og gjenoppstår – eller rettere sagt, vokser og avtar i sine månefaser. Wikipedia

9: Månen dør og gjenoppstårVi kan lett se at en full måne avtar og «forsvinner». Det er lett å forstå at gamle kulturer trodde at månen døde og at den så ble født på ny. I dag vet vi at det er månens faser som skaper denne evige runddansen. Månen går i bane rundt Jorden, men mottar lys fra solen akkurat som oss. Solens vinkel i forhold til månen/Jorden betyr at vi av og til ser en fullt opplyst måne, andre ganger en helt mørk måne – og alle gradene imellom.

afp000729749-oFQ0iAfHIe.jpg NTB Scanpix

10: Månen faller i hodet på oss en dagMånen er vakker. Men den kan også være truende. For får vi den ikke i hodet en dag, akkurat som satellittene vi sender opp i bane rundt Jorden? Nei, faktum er at månen stadig øker avstanden til Jorden. Hvert år flytter den seg 3,8 cm utover i rommet. I dag er gjennomsnittlig avstand 384 000 kilometer, men da månen ble dannet var den bare 22530 km unna.

Les også:

Klar for dypdykk i Venus-atmosfæren

Det kan finnes liv i Saturn-systemet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Houston, Stillhetens hav her. Ørnen har landet!»

 2. A-MAGASINET

  I år er det 50 år siden de første menneskene landet på Månen. Nå vil «alle» tilbake.

 3. NORGE

  Dagbok fra helvete

 4. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 5. NORGE

  Slik overlister du høstørreten

 6. NORGE

  Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller