Frp varsler bråk på Stortinget etter regjeringens ulvevedtak: – Kan ikke ta egne partiers støtte for gitt
– Det er sjelden jeg snakker mot egen regjering, men nå er jeg veldig skuffet, sier Ulf Leirstein. Han mener regjeringen bryter Stortingets ulveforlik.
Regjeringen åpnet mandag for å felle ulveflokken i Slettås innenfor ulvesonen i Hedmark, men gikk imot rovviltnemndenes råd om å felle flokker innenfor ulvesonen i Hobøl og Mangen i Østfold og Hedmark/Akershus.
Det er første gang det åpnes for lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen.
Regjeringen fremmer samtidig flere forslag for å gi landbruksmyndighetene og kommunene større innflytelse på rovdyrforvaltningen. Likevel får regjeringen krass kritikk fra alle kanter, også fra egne rekker.
Leirstein mener vedtaket bryter med ulveforliket Stortinget har vedtatt, som sier at Norge skal ha fire til seks helnorske valpekull i året. Han mener derfor alle tre flokkene skulle vært skutt.
I år har det kommet åtte helnorske valpekull. Venstre, MDG og SV har ikke vært med på forliket.
– Dette er et kompromiss inngått i regjeringen, ikke på Stortinget. Det er dumt å ta Stortingets støtte for gitt, sier Leirstein.
Varsler «store problemer»
Han sier regjeringen nå må ta konsekvensene av at den ikke følger opp Stortingets vedtak.
– Jeg tror regjeringen kommer til å få store problemer med dette når Stortinget kommer sammen over jul, sier han.
Frps rovdyrpolitiske talsmann, Terje Halleland, reagerer også sterkt. Han mener naturmangfoldsloven må endres.
– Det er bare én konklusjon man kan trekke av dette: Om det er sånn at loven står i veien for at ulveforliket skal oppfylles, ja da må vi få endret loven. Det vil jeg ta initiativ til, sier Halleland.
Hele tre statsråder – en fra hvert regjeringsparti – møtte opp for å forklare og forsvare regjeringens vedtak på en pressekonferanse mandag.
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) vil ikke kommentere misnøyen i egen partigruppe overfor Aftenposten. Han viser i stedet til at det er første gang det åpnes for felling innenfor ulvesonen. Han vil heller ikke svare på om vedtaket er i tråd med Stortingets forlik.
Tonning Riise (H): - Provoserende
Også på Hedmarks-benken til Høyre på Stortinget er det misnøye med vedtaket.
– Jeg synes det er nokså provoserende at regjeringen nok en gang omgjør vedtak fra nemdene, og at vi nok en gang ender med en bestand som ligger langt over det stortinget har bestemt, sier Kristian Tonning Riise, som er stortingsrepresentant fra Høyre i Hedmark.
Han understreker man ville havnet i den øvre delen av bestandsmålet selv med felling av alle de tre flokkene. Han mener loven åpner for felling av alle tre, og at klima- og miljøministeren har «lett etter grunner» til la være.
Tonning Riise mener det er «sterkt beklagelig» at hans eget parti har gått med på vedtaket i regjering.
– Nå har vi hatt nok runder på dette. Jeg mener man burde gitt tydelig beskjed om at man nå skal ned på bestandsmålet, sier han.
Får kritikk fra begge sider
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kaller vedtaket en hån mot folk som lever med rovdyrproblematikken tett på seg.
– Ulvebestanden har økt kraftig de siste årene, og hvis det ikke blir skutt mer ulv enn det regjeringen nå går inn for, kommer den til å øke enda mer. Dette er stikk i strid med rovdyrforliket, sier han.
Men vedtaket får også kritikk fra motsatt hold. Både dyrevernorganisasjonen NOAH og WWF reagerer sterkt på at en hel flokk skal skytes innenfor ulvesonen.
– Når det åpnes for å skyte en hel familieflokk innenfor den snevre ulvesonen, er det et skandaløst signal til verdenssamfunnet om at Norge ikke tar vern av truede dyr på alvor, skriver leder Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding.
– Konflikter i mange år
Rovviltnemndene foreslo å skyte 43 ulver i løpet av lisensjakten, blant dem tre flokker med totalt 17 dyr innenfor ulvesonen – de etablerte revirene i Hobøl, Mangen og Slettås. Anbefalingen er møtt med flere klager, og mandag ble regjeringens vedtak kjent.
– Regjeringen forholder seg til rovviltforliket, som sier at vi skal ha både rovvilt og beitedyr i Norge, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
Han sier regjeringen med vedtaket følger opp ulveforliket i Stortinget «så langt de rettslige rammene tilsier». Han viser til at det etter naturmangfoldsloven er en høy terskel for felling, selv om bestandsmålet er nådd.
– I Slettås har det vært konflikter knyttet til reviret i mange år, det har vært stabilt over tid, og har hatt et høyt antall dyr over tid, sier han.
Han viser også til at rovviltnemndene ønsker en «rullering av byrdene» innenfor ulvesonen når bestandssituasjonen tillater det.
Sporing viser at det nå er to-tre ulver igjen i Slettåsflokken. Dersom det skulle vise seg å være flere, vil regjeringen åpne for å utvide fellingskvoten, ifølge Elvestuen.