Bergingseksperter kritiserer bruk av vaiere på HMK Helge Ingstad

Flere bergingseksperter er kritisk til bruken av vaier for å holde den havarerte fregatten HMK Helge Ingstad stabil. De viser til at kjetting er det beste.

Lite av den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad er synlig over vann, etter at vaierne som sikret vraket løsnet tirsdag. Flere bergingseksperter stiller seg undrende til at det ikke ble brukt kjetting.

Fregatten KNM Helge Ingstad ligger nå nesten under vann etter at samtlige stålvaiere røk tirsdag morgen.

Flere bergingseksperter som nettstedet aldrimer.no har kontaktet er svært kritiske til at det er brukt vaiere og ikke kjettinger for å stabilisere skipet.

– Det ser ut som de har bruk sytråd. Vi har kjettinger de kunne fått på en times varsel, sier direktør Jan Vindenes i selskapet Sotra Anchor & Chain. Han peker på at det er kjetting som er standard i internasjonal berging.

Sotra Anchor & Chain holder til bare noen kilometer unna stedet der HMK Helge Ingstad nå ligger. Selskapet leverte blant annet kjettinger da det havarerte cruiseskipet Costa Concordia ble snudd i 2013.

Vindenes får støtte av Tjisse van der Meer, sjef for berging hos det nederlandske bergingsselskapet Ardent Global.

– Aldri i verden om vi ville valgt en slik løsning, sier van der Meer.

Ardent Global er selskapet som sto for snuingen av Costa Concordia.

Ifølge van der Meer var Ardent Global et av selskapene som Forsvaret kontaktet før de valgte Boa Management som bergingsselskap. Tilbudet fra van der Meers selskap ble avvist som «for dyrt», skriver aldrimer.no.

Selskapet BOA Management, som har stått for bergingsaksjonen, ønsket tirsdag ikke å besvare spørsmål. De henviser videre til Sjøforsvaret. Sjøforsvaret hadde tirsdag ettermiddag heller ingen kommentar til påstandene, ifølge aldrimer.no.