Norge

Norsk hjelpearbeider: Ebola-krisen større enn vi tror

Ebolaepidemien er mer omfattende enn det Verdens helseorganisasjon rapporterer, mener Itta Helland-Hansen (34), som kom hjem fra Liberia onsdag.

Itta Helland-Hansen med Leger uten grensers sjåfør Saah i Monrovia. De opplevde at kollegaer ble smittet mens de jobbet for å bremse ebolaepidemien i Liberia. Leger uten grenser

 • Thomas Olsen
  Journalist

I begynnelsen hadde en tredjedel av de smittete vært i begravelse og ble smittet fordi de hadde tatt på liket. Siden har mange blitt smittet fordi de har tatt seg av syke. Nå lukker og forlater folk hus der det er døde, forteller Helland-Hansen. Her bærer helsearbeidereut en død kvinne fra et hus i utkanten av Monrovia i Liberia. Abbas Dulleh/AP/Scanpix

Det er en ensom og psykisk krevende jobb i Vest-Afrika, forteller hjelpearbeideren til Aftenposten.

Hun kom denne uken hjem etter fem ukers jobb i den epidemiherjede byen Monrovia i Liberia.

Den 34 år gamle logistikeren har jobbet med å koordinere Leger uten grensers innsats i Liberias hovedstad Monrovia.

De har blant annet et team på 400 lokalt ansatte som går fra dør til dør i byens fattigste områder for å distribuere bøtter, klor, såpe og engangshansker.

Folk holder seg innendørs

Mange i områder der det er høy spredning av sykdommen har ikke råd til å få renset seg hvis de steller syke familiemedlemmer, forteller Helland-Hansen.

— Jeg har jobbet en del ute i Monrovia, og det er en følelse av frykt som ligger over byen. Folk beveger seg ikke utendørs såfremt de må. I noen markedsområder er det fortsatt litt aktivitet, ellers forsøker innbyggerne å begrense aktiviteten utendørs.

— Folk lukker og forlater hus der det er døde. De blir ikke hentet før det forhåpentlig kommer en ambulanse, forteller Helland-Hansen.

Itta Helland-Hansen var fem uker i Liberia. Denne uken kom hun hjem til Norge.

Samme uke som hun skulle reise hjem, ble det kjent at en norsk kollega i Sierra Leone var blitt smittet av ebola. Hittil er 21 kolleger blitt smittet i Vest-Afrika. Ti av dem er døde av ebola.

— Fritiden farligere enn jobb

— Det er alltid vanskelig når kolleger blir syke. Sykdommen er som en tung sky over hverdagen. Men det er derfor vi er der. Det beste vi kan gjøre er å jobbe videre for å hindre spredningen. Sikkerheten står i høysete hos oss. Men Leger uten grenser er veldig klare på at vi ikke må være tilstede hvis en ikke føler seg konfortabel med oppdraget.

LES MER:

Les også

Norsk hjelpearbeider reiser hjem - fire kollegaer smittet

— Men i Monrovia har vi sett at de nasjonalt ansatte som har blitt syke, ble smittet utenom arbeidstiden. Så livet utenom arbeidstiden er nok farligere enn jobben.

- Var du ikke likevel redd på jobb?

— Du har en vaktsomhet som er med deg hele tiden. Det er noe annet enn redsel, mer en refleks. Som nå, etter å ha kommet hjem, skvetter til hvis folk gir meg en penn.

- Kommer tett på uten fysisk kontakt

- Hvordan er det å jobbe sammen med andre under smittefrykt?

— Det var vondt ikke å kunne gi en kollega som trenger det, en klem. Men dette aksepterer man. Man får en nærhet på en annen måte når en er i samme båt. Man kommer tett på hverandre psykisk og mentalt fordi man har en fysisk avstand. Jeg har kommet svært tett på en del kolleger og fått noen spesielle venner under oppholdet, forteller Helland-Hansen.

Itta Helland-Hansen får skoene desinfisert av kollega David Requenas. Hver gang man er ute i Monrovia er det sjåførens oppgave å spraye hender og føtter med klorvann hver gang de ansatte har kommet borti noen eller noe, og alltid før vi skal inn i bilen. Slik at bilen alltid kan betraktes som en "safe zone". Leger uten grenser

— Verden må handle nå

Hun beskriver jobben i Liberia , det landet som er hardest rammet av ebola, som tungt. Helsesystemet har ramlet sammen, og Leger uten grenser er en av få internasjonale aktører som er til stede.

— Når Leger uten grenser har stått for 60 prosent av alle behandlede ebolapasienter, sier det noe om manglende respons internasjonalt. Epidemien er ute av kontroll. Vi har siden mars varslet om dette, uten at man har tatt det på alvor. Nå må de store ordene bli omsatt til konkret handling på bakken.

LES OGSÅ:

Les også

- Vi må inn i det brennende huset

— Virkeligheten er verre

Fredag varslet Verdens helseorganisasjon at antall døde i epidemien har passert 4000 og at 8399 er smittet. Helland-Hansen mener at tragedien i virkeligheten er mye verre.

- Vi vet det er flere. I Liberia ser vi at man ikke har gode nok ressurser til kartlegge epidemien. Man har ikke oversikt over spredningen rundt om i landet, sier hun.

LES MER:

Les også

Nordmenn skal arbeide på britiske sykehus i Sierre Leone

Dette gruppebildet er tatt dagen Itta Helland-Hansen dro fra Liberia. Logistikerassistentene som jobber med distribusjon av beskyttelses/renholdsutstyr i Monrovia spleiset på en lokal kjole til Helland-Hansen som avskjedspresang. Leger uten grenser

Onsdag kom hun hjem til samboer i Fredrikstad. Hun har jevnlig sendt rapporter om at hun er frisk til familie og venner.

— For å minske psykisk stress hos mine nærmeste, har jeg holdt tett kontakt hele tiden. Jeg er klar til å reise tilbake, men man trenger en hvil. Det har vært et psykisk tungt oppdrag. Og så må jeg ta vare på jobben og det livet jeg har her, sier Helland-Hansen.

- Hvordan var det å komme hjem?

— Både en lettelse og underlig. Jeg føler meg ikke helt ferdig med jobben. Det tar tid å lande.

- Nå skal jeg være veldig bevisst på vise hensyn og respekt for andres frykt. Jeg skal tilbake til jobben som daglig leder i en restaurant, men først etter 21 dager, når jeg er helt klarert for smitte. Nå gjelder det å unngå hverdagsinfluensa og annen sykdom som kan skape frykt hos andre, sier hun.

- Hvordan har din samboer taklet dette?

— Han er heldigvis fryktløs.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Derfor gikk det så galt med ebola i år

 2. Les også

  Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 3. A-MAGASINET

  Lønnen er lav, boforholdene elendige og toalettene uten dør. Likevel jubler Lindis Hurum

 4. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 5. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 6. VERDEN

  Iran: Koronaepidemien er blitt så ille at folk strømmer til Afghanistan.