Statsministeren om fiskeriministeren etter Iran-bråket: – Jeg har fortsatt tillit til ham

Erna Solberg (H) vil ikke si om fiskeriministerens Iran-tur får konsekvenser for statsråden.

Statsminister Erna Solberg og landbruks- og matminister Jon Georg Dale møtte bondeorganisasjonene og besøkte et gårdsbruk på Kløfta onsdag. Der fikk hun nye spørsmål om Per Sandbergs Iran-tur.
  • Sigurd Bjørnestad
  • Julie Berg Melfald

– Denne regjeringen tar sikkerhet på sterkeste alvor, sa statsminister Solberg da hun møtte pressen på Kløfta sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) onsdag.

De skulle i utgangspunktet møte bondeorganisasjonene for å diskutere den ekstreme tørken som har herjet landet i sommermånedene. De fleste var likevel mest opptatt av Solbergs statsråd og en presset fiskeriminister Per Sandberg.

Statsministeren hadde imidlertid lite nytt å si om sitt syn på saken.

– Vi har klare og tydelige regler. Per Sandberg har brutt to av disse, både ved å reise uten å melde fra og ved å ta med seg telefonen, sier Solberg.

– Jeg har sagt det er menneskelig å gjøre feil i dette landet. Det mener jeg, sa Erna Solberg om Per Sandbergs Iran-tur da hun møtte pressen onsdag.

– Han er lei seg

Solberg sa hun har hatt en lang samtale med Sandberg.

– Han er innforstått med at han har brutt regelverket. Han er opptatt av at det skal ryddes opp i de spørsmålene. Og han er lei seg for den situasjonen han har skapt – både for diskusjonen og for seg selv og sin egen person, sa Solberg.

Hun ville ikke utdype hva hun ellers hadde diskutert med statsråden.

Etter en generell uttalelse tok hun kun ett spørsmål fra hvert utsendte medieteam, og journalistene fikk ikke mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål.

Oppstyret etter feriereisen til Iran med norskiranske Bahareh Letnes gjør at Per Sandberg nå ber om en samtale med PST om situasjonen. Her fra Dagsnytt 18 på NRK i forrige uke.

– Du har sagt at det er lov å gjøre feil og så gå videre. Er det det som vil bli stående igjen som din reaksjon i denne saken. Sagt på en annen måte: Er du nå ferdig med saken?

– Vi jobber videre med mange spørsmål knyttet til dette, ikke minst mange spørsmål som Stortinget stiller. Vi er opptatt av at sikkerhet skal tas på alvor.

På spørsmål fra NTB om hun fortsatt hadde tillit til fiskeriministeren, gjentok hun hva hun hadde sagt forrige uke.

– Jeg har sagt det er menneskelig å gjøre feil i dette landet. Det mener jeg. Han tar på dypeste alvor at han har brutt regelverket, men jeg har fortsatt tillit til Per Sandberg.

Jobber videre med saken

På spørsmål om hva statsministeren konkret gjør for å forsikre seg om at Sandberg ikke utgjorde en sikkerhetsrisiko, sa Solberg at de går gjennom forholdene rundt reisen, men at de ikke vil si noe utover det.

Hun ønsket heller ikke å si noe om det kom til å bli konsekvenser for statsråden.

– For øyeblikket jobber vi med å gi svar på de spørsmålene Stortinget har stilt.

*Ap stiller nye spørsmål til Solberg: Kan statsministeren forsikre om at Per Sandberg er innforstått med alvoret?

Hadde med jobbtelefonen

Fiskeriminister Per Sandberg har vært i hardt vær siden det ble kjent at han har vært på en privat reise i Iran sammen med kjæresten, norskiranske Bahareh Letnes.

Han dro uten å informere hverken sitt eget departement eller Statsministerens kontor. Det skjedde ikke før han allerede hadde ankommet landet.

1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot rådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen ble levert inn til PST og er nå inndratt.

Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.