Norge

- Stoltenbergs ord føltes som en knyttneve i magen

Vebjørn Selbekk og kona Catarina Selbekk i februar i fjor. 2006 ble et meget spesielt år for ekteparet, som har tre barn.

Selbekks kone om statsministerens ordvalg under karikaturstriden: - Han satte oss i fare og ga blaffen i ungene våre.

  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Historien om da redaktør Vebjørn Selbekk trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed i Magazinet er ti år gammel, men blir aldri borte. I sin nye bok Fryktens makt skriver Selbekk om konas tanker om daværende statsminister Jens Stoltenberg under striden.

«Hun var sjokkert over at en mann som selv har barn, kan komme med en slik uttalelse. Tenker han ikke på hvilke problemer han påfører ungene våre i en situasjon der de allerede er sterkt påvirket av truslene som familien lever under?», skriver Selbekk.

Leste du Aftenpostens portrettintervju med Vebjørn Selbekk i mars i fjor? Her er det:

Les også

Orker kona mer, tenkte Vebjørn Selbekk da han hadde fått over 2000 trusler

«Legg skylden på Selbekk»

Bakgrunnen: Lørdag 4. februar angrep tusenvis av rasende demonstranter de danske og norske ambassadene i Damaskus. Norges ambassade ble regelrett nedbrent. Nordmenn i Syria ble anmodet om å forlate landet av norske myndigheter.

Restene av Norges ambassade i Damaskus etter det meget dramatiske januarangrepet i 2006.

«Statsminister Jens Stoltenberg følger samme strategi. Legg skylden på Selbekk. Og han velger det mest dramatiske og voldelige tidspunktet under hele karikaturstriden», skriver Vebjørn Selbekk i boken, der han forteller om oppringningen han fikk fra en VG-journalist dagen etter angrepene: «Til VG uttrykker Stoltenberg at jeg må bære deler av ansvaret for at den norske ambassaden i Damaskus har brent ned til grunnen».I boken heter det videre:

«– Har Magazinet bidratt til at den norske ambassaden i Damaskus ble påtent? spør VG statsministeren. – Det er i hvert fall det demonstrantene bruker som begrunnelse. De demonstrerer mot karikaturtegningene av Muhammed som ble gjengitt i Magazinet, svarer Stoltenberg. I intervjuet går statsministeren langt i å kalle trykkingen av karikaturene for «en gal handling».

Les også: Kulturpersonligheter ikke imponert over regjeringens opptreden

— Jeg ble kvalm

Selbekks kone Catarina sier til Aftenposten at dette for henne var lavpunktet i hele karikaturstriden. Hun følte at Stoltenberg ga ektemannen skylden for ambassadebrenningen.

— Vi var hjemme hos en annen familie, invitert for å få mat, omsorg og å bli tatt vare på, da telefonen kom. Det føltes som en knyttneve i magen. Jeg ble kvalm. Jeg tenkte «kan virkelig Norges statsminister gi min mann skylden for at ambassaden brenner?», sier hun.

- I boken skriver mannen din at du var sjokkert over at en mann som selv har barn kunne komme med en slik uttalelse?

— Ja, jeg tenkte «har han ikke barn selv?». Barna våre var 9, 13 og 15 år da. En sårbar alder. Jeg følte at Stoltenberg satte oss i fare og ga blaffen i ungene våre. At han legitimerte Vebjørn som et mål for dem som allerede truet ham på den tiden.

Jens Stoltenberg (t.v.) sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ingen av dem tas på med silkehansker i Vebjørn Selbekks nye bok.

— Hvordan føltes det?- Det var som å være i en tørketrommel. Som å være på utsiden av seg selv. Jeg sa til meg selv: «Er dette sant, eller er det en vond drøm?».

- Din mann har senere takket for at du ble hos ham?

— Det var ikke slik at jeg hadde pakket kofferten. Men tanken om det var mulig å være gift med en som ikke hørte på meg og satte oss slik i fare satte seg jo i hodet. Vi kunne jo ha satt oss på et fly til Ecuador, men gjorde ikke det. Daglig sa jeg «ikke still opp, si nei» når han ble bedt om å stille i debatter. Men han sa at han måtte.

Ikke vonde tanker

- Hva tenker du om Jens Stoltenberg i dag?

— Jeg har lagt det bort. Jeg tenker ikke vonde tanker om ham, og tenker ikke på det som skjedde i det daglige. Han ringte jo Vebjørn en gang underveis. Men jeg må si at det varmet veldig da Erna Solberg etter angrepene på Charlie Hebdo ga ham støtte, sier Catarina Selbekk.

Solberg uttalte: – Det er litt rart at regjeringen og myndighetene ikke ga Selbekk bedre backing i 2006. Man kan aldri legge noe skyld på en avis eller redaktør.

- Har aldri sagt Selbekk hadde ansvar

I 2006 var statsministerens kontor raskt ute med å forklare ordvalget mot Selbekk og Magazinet. Jens Stoltenbergs statssekretær Torbjørn Giæver sa: – Det er galt at statsministeren gir redaktøren skylden. Tvert imot sier han i selve saken at han ikke vil bruke ord som skyld.

Lørdag kveld sier Stoltenberg, via sin kommunikasjonssjef i NATO, Stein Hernes: – Jeg har aldri sagt at Selbekk hadde ansvar for angrepene på den norske ambassaden, hverken direkte eller indirekte ansvar. At gjerningsmennene brukte karikaturtegningene som begrunnelse, innebærer selvsagt ikke noe ansvar for Selbekk. Det er gjerningsmennene som har ansvaret ene og alene.

Les også: I dette portrettintervjuet sa tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre om karikatursaken: – Jeg har sagt til Selbekk at om noe av det jeg sa i 2006 gjorde ham utsatt, så beklager jeg.

Les også

  1. Hvorfor skal vi lytte til hva en mann med 50 millioner kroner på bok sier om ulikheter i samfunnet?