Norge

Politiet kunne fløyet til Utøya på ti minutter

Politiet kunne fløyet til Utøya på under ti minutter for å stanse Anders Behring Breivik, men var ikke klar over at et Sea King-helikopter sto klart i Oslo. Politiet er ikke sikre på at de ville spart tid på å bruke helikopter framfor bil og båt.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Sea King-helikopteret sto på Voldsløkka i Oslo, en kort kjøretur fra Oslo sentrum der beredskapstroppen befant seg, melder TV 2 .

Men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt.

Ifølge Hovedredningssentralen var ikke redningshelikopteret loggført med oppdrag i det aktuelle tidsrommet. Ifølge Forsvaret skal et Sea King-helikopter kunne frakte åtte til ti personer og utstyr.

– Det var «helsesporet» som hadde ansvaret for dette helikopteret, og ikke politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til kanalen

Fredriksen mener at det ikke er sikkert at det ville gått raskere å frakte beredskapstroppen luftveien dersom de hadde visst om helikopteret.

– Vi er veldig i tvil om det ville gjort noe med tidsbildet, sier han.

Samtidig sto politiets helikopter på bakken. Ifølge TV 2 gikk det ikke mer enn 15 minutter etter bomben i Regjeringskvartalet gikk av, før personell fra politiets helikoptertjeneste meldte seg til tjeneste. De fikk beskjed av politiledelsen om at det ikke var nødvendig. Klokka 19, 33 minutter etter at Breivik var pågrepet, kom kontrabeskjeden og de ble kalt inn likevel.

– Dette er ukjent for meg. Det er en vurdering som er tatt i kampens hete, og så får man vurdere i ettertid om det var riktig vurdering.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE
  Publisert:

  Flere leteaksjoner i natt

 4. NORGE
  Publisert:

  Redningshelikopter med seks personer måtte nødlande i Trondheim

 5. NORGE
  Publisert:

  Helikoptervraket fraktet ned fra fjellet etter dødelig styrt

 6. NORGE
  Publisert:

  Seks omkomne etter helikopterstyrten i Alta. Fem lokale ungdommer blant de døde.