Norge

Farvel, mitt lille land

 • Bibiana Piene

Norge skal bestå! Demokratiet og åpenheten skal bestå! Slik lyder budskapet fra våre ledere i disse dager. Men jeg frykter at ropene om skjerping av sikkerheten snart vil overdøve budskapet. Og forandringen kan bli større enn vi tror, skriver Bibiana Piene. Foto: ANETTE KARLSEN

Les også:

BIBIANA PIENE Foto: privat

Aldri det samme

Faktaene er ufattelige, ubønnhørlige: Nesten 80 mennesker drept med kaldt blod, mange av dem ungdommer i starten på livet. Regjeringskvartalet, vårt politiske episenter, sprengt i stykker. Det norske folk sitter foran TV-skjermene og gråter. Vårt land blir aldri mer det samme.

Nå slår vi ring rundt hverandre og rekker hverandre lommetørklær for å tørke tårene. Med blomster slår vi ring rundt de norske grunnverdiene som solidaritet, medmenneskelighet, omtanke. Verdiene som utgjør den norske folkesjelen. Og vi er velsignet med et politisk lederskap og en kongefamilie som utstråler klokskap, verdighet og respekt. Kanskje vil vi sammen greie å vokse som mennesker etter dette.

Økt sikkerhet

Men hvordan vil fremtiden bli? For ikke lenge siden var jeg i Kabul i Afghanistan, der svaret på terror og frykt har vært å øke sikkerheten, og der hver minste lille grønnsaksbod med respekt for seg selv har skaffet seg væpnede vakter. Det var skremmende og ubehagelig. Hvem vil leve sånn?

Akkurat derfor var det så fint å komme hjem til Oslo. Så fint å sykle forbi Regjeringskvartalet og tenke at jammen går det nesten an å ta en snarvei gjennom selveste Høyblokken. Nå er blokken gjennomsiktig, gjennomhullet. Snart finnes den kanskje ikke mer.

Den norske uskylden er borte, sier mange. Ondskapen har revet ned våre forsvarsverk. Gjort oss hudløse. Én mann viste hva som er mulig. Hvem tør si at det ikke finnes flere som ham der ute?

Norge skal bestå! Demokratiet og åpenheten skal bestå! Slik lyder budskapet fra våre ledere i disse dager. Men jeg frykter at ropene om skjerping av sikkerheten snart vil overdøve budskapet. Og forandringen kan bli større enn vi tror. Som et sprang direkte fra en trygg barnehagehverdag til Forsvarets sikkerhetskurs.

Grensene vil flyttes

Vi skal ta Utøya tilbake, sier de overlevende fra AUF. Ære være dem som nekter å la seg skremme. Men neste gang de får besøk av Gro Harlem Brundtland, blir det med solid politieskorte. Flust av politifolk vil passe på våre ungdommer. Noe annet vil jo være helt uforsvarlig. Vi vet jo hva som kan skje. Vi andre må finne oss nye sykkelruter gjennom Oslo. Slik vil grensene flytte seg.

Den norske naiviteten, som vi nærmest har holdt hevet som vår nasjonale fane, vil ikke lenger finnes. Det som gjorde Norge til mitt Norge: Å kunne gå på skitur i Nordmarka og støte på statsministeren. Å kunne ferdes fritt i hovedstaden uten sperringer og væpnede vakter.

Folkesjelen vil bestå, men denne tiden er ugjenkallelig forbi. Derfor kjenner jeg denne triste trangen til å si: Farvel, Norge. Mitt lille, snille land. Jeg vil savne deg.

 1. Les også

  Norge etter terroren

 2. Les også

  Stillheten etterpå

 3. Les også

  Tapre, tapre Norge

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Norge gir én milliard kroner til kampen mot seksuell vold i krig og konflikt

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Vi skal ikke bli ferdig med 22. juli

 3. NORGE
  Publisert:

  Statsminister Erna Solbergs tale til folket i forbindelse med koronakrisen

 4. OSLO
  Publisert:

  Nesten klinisk perfeksjon fra Massive Attack

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Støre på svensk Ap-kongress: - Vi kan føle hverandres smerte

 6. SID
  Publisert:

  To førstegangsvelgere skriver: Norsk politikk må reddes fra dem som drukner den i meningsmålinger