Norge

Yezidi-kurdere i Norge frykter for slektninger omringet av ISIL

Direkte fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak forteller yezidi-kurdere sine norske slektninger om folk som dør av tørst og kvinner som blir voldtatt. Og om faren som ikke kunne stoppe da hans fire år gamle datter falt av bilen under flukten fra ISIL.

 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist

FN anslo onsdag at 200.000 kurdere har flyktet fra ISIL i Sinjar-provinsen i Nord-Irak. Mange tilhører den religiøse minoriteten yezidi. Opp mot 50 000 er nå på et fjell omringet av ISIL som skyter på dem.

Fire år gamle Ioub

I vill fart kjører Haidar Ibrahim Garez ut av landsbyen. Det åpne lasteplanet på jeepen er fylt av egne og andre barn. Yezidi-kurderen flykter fra ISIL som angriper landsbyen hans i Sinjar-provinsen vest for Mosul i Nord-Irak.

ISIL-militsen legger seg på hjul og skyter etter bilen. Veiene er dårlige. I det han raser over en stor hump blir hans fire år gamle datter, Ioub, slengt ut av lasteplanet. For å redde alle de andre i bilen fra å bli drept av ISIL, kan ikke småbarnsfaren stoppe for å plukke opp datteren. ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) kaller seg nå for Den islamske stat (IS).

Se interaktivt kart:

Les også

Disse områdene kontrolleres av ISIL

Religiøs minoritet

«Hallo! Vi har det forferdelig!» På telefon fra fjellet forteller desperate yezidi-kurdere sine fortvilte slektninger i Tønsberg om sult, tørst og mennesker som dør. FN har fått ubekreftede rapporter om at barn allerede dør av mangel på vann, mat og medisiner.

Garez er fetteren til Ali Mashaan Ali (42) som bor i Sandefjord. Sammen med 40–50 andre yezidi-kurdere er Ali i en romslig hage i Tønsberg for å mobilisere oppmerksomhet om dramaet hjemlandet Irak.

Sinjar ble erobret av de ytterliggående islamistene i ISIL i helgen. En rekke yezidier skal ha blitt drept av opprørerne fordi de nektet å konvertere til islam.

Kontakt med fjellet

Hvordan har dere det? Sandefjord-kurderen Walid Rasho Khalaf (32) står i hagen og trykker telefonen mot øret. Med desperat stemme forteller onkelen at de mangler vann. Folk tørster ihjel i 45 grader.

Barn dør. Voksne pakker dem inn i kleder/tepper/sjal, graver hull i bakken med hendene og skyfler sand over de små byltene. Små barn av slektninger er nå så dehydrerte at de ikke greier å løfte hodet. De frykter at det står om minutter før de dør.

Fødende kvinner dør sammen med spebarna sine. Gamle dør av utmattelse. Folk blør ihjel av skuddskader. Flyktningene prøver å gjemme seg under steiner i det karrige landskapet på Sinjar-fjellet.

Mens flyktningene på fjellet snakker i telefonen med sine slektninger i en hage i Tønsberg blir de beskutt av ISIL-styrker.

Les også:

Les også

Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

Ringer hver time

Eldre kvinner i hvite sjal gråter mens de holder opp bilder de har trykket opp av flyktninger på fjellet, med overskriftene «Free Singal» «Stop ISIS».

Hver time ringer Khalaf til tre mennesker han fortsatt oppnår kontakt med – en onkel, en kamerat og en annen slektning som befinner seg på tre ulike steder på det omringede fjellet.

— Hver gang de svarer, tenker jeg takk og lov at de fortsatt er i live.

Den fire år gamle niesen til Ali Mashaan Ali (42) og Bahar Murad Katw (34) ble slengt ut av bilen da faren hennes flyktet fra ISIL i Sinjar-provinsen i Nord-Irak. Hele familien er svært preget av katastrofen som har rammet slektningene deres i opprinnelseslandet. Foreldrene og barna Dakil Mashaan Ali (16), Alaa Mashaan Ali (12), Warzaeen Mashaan Ali (8) viser frem plakater som viser bilder fra Sinjar.

Jihadistene overtar unge kvinner

Ifølge kurdiske medier skal ISIL ha kidnappet og voldtatt 500 kvinner og gjort mange av dem til jihadist-koner.

— ISIL krever at folk konverterer til islam, hvis ikke blir de drept. Men våre slektninger nekter, de vil ikke konvertere, sier Revin Aswad Morad (27).

Bahar Murad Katw, svigerinne til faren som mistet fireåringen sin, forteller at hennes mor ble tatt til fange av ISIL da hun sammen med en tante, onkel og kusine forlot hjemmet sitt. Alle, bortsett fra kusinen, ble sluppet fri etter en halv time, angivelig fordi de kan ha blitt tatt som arabere på grunn av klesdrakten.

Katw vet ikke hva som er skjedd med kusinen. Hun har dessuten fire søstre som er på flukt, en av dem er høygravid. Sittende på gressplenen begynner hennes 12 år gamle sønn å gråte mot morens skulder.

Les også:

Les også

ISIL har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

Det haster

Venninnen Revin sier:

— Jeg har grått så mye at jeg er uttørket.

De trygler nå om at FN, Røde Kors og det internasjonale samfunnet gjør noe for å hjelpe folket deres.

— Hvis de ikke får vann, kommer de til å dø. Det haster.

Familiefaren Garez greide å kjøre fra ISIL. Han er i trygghet sammen med barna han greide å redde. På en video viser han gråtkvalt frem ID-kortet med bildet av datteren. Fire år gamle Ioub som falt av bilen.

Hallo? Hvordan går det med dere? Walid Rasho Khalaf snakker med onkelen sin som nå er omringet av ISIL på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Sammen med kona Revin Aswad Morad får han høre om barn og voksne som dør av tørst i den ekstreme heten.
Ali Mashaan Ali er rystet over det som skjer med familien hans i Nord-Irak.
Familiefaren Haidar Ibrahim Garez er fotografert i en publisert video hvor han viser frem ID-kortet med bildet av sin fire år gamle datter, Ioub.
Minutt for minutt følger yezidi-kurdere i Norge tragedien som nå utspiller seg i Sinjar-fjellet i Nord-Irak. De hører om stadig flere som bukker under og dør.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Trapper opp streiken: 1.300 nye lærere tas ut i streik fra neste uke

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5