Norge

Stanser all app-bruk i skole og barnehage – Stavanger frykter personvernbrudd

Stavanger kommune frykter brudd på personvern i skole og barnehage, og har derfor stengt alle apper og meldingstjenester som blir brukt i kommunikasjonen mellom hjem og skole/barnehage.

Stavanger kommune frykter personvernbrudd i skole og barnehage og har derfor bestemt å stenge ned alle apper og meldingstjenester som blir brukt i kommunikasjon mellom hjem og skole/barnehage.
  • Håkon Jonassen Norheim
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Vi har sendt ut en melding til skoler og barnehager, om at fra mandag stenger vi bruken av alle apper og meldingstjenester i skoler og barnehager, sier skolesjef i Stavanger kommune, Jørn Pedersen til Stavanger Aftenblad.

  • Aftenposten avslørte «alvorlige» sikkerhetshull i Osloskolens nye app.

Må tilbake til skjemaer

Det betyr at skoler og barnehager i Stavanger kommune må gå tilbake til beskjeder vi mail eller sms og tilbake til det gamle avkryssingsskjemaet for å krysse av fravær.

Bakgrunnen for dette er at kommunen etter en gjennomgang ser at sikringstiltakene og rutinene for personvern i skole og barnehage ikke er gode nok ved bruken av disse appene.

– Vi har ingen grunn til å tro at det har skjedd brudd på personvernet, men velger likevel å stanse bruken av appene midlertidig. Elevenes personvern er viktigst. Derfor vil kommunen sørge for å sikre rutiner for behandling av personvernopplysninger før det eventuelt blir aktuelt å benytte app i kommunikasjonen mellom hjem og skole igjen, sier Pedersen.

Les også

Kripos koblet inn etter at foreldre med besøksforbud fikk tilgang til skoleapp

Organiseringsappen Spond er blant tjenestene som er stengt for foreldre og skoleansatte i Stavanger.

Midlertidig, uten tidsfrist

Dette vil gjelde apper og meldingstjenester som Spond, Kidsmonitor, Mobilskole og IST Direkte.

– Det er midlertidig, men det er ikke satt noen tidsfrist på det. Vi er avhengig av å få på plass en løsning som er sikker og god nok, sier Pedersen.

Les også

Varsler to millioner i bot til Oslo kommune etter Aftenpostens avsløring om sikkerhetshull i skole-app

Stavangers skolesjef Jørn Pedersen.

Vurderer et felles system

– Hvorfor bruker ikke Stavanger kommune én app for alle skolene?

– Det henger nok sammen med at vi ikke har et felles system for den type programvare på skolene. Men det er noe vi må vurdere å gjøre nå. Vi må få på plass et felles system som er kvalitetssikret, sier Pedersen.

Selv om Pedersen er skolesjef, kan han fortelle at det også gjelder for barnehager.

– Ordningen gjelder ikke private barnehager, men de har fått informasjon om tiltaket og er oppfordret til å gjøre det samme, sier Pedersen.

Les mer om

  1. Barnehage
  2. Personvern
  3. Stavanger
  4. App
  5. Mobilskolen
  6. Sandnes
  7. Skole