Raser mot Hagen: – Alle som har mistet noen, ønsker svar

Flere bistandsadvokater raser mot Carl. I Hagens ønske om å avslutte terroretterforskningen raskt. – Dette er det dummeste han noen gang har sagt, sier Mona Høiness.

Carl I. Hagen åpnet valgkampen for Fremskrittspartiet i Oslo lørdag. Nå får han flengende kritikk fra pårørendes advokater etter uttalelser om at politiet burde sløyfe detaljene i Utøya-massakren.

I søndagens VG uttaler Frp-nestoren at han ikke forstår hvorfor de etterlatte etter Utøya-massakren trenger å vite detaljert hvordan drapene foregikk. Han mener saken opptar for store ressurser og vil ha rettssak i ekspressfart.

Advokat Mona Høiness, som representerer flere pårørende i terrorsaken, sier at nettopp detaljnivået er viktig for de etterlatte.

– En voksen mann med livserfaring som Hagen må forstå at alle som har mistet noen, ønsker svar. For eksempel vil det være en lettelse for de etterlatte hvis de får avklart at deres kjære døde momentant og ikke led. Det er slike ting som kan ligge og gnage i årevis og gjøre at man ikke kommer seg videre, hvis man ikke får det oppklart, sier hun til NTB.

– Hvis han er sitert korrekt, er dette det dummeste Carl I. Hagen noen gang har sagt og noe av det dummeste jeg noen gang har sett på trykk, sier advokaten.

– Ikke kun siktedes forklaring

Siv Hallgren hos Advokatfirmaet Elden påpeker at ingen saker går for retten i Norge med bare siktedes forklaring lagt til grunn. Bistandsadvokaten ser ingen grunn til at ikke denne saken skal etterforskes like grundig som andre alvorlige krimsaker.

– Når det gjelder de etterlatte i drapssaker, varierer det fra dem som ikke vil vite noen detaljer eller se noen bilder, til dem som vil vite absolutt alt. Men generelt er det viktig for de pårørende at detaljene om deres drepte barn kommer fram, sier hun til NTB.

– Bare straffeutmåling gjenstår

Hagen uttalte til VG at han ikke skjønner hvorfor hundre politifolk skal jobbe med saken i flere måneder. Han mener tilståelsen gjør at det eneste domstolen skal ta stilling til, er straffeutmålingen.

– Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenta, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg, uttalte Oslos ordførerkandidat.

Nestleder Prableen Kaur i Oslo AUF, som berget livet ved å spille død på Utøya, betegner utspillet som respektløst, ufølsomt og uprofesjonelt.

– Et slikt utspill fra en politiker anser jeg å være helt uten følelser. Det er rett og slett dårlig gjort, sier hun til Dagbladet.

– Burde holde munn

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen reagerte også sterkt i søndagens VG.

– Jeg har nesten ikke ord. Han har null forståelse for de etterlatte og fornærmede. Han burde holde munn. At han skal prøve å gjøre sine egne manglende erfaringer til noe som er interessant, er stusslig, sier hun.

Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, mener Hagen verken forstår psykologi eller vet hvordan man må avvikle en straffesak. Han mener i et intervju med TV 2 at forslaget om hurtigbehandling ville medført knusende kritikk mot hele rettsvesenet i fremtiden.

– Kan trekke tilståelsen

Mona Høiness mener det er helt essensielt at politiet går like grundig gjennom saken som i andre drapssaker.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at dette skulle bli en ekspressak. Tenk om politiet skulle gjøre slendrianarbeid her. Vi vet jo aldri hva Breivik kan finne på å si i retten. Det er mange som trekker tilståelsen tilbake, og da må man ha bevis, sier hun til NTB.