Norge

Vil gi mer til politiet

Justispolitikere Aftenposten.no har snakket med mener høstens budsjettdiskusjon vil gi mer penger til justissektoren i neste års budsjett.

Politikerne på Stortinget er forsiktige med å snakke politikk før valgkampåpningen. Men flere i justiskomiteen innrømmer at det trolig blir økte bevilgninger til politiet som følge av terrorangrepene mot Norge. FOTO: SCANPIX Foto: Grøtt, Vegard

 • Nicolai Heyerdahl

— Det vil absolutt være relevant å ha denne hendelsen langt frem i pannebrasken når vi skal forhandle om neste års budsjett, sier Jenny Klinge (Sp), stortingsrepresentant i justiskomiteen, til Aftenposten.

Tilbakeholdne politikere

Debatten om politiets innsats etter terroraksjonen 22. juli har begynt å rulle, til tross for at politikerne holder seg i skinnet så godt i kan for å ikke lage politikk ut av katastrofen.

- Vi har nå en pågående diskusjoner innad i partiet om hva som er skjedd, hvordan det skal håndteres og hva som må gjøres fremover. Resultatet av disse diskusjonene kommer så fort det er tid for det, sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) til Aftenposten.no.

Lørdag går politikernes selvpålagte tilbakeholdenhet ut. Da er det ventet at flere politikere vil kommentere og kritisere politiets håndtering av katastrofen. Og sentralt i den kritikken er det at politiets helikopter sto på bakken med mannskapet på ferie da bomben smalt i Oslo.

Mer penger til politiet

Aftenposten.no har snakket med flere stortingsrepresentanter i justiskomitéen torsdag, og selv om de er tilbakeholdne med å snakke om politikk, er det åpenbart at de mener justissektoren må få økt bevilgning som følge av terrorangrepet.

- Det er åpenbart at det er behov for å gå gjennom hva som er skjedd, og hva som må gjøres for å styrke politiet, sier Senterpartiets Jenny Klinge og mener at det i budsjettdiskusjonen i partiene og i regjeringen er relevant med blikk til hendelsen.

Nå i «husfredperioden» betyr det på godt norsk, at justispolitikerne i lys av terrorangrepet vil kjempe hardt for å få økte bevillinger til politiet.

André Oktay Dahl (H). Foto: Øhman, Rolf

— Viktig diskusjon

— På det ene siden er det viktig at vi bevilger penger, på den andre siden er det viktig hvordan pengene blir brukt, sier hun og mener det er et relevant spørsmål hvordan politi, forsvaret og andre ressurser samordnes, sier hun og mener det vil bli mer diskusjon om justissektoren i år enn tidligere år.

— Ressursene til politiet er en naturlig del av diskusjonene vi skal ha fremover. Vi skal ha et møte i Oslo om et par uker der vi skal diskutere detaljer i budsjettet, sier Arbeiderpartiets Thor Lillehovde.

— På generelt grunnlag vil jeg si at politiet og justissektoren må få et budsjett som er riktig ut fra de gjeldende forhold. Utover det vil jeg være tilbakeholden med å kommentere politikk nå, sier SVs Akhtar Chaudhry.

Vil snu alle stener

Frps Per Sandberg og Høyres Andre Oktay Dahl vil foreløpig ikke forskuttere hvordan Utøya-massakren vil påvirke budsjettdiskusjonene for justissektoren til høsten.

— Alle disse debattene som kommer i kjølvannet av 22. juli, har vi hatt også før 22. juli. Jeg registrerer at politiet kommer med noen innrømmelser, og det står det respekt av. Justiskomiteen vil snu alle stener, og raskest mulig fremme endringsforslag hvis det er nødvendig. Vi kommer ikke til å vente på at granskningskommisjonen konkluderer om ett år, sier Sandberg til Aftenposten.no.

Høyres Oktay Dahl sier at komiteen blir nødt til å se på forholdet mellom politiet og Forsvaret i arbeidet fremover. Han viser til at partiet tidligere har foreslått et eget politistudie for å kartlegge etatens evne og behov til å løse sine oppgaver.

Frps Per Sandberg. Foto: Olsen Olav

— For tidlig

— De forslagene vi har fremmet før, skal vi gå gjennom på nytt. Vi kommer ikke til å slutte å produsere politikk. Alle spørsmål som stilles, bør besvares av hensyn til ofrene, pårørende og samfunnet. Denne situasjonen vil selvfølgelig påvirke oss i det videre arbeidet, sier han og får langt på vei støtte av Jenny Klinge.

— Målet må være at vi får mest mulig sikkerhet for folket, ikke hvordan og hvem som gjør det, sier hun om forholdet mellom forsvar og politi.

Aps Jan Bøhler understreker at han synes det er for tidlig å lansere konkrete forslag til endringer før sorgperioden er over.

- Men vi har allerede innført hastetiltak, Oslo-politiet har fått 100 nye stillinger til etterforskningen. De fleste regner med at alle disse stillingene blir videreført neste år, sier Bøhler til Aftenposten.no.

 1. Les også

  Spør om politiet kunne vært fremme klokken 18

 2. Les også

  Politiet kunne fløyet til Utøya på ti minutter

 3. Les også

  Politiet avviser responskritikk

 4. Les også

  – De fortalte at det verste var å sitte utenfor og høre skrikene

 5. Les også

  Advarer mot rasistisk motiverte hevnaksjoner

 6. Les også

  Flere mener politiet kunne vært tidligere på Utøya

 7. Les også

  Politiet tok omvei til Utøya

 8. Les også

  Analyse i svensk storavis:<br/>Norge er et dypt splittet land

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  KrF foreslår en milliard til å bekjempe vold mot barn

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Jan Bøhler (Ap): – Frp forstår ikke hvordan gjengene i Oslo opererer

 3. NORGE
  Publisert:

  Arbeidsleir og låste institusjoner: Dette vil politikerne gjøre for å stoppe unge kriminelle

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  «Uverdig», «kokeliko», «det går an å bruke sunn fornuft». Partiene reagerer på trafikkoffer-saken.

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Politiets Fellesforbund ut mot konsulentbruken i politiet

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Bøhlers sjokkovergang kan gi velgerskred fra Ap til Sp i Oslo