Norge

Vil kle seg i snippkjole under fengslingsmøtet

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble nektet å bruke uniform da han første gang ble fremstilt for varetektsfengsling. Nå fremmer han ønske om å kle seg i galla-antrekket snippkjole.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik hadde på seg rød genser da han møtte til første fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN/AFTENPOSTEN

 • Svend Ole Kvilesjø
Les også

Varetektsfengslet i åtte uker

Les også

Politiet: – Uheldig at Utøya-bildene ble publisert

Les også

Breivik krever å få møte i retten

Fredag denne uken skal Anders Behring Breivik (32) i nytt rettsmøte i Oslo Tingrett, der spørsmålet om fortsatt isolasjon skal avgjøres. Politiet ber igjen om lukkede dører i retten, og den terrorsiktede er fortsatt veldig klar på hvordan han ønsker å fremstå.

— Vil gå i snippkjole

Under forrige fengslingsmøte avslo retten siktedes ønske om at han skulle fremstilles i uniform.

- Nå ønsker vår klient å fremstilles i snippkjole, skriver mannens forsvarer Geir Lippestad i et brev til Oslo-politiet mandag.

Videre opplyser Advokatkontoret Lippestad AS at Behring Breivik «samtykker i at alle emblemer etc. som kan knytte ham til frimureri fjernes fra det antrekket han i dag besitter, slik at dette fremstår som et nøytralt antrekk i svart og hvitt.»

Da Oslo Tingrett avslo uniformsønsket fra terrorsiktede, begrunnet de det med at en slik fremstilling vil, sett i forhold til sakens svært alvorlige karakter, stride mot alles verdighet og virke unødvendig forstyrrende og krenkende.

Galla-antrekk

Snippkjole, også omtalt som livkjole eller kjole og hvitt er et formelt antrekk for menn som brukes ved festlige eller høytidelige anledninger, og advokaten understreker også betydningen av bruken i sitt brev til politiet:

«Livkjole... har historisk sett vært brukt i en rekke anledning som seremonier innen akademia, statsbesøk mm. Benyttelse av et så formelt antrekk vil ikke stride mot rettens verdighet, være forstyrrende, provoserende eller krenkende. Antrekksønsket viser tvert i mot at siktede tar prosessen alvorlig, og ønsker å fremstilles så presentabelt som mulig.»

Kan nektes oppmøte i retten

Nye regler kan forhindre Anders Behring Breivik å møte i retten når spørsmålet om forlenget varetekt skal behandles i framtiden. I stedet kan han bli tvunget til å være i fengselet og må delta via kameraoverføring

Fra 1. september innføres nye regler som gir politi og domstol anledning til å nekte en siktet å møte i retten under fengslingsmøter. I stedet må vedkommende være med under såkalt fjernmøte, i praksis at det opprettes videoforbindelse mellom fengselet og tingretten, skriver NTB.

Insisterer på å møte

Politiet frykter for den terrorsiktede Anders Behring Breiviks sikkerhet og skulle gjerne sluppet å frakte ham til og fra tinghuset. Fredag skal spørsmålet om isolasjon prøves på nytt, og Breivik insisterer på selv å være til stede i retten selv om han kunne ha sagt seg enig i politiets begjæring på forhånd og forblitt i Ila fengsel.

– Det er ingen hemmelighet at vi gjerne skulle sett at rettmøtet kunne blitt holdt som kontorforretning, men dette er ikke avklart. Alt tyder på at Breivik ønsker å møte, sier politiadvokat Christian Hatlo.

– Han ønsker å møte og at det skal bli et åpent rettsmøte. Min klient synes det er tungt å sitte isolert og vil forklare seg om det i retten, sier forsvarer Geir Lippestad til NTB.

Kan ikke nekte

– Det er en stor operasjon for oss å frakte ham til retten. Vi ser etter muligheter å kunne arrangere rettsmøtene på andre måter eller andre steder, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett opplyser at det fra 1. september innføres nye regler om fjernmøte i fengslingsmøter. Da kan dommeren gjennomføre en varetektsfengsling uten at den siktede er til stede i retten, men bare via et videobilde fra fengselet. I dag kan en siktet nekte dette, men med de nye reglene forsvinner retten til å protestere.

Forutsetningen er imidlertid at det ikke er spørsmål om isolasjon. Så lenge politiet opprettholder kravet om å isolere Breivik fra alle andre innsatte i fengselet, kan han også forlange å være til stede under rettsmøtene som skal bestemme dette. Dersom spørsmålet bare handler om fortsatt varetekt, forsvinner samtidig retten til å kreve å være til stede.

– Disse reglene er ikke laget med henblikk på terrorsaken, men bare noe som tidsmessig tilfeldigvis faller sammen, sier Engebretsen til NTB.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha Manshaus i isolasjon – leter fortsatt etter medhjelpere

 2. NORGE
  Publisert:

  Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus får forklare seg for åpen rett

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Manshaus hadde ikke medhjelpere

 4. NORGE
  Publisert:

  Manshaus fengslet for fire nye uker

 5. NORGE
  Publisert:

  Terrorsaken blir ferdig etterforsket på rekordtid

 6. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus fengsles for fire nye uker