- To år før elven er tilbake til det normale
Kan ta to år før Akerselva kan friskmeldes etter klorutslippet som utraderte så godt som alt liv i elven.
Oslo Fiskeadministrasjon (OAF) og Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) var på befaring langs Akerselva hele mandag og fredag. Konklusjonen er dyster; nesten alt av liv er dødt i Akerselva.
— Det er ganske dramatisk, sier Dag Øivind Ingierd i OFA.
— Vi plukket død fisk i hele går, så det verste er nå tatt bort, men det er mulig det ligger noen få døde fisk igjen under isflakene. Vi fant mer død fisk på fredag enn på mandag, og i helgen lå det strødd over alt. Turgåere vi snakket med i går fortalte at det luktet klor i hele dalen før helgen. Det sier litt om utslippet, sier han.
- Verste utslipp noen sinne
Det var tirsdag ettermiddag i forrige uke at et 2,5 år gammelt rør med klor sprang lekk ved det nye Oset vannbehandlingsanlegg øverst i Akerselva. Først dagen etter ble det oppdaget at vel 6000 liter klor var lekket ut i elven. En sikkerhetsventil virket ikke som den skulle.
— Klorutslippet må være noe av det verste som har rammet Akerselva noen gang, sier seniorforsker Torleif Bækken ved NIVA til Aftenposten.no.
- Vårflommen kan bidra med noe nytt bunnliv, men neppe i vesentlig grad. Elven er neppe tilbake til det normale før om et par års tid, sier Bækken.
Ødelagt
— Det ble tatt prøver og forsøkt fanget levende fisk på fem steder langsmed hele elven. Vi fant svært mye død fisk, i form av abbor, ørret, laks og niøye, i størrelse fra 30 centimeters lengde ned til 4–5 centimeter. Den eneste levende fisken var en ørettyngel på 6–7 centimeters lengde nederst i elven. Vi fant bare døde kreps i flere størrelser flere steder. Bunndyrsfaunaen er kraftig redusert. Det må brukes lupe for å konstatere i hvor stor grad noen bunndyr har overlevd. I denne forbindelse ble det tatt en rekke bunnpøver, fortsetter han.
Hvis noen individer av mange grupper av bunndyr og insekter har overlevd, kan det, ifølge NIVA, bidra til at denne del av faunaen i elven tar seg raskt opp fordi bunndyr og insekter har stor reproduksjonsrate.
- Men elven er ødelagt helt fra utløpet ved Maridalsvannet, sier Bækken.
En foreløpig rapport fra NIVA–undersøkelsen vil bli overlevert til kommunens vann– og avløpsetat i slutten av denne uken.
Alarm
Etter at lekkasjen startet, førte mangler ved alarmsystemet til at lekkasjen aldri ble varslet, skriver Dagbladet.no
— Alarmen som skulle varslet om utslippet var skrudd av, sier Marius Dalen, fagrådgiver i Bellona, til avisen.
Jo-Egil Sveen er prosjektleder for Nye Oset vannbehandlingsanlegg. Han bekrefter miljøstiftelsens opplysninger overfor Dagbladet.
— Utslippet ble oppdaget av alarmen da folk kom på jobb dagen etter, forteller Sveen til avisen.
Han sier at alarmen i dette tilfellet ikke var koblet til telefonoppringing, og at det på grunn av dette gikk et halvt døgn før uhellet ble oppdaget.
Anmeldelse
Bellona har i dag anmeldt Vann- og avløpsetaten i Oslo for brudd på Forurensningsloven. Det samme gjorde Naturvernforbundet allerede fredag. Da hadde politiet allerede startet undersøkelser på eget initiativ, og de etterforsker nå saken.
I tillegg har Oslo kommune iverksatt egne undersøkelser for å finne en forklaring på hvordan lekkasjen kunne skje.
Utslippet skal ikke ha forringet drikkevannet i hovedstaden, og heller ikke skadet vannkvaliteten i Oslos havnebasseng, skriver NTB.
Brenner død fisk
Den døde fisken blir nå tatt hånd om av NIVA.
— Den blir destruert og brent, forteller Dag Øivind Ingierd i Oslo Fiskeadministrasjon til Aftenposten.no.
— Noe var spist av måker og fugler de siste dagene, og den døde fisken har ingen nytte nå. Vi fant også noen døde frosker og kreps. Minstemålet på en kreps er 9 1/2 cm, og for å bli så stor tar det 8-9 år.
— Det er ganske innlysende hva vi synes om dette. Det er ikke bra, fortsetter han.
Oslo Fiskeadministrasjon har de siste årene satt ut minst 110.000 yngel av laks og sjøørret fra klekkeriet i Maridalen, samt 50.-60.000 yngel av ørret. Det ble fisket med elektrisk fiskeapparat på de lokalitetene det er satt ut mest fisk, men det ble ikke funnet en eneste levende laksefisk.
Nå skal OFA påvise fakta, dokumentere hva som har skjedd og jobbe med å finne ut hvordan situasjonen kan løses.
— Vi må prøve å finne ut hvordan vi kan få tilbake livet. Nå er alt av bunndyr borte, det er ingen insekter igjen så alt av næring er borte. Det sier seg selv at det ikke er vits å sette ut ny fisk i elva ennå.
Tilsyn
Tidligere i dag hadde Vann- og avløpsetaten, OFA, NIVA og Fylkesmannen i Oslo og Akerhus et møte for å diskutere miljøvirkningen av utslippet og eventuelle videre tiltak og undersøkelser.
Fylkesmannen har fått delegert ansvaret fra Kystverket for å følge opp utslippet, og skal i morgen føre tilsyn med vannverket.
- Det vil gå på risikovurdering, sikring og manglende sikring i forbindelse med dette konkrete utslippet, sier Jens Hertzberg ved Fylkesmannen til Aftenposten.no.
Ifølge en pressemelding fra Vann- og avløpsetaten startet lekkasjen 1. mars kl 18.00. Den ble oppdaget 2. mars kl. 06.45.