Norge

Krigshelt blir ny halehelt

Motstandsmannen Gunnar Sønsteby skal pryde Norwegians nyeste fly.

Haleportrettet av Gunnar Sønsteby ble avduket fredag. Norwegian

 • Vibeke Buan

Sønstebys enke, Anne-Karin Sønsteby, avduket haleportrettet av sin avdøde mann i Norwegians hangar på Gardermoen fredag formiddag.

Representanter fra Sønsteby-familien, Forsvaret og Norwegain var til stede under seremonien, skriver flyselskapet i en pressemelding.

Les også

Tidslinje: Gunnar Sønstebys liv

Sønsteby var en av de mest kjente og markante motstandsmennene fra 2. verdenskrig. Han er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig, og er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger.

Sønsteby døde etter lengre tids sykdom i mai i år, 94 år gammel.

Norges høyest dekorerte borger

Sabotasje, etterretning, kurérvirksomhet og illegal presse fylte Sønstebys fem krigsår.

Motstandsmannen lekte katt og mus med dem tyske okkupasjonsmakten med sine rundt 30 ulike identiteter. «Nr. 24», «Erling Fjeld» og «Kjakan», som kom av dekknavnet «Umulius Kjakabråten», som han kalte seg overfor Oslogjengen, var bare noen av navnene.

I 1943 dro han til Storbritannia, og i juni samme år ble han innrullert i Kompani Linge. Kompaniet skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge, og skulle organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen, være bindeledd mellom ute— og hjemmefronten, samt drive etterretning.

Les også

Storhet uten fakter

I oktober samme år ble Sønsteby sluppet i fallskjerm over Norge. Han ble da aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslo-gjengen», der blant annet Max Manus var med.

Sønsteby, som var øverst på lista over Gestapos mest ettersøke i Norge, ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner. En av hans mest vellykkede aksjoner var sprengningen av arbeidskontoret i Akersgaten 55 19. mai 1944, utført sammen med Gregers Gram og med støtte av blant andre Max Manus. Sprengningen skulle hindre registreringen av tre årsklasser av norsk ungdom til arbeidstjeneste.

— En av våre store helter

— Gunnar Sønsteby er en av våre store helter. Han representerer også våre veteraner og verdier. Sønsteby har derfor vært det naturlige valget helt fra ideen om en halehelt fra Forsvaret tok form, sier generalmajor Erik Gustavson i Forsvarsstaben.

Les også

Kameratene om «Kjakan»: - Han fortjener all heder

— At Gunnar Sønsteby er en verdig halehelt, er det ingen tvil om. I Norwegian er vi takknemlige for og stolte over at Anne Karin Sønsteby har sagt ja til å la oss få hedre hennes mann og den fantastiske innsatsen han har gjort for fedrelandet. Jeg vet at dette betyr mye for mange nordmenn, og i Norwegian har vi sett at mange av våre kunder har vist et stort engasjement for å få Gunnar Sønsteby på halen, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

«Nr. 24» blir nummer 58

Gunnar Sønsteby er nummer 58 i rekken av nordiske helter som pryder haleroret på Norwegians fly.

Max Manus, Fridtjof Nansen, Sonja Henie, Sigrid Undset, Henrik Ibsen og Edvard Grieg er blant de andre nordmennene som er portrettert.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Krigshelten Ragnar Ulstein er død

 2. NORGE

  Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

 3. DEBATT

  Hjemmefront-kritikken gjennomsyres av antipati mot den borgerlige motstandsbevegelsen

 4. PERSONALIA

  Nekrologer over Anne-Karin Sønsteby

 5. NORGE

  Aftenpostens siste intervju med Rønneberg: – Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skiftende trusselbilder

 6. NORGE

  Savner bevis for at Hjemmefronten ble varslet om jødedeportasjonene: – Vi må huske på at dette var en tid da det var mye rykter