Signerer avtale om Munch-museet

Gruppelederne i Oslo bystyre varsler at de torsdag ettermiddag signerer en avtale om Munch-museet. Trolig forblir museet på Tøyen.

Pressekonferansen om nytt Munch-museum skal avholdes på dagens Munch-museum på Tøyen. Skal Munch-museet fortsatt ligge her?
  • Jørgen Svarstad
  • Ntb

Klokken 14.00 på Munch-museet på Tøyen vil gruppelederne for Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne presentere og signere en avtale om Munch-museet. Det er konkrete planer for et nytt Munch-museum som skal legge frem, får Aftenposten.no opplyst.

Dermed blir det trolig nytt museum på Tøyen, mens det spansktegnede Lambda-prosjektet som skulle ligge i Bjørvika, etter all sannsynlighet er skrinlagt. Ingen av partiene som underskriver avtalen har vært for Lambda. Flere kilder sier til Aftenposten.no at Lambda blir vraket.

— Lambda går inn i sin svansesang. Etter at avtalen blir underskrevet i dag er det ikke lenger noen vits å snakke om Lambda, sier en sentralt plassert kilde til Aftenposten.no.

Frp har åpnet for Tøyen

Det har værtmye frem og tilbake om Munch-museet. Flertallet i bystyret gikk i 2008 inn forå flytte museet til Bjørvika. En arkitektkonkurranse ble utlyst, og i 2009kunngjorde bystyret at vinneren var Lambda, laget at det spanskearkitektkontoret HerrerosArquitectos. Mange protesterte mot det planlagte bygget, blant annetfordi høyden på bygget var i strid med kommunens egen reguleringsplan for Bjørvika.Riksantikvar Jørn Holme hadde sterke innvendinger, men Riksantikvaren ogbyrådet meglet seg frem til en avtale. Først sa både Høyre og Frp ja ibyrådet til å gå videre med Lambda. Men etter et ekstraordinærtstyremøte i Oslo Frp i september tidligere i år vraket partiet prosjektet. Dermedhadde ikke Lambda lenger flertall i bystyret.

I forrige uke var det møte i Byutviklingskomiteen i Oslo bystyre. Komiteens nye leder, Jøran Kallmyr (Frp), sa da at hans parti åpner for et nytt Munch-museum på Tøyen.

— Vi vil forslå overfor de andre opposisjonspartiene at vi ber byrådet utrede både Tøyen og Nasjonalmuseet som alternativer til et nytt Munch-museum, sa Kallmyr til Dagbladet.

Partiets førstevalg er riktignok en løsning på Nasjonalmuseet.

Dermed er Tøyen-alternativet i prinsippet sikret et flertall. SV, Ap og Rødt har tidligere gått inn for å bygge nytt museum på Tøyen. Byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) har 28 representanter i bystyret, mens opposisjonen har 31 (Ap + SV + Frp + Rødt + Miljøpartiet de grønne).