Norge

Stor risiko for stor vårflom – NVE ber folk forberede seg

Det er fortsatt svært sannsynlig at det blir stor vårflom i Nord-Norge og deler av Sør-Norge, ifølge varslingstjenesten varsom.no.

NVE varsler at det er stor risiko for vårflom i både sør og nord. Her fra en flom i Årnes i 2018. Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • NTB

Snøværet og lave temperaturer har økt sannsynligheten, og snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperaturer, heter det i analysen til Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarslingstjeneste.

Sannsynligheten for stor vårflom er på 95 prosent i Nord-Norge. Stor vårflom er på oransje nivå som betyr en flom som kan medføre alvorlige skader.

Omkring tre uker

I Trøndelag er det flere vassdrag som har opp mot 90 prosent sannsynlighet for stor flom, mens i Sør-Norge er sannsynligheten for stor flom i Gudbrandsdalslågen omkring 75 prosent. Det samme gjelder i øvre deler av Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget – i tillegg til i høyereliggende deler på Vestlandet og i Agder.

– Det ventes stigende temperatur fra midten av kommende uke, først i sør, men også i nord mot slutten av uka. Hvis dette slår til, vil snøsmeltingen kunne komme godt i gang, og det vil føre til en merkbar vannføringsøkning i alle elver som kommer fra snødekte områder, sier Inger Karin Engen I NVE.

I 1995 førte kombinasjonen av sen smøsmelting og plutselig stigende temperatur med nedbør til storflom på Østlandet i månedsskiftet mai/juni. Her fra Åsnes 6. juni. Bjørge, Stein

Først én til to uker senere er det ventet å komme en flomtopp. Tidspunkt og hvor stor den blir, er helt avhengig av hvordan været utvikler seg videre, står det i varselet.

Oppfordrer til tiltak

NVE oppfordrer beredskapsapparatet lokalt og innbyggerne til å følge med. Videre ber direktoratet alle flytte verdier og løse gjenstander bort fra områder som kan bli rammet av en flom. Alt fra biler, campingvogner, anleggsmaskiner, rundballer til plast og annet avfall.

– Et viktig tiltak er å åpne og rense avløpsveier som stikkrenner og kummer for å sikre at vannet får fri passasje forut for vårflommen, skriver NVE videre.

Varslingstjenesten Varsom er levert av NVE i samarbeid med Vegvesenet og Meteorologisk institutt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Flom
 2. Beredskap
 3. NVE

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nå kommer nedbøren - det kan redusere risikoen for storflom

 2. NORGE

  NVE nedskalerer faren for storflom i store deler av landet

 3. NORGE

  NVE ber kommunene forberede seg på flom

 4. NORGE

  Kom mai, du kalde, våte!

 5. NORGE

  Kraftige vindkast på Østlandet og i Telemark - strømbrudd og løse konstruksjoner

 6. NORGE

  Meteorologene: – 30 grader tirsdag, styrtregn onsdag