Norge

Fengselsdirektøren: De har reagert med sjokk og sorg

Innsatte på Ila fengsel mistenker at de vil bli ytterligere stigmatisert ettersom Anders Behring Breivik sitter i samme fengsel som dem.

Anders Behring Breivik skal tilbringe de første fire ukene på en ettromscelle av denne typen, med svært begrenset kontakt med omverdene. Foto: SCANPIX

 • Emma Tollersrud

Se vår samlesak:

Les også

Alt om tragedien

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sitter varetektsfengslet i Ila fengsel. Det er ikke uproblematisk for de øvrige innsatte, eller deres pårørende. Fengselsdirektør Knut Bjarkeid bekrefter at innsatte er engstelige for økt stigmatisering ettersom den terrorsiktede 32–åringen sitter i samme fengsel.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid. FOTO: DAN PETTER NEEGARD Foto: Neegaard, Dan Petter

– Ja, siden Ila får et fokus og pårørende stiller en del spørsmål, kan det være ekstra vanskelig å gå gjennom denne tiden som innsatt her. – Hva slags spørsmål?

– Slike som "hva slags personer er det som sitter på Ila", og Hvordan vil det være å møte ham". De innsatte er nok litt bekymret. De frykter at de vil bli ytterligere stigmatisert, sier Bjarkeid legger til:

– Vi må huske på at det kun finnes en Breivik.

Urolige for aktivitetene

Fengselsdirektøren forteller at noen av de innsatte også har uttrykt bekymring for at fengslingen av Behring Breivik skal føre til sikkerhetstiltak som begrenser deres muligheter i fengselshverdagen.

– Det er klart de har en frykt for at sikkerhetsopplegget blir slik at det går utover deres egne daglige aktiviteter.

– De har gitt uttrykk for det?

– Ja, det har de.

– Har sikkerhetsopplegget blitt endret?

– Det er noe vi vurderer til enhver tid, og noe vi kan endre fra time til time. Men vi har til hensikt å håndtere dette på en slik må te at det ikke skjer, svarer Bjarkeid.

– Sorgtung stemning Fengselsdirektøren henviser til politiet på spørsmål om hvordan Breivik har opptrådt i fengselet. Men fengselsdirektøren legger ikke skjul på at flere av de øvrige innsatte er preget av omstendighetene.

– På hendelsene har de reagert som snittet av befolkningen, med sjokk og sorg. Det har vært en stille og sorgtung stemning på anstalten, hvor en har hørt småsumming av stille samtaler mellom mennesker.

– Har noen av dem reagert med sinne?

– Sinne er en del av følelsesregisteret i etterkant av slike ufattelige og tragiske handlinger. Det er viktig å få frem at de innsatte her har begått alvorlig kriminalitet, men at det ikke betyr at de har et annet følelsesapparat enn resten av befolkningen. I denne saken har de tydelig vist det, sier han.

Les også:

Møtes hver dag

Han understreker også at de ansatte ved fengselet gjennomgår en belastende tid.

– De ansatte har åpenbart en utfordring i forhold til sin profesjonalitet. Mens vi andre har muligheten til å legge følelsene våre i en skuff for å bearbeide dem, må de ansatte her umiddelbart fronte sine reaksjoner og følelser, sier Bjarkeid.

Flere tiltak er gjennomført for å håndtere situasjonen best mulig. Blant annet De har en gjort en fantastisk jobb og jeg er stolt av dem, sier Bjarkeid.

– Vi har et en times møte hver dag, hvor alle som har med Breivik å gjøre møter opp. Det er ansatte som jobber med sikkerhet og helse, samt fengselspresten. Da diskuterer en blant annet følelser, samt strategier i forhold til kommunikasjon når det gjelder gjøremålene.

Betyr det at det hver morgen legges et løp for Breivik?

– Nei, det legges noen rammer, uten at jeg kan gå i detalj på disse. Vi har én rutine, som er at vi ikke har noen rutiner, sier Bjarkeid.

I fullstendig isolasjon

Anders Behring Breivik tilbringer dagene på en spesialtilpasset ettromscelle, som ligger adskilt fra resten av fengselscellene. De fire første ukene av varetekten på totalt åtte uker skal være i fullstendig isolasjon. Hele perioden har han brev— og besøksforbud.

Kun advokaten, fengselsbetjenter, utvalgt politi og en fengselsprest har kontakt med Breivik.

Les også:

Les også

Krevende jobb for fengselsansatte på Ila

Sengen hans er svært enkel, og toalettet er av metall. En enkel stol er det eneste møblementet som ikke sitter fast til veggen, ifølge Dagbladet.

Han har ikke tilgang til medier, men har lånt to romaner i fengselsbiblioteket. Han har også fått lov å bruke penn og papir, opplyser advokat Geir Lippestad.

— Han sitter og skriver på en tale, sier Lippestad til Dagbladet.

Ifølge Expressen får Breivik lov til å være ute én time hver dag. Den bruker han til styrketrening, skriver avisen.

 1. Les også

  - Målet var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal

 2. Les også

  - Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til retten

 3. Les også

  - Han regner med å sone resten av livet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Han satt isolert i en kjeller i over fem år. Nå er Norge saksøkt for umenneskelig behandling.

 2. DEBATT
  Publisert:

  Alvorlig psykisk syke innsatte : Høie og Wara gikk langt i å legge ansvaret på domstolene

 3. NORGE
  Publisert:

  Lagmannsretten om Behring Breiviks soningsforhold: Ikke brudd på menneskerettighetene

 4. NORGE
  Publisert:

  Behring Breivik i retten: Jeg er blitt mye mer radikal. Jeg har vært isolert og ikke korrigert en eneste gang

 5. NORGE
  Publisert:

  Storrvik om Behring Breivik: Han er en person som sitter helt alene i et veldig lite fengsel i fengselet

 6. NORGE
  Publisert:

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.