Han stanset gjerningsmannen i moskeen i Bærum

Mohamed Rafiq (65) stoppet den siktede under moskéskytingen i Bærum. – Det var en tøff påkjenning. Jeg er selvfølgelig preget.

Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samle til Eid på Thon hotell i Sandvika Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samle til Eid på Thon hotell i Sandvika. Mohamed Rafiq (t.v). og Mohamed Iqbal er de store heltene. Rafiq overmannet gjerningspersonen mens Iqbal slo ham.

Sammen med en rekke andre fra moskeen i Bærum var Mohamed Rafiq (65) søndag til stede under id-feiringen på Thon Hotell i Sandvika.

Tidligere oppga Aftenposten og flere andre medier at mannen som overmannet siktede og la ham i bakken var i 70-årene, men bistandsadvokaten forteller søndag formiddag at han er 65 år.

Rafiq beskriver situasjonen som en påkjenning.

– Jeg er glad for den støtten og hjelpen jeg har fått, sier han gjennom sin tolk.

Mohamed Rafiq (t.v.) og hans tolk (t.h.)

Fikk hjelp

Rafiq forteller også at situasjonen varte en stund før politiet kom til unnsetning. Han fikk etter hvert hjelp av et annet medlem av menigheten: Mohamed Iqbal. Rafiq holdt gjerningspersonen nede, mens Iqbal slo den siktede i hodet.

Rafiq ønsket i utgangspunktet ikke medieomtale, men ville stille opp siden så mange møtte opp til feiringen i Sandvika.

Nå ønsker de to heltene fred og ro – de vil tilbringe tid med familien.

Lørdag ettermiddag dro mannen i begynnelsen av 20-årene til Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Gjerningsmannen kom inn i bygget og begynte å skyte. Det var kun tre personer til stede i moskeen.

Senere fant politiet en ung kvinne død i mannens bolig. Politiet har bekreftet at den døde kvinnen er gjerningsmannens 17 år gamle stesøster.

Han er siktet for drap og drapsforsøk. Han har så langt ikke latt seg avhøre av politiet, opplyser politiet.

Les også

Dette vet vi, og dette vet vi ikke om moskéskytingen i Bærum

Var vitne til hendelsen

Politiet meldte om hendelsen klokken 16.42 lørdag ettermiddag.

– Følg spør seg jo «hva gjør man nå?», vi har barn som er skremte, som spør oss hva som har skjedd i moskeen. Det er vanskelig, sier Irfan Mushtaq, styremedlem i moskeen.

Han var selv til stede ved moskeen lørdag ettermiddag. Han ble ringt opp og fikk beskjed om skyting. Han kom seg raskt til stedet, snek seg langs skogen bak moskeen og så inn vinduene.

– Det var skuddskader og blod overalt, sånne ting sitter igjen, forteller han.

Mushtaq forteller at han går i moskeen for å finne fred og ro, men lørdag minnet den ham mest om en krigssone.

– De som var der sa at en mann utkledd i uniform med to hagle-lignende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmanne skytteren, sier Mushtaq.

Abid Raja (V) (t.v.), ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog, statsminister Erna Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) besøkte Thon Hotel for å vise solidaritet søndag.

Kledde seg i sort

Mushtaq er rystet og oppskaket over det som har skjedd, og sier at konsekvensene kunne vært mye større. Bare ti minutter før hadde det vært 15 personer i moskeen.

– Vi opplever at det er stor hets mot muslimer i hverdagen. Islamofobien er skummel, det eneste vi ønsker er jo å bygge et felles, inkluderende samfunn med trygge rammer, sier han.

Rundt Mushtaq strømmer det folk til i lange, fargerike plagg. Det er id, og de aller fleste har pyntet seg for feiringen.

– Hvordan blir det å feire id nå?

– I dag er en dag hvor man finner frem de fineste klærne sine, hvor folk kler seg i alle farger og mønstre. Men jeg går i sort i dag. Det var det som passet best i dag.

– Jeg prøver å holde motet oppe for det vi egentlig skal feire i dag. Fellesskapet og det multikulturelle.

Sami Ahmed (t.v.) og Modasar Ahmed var til stede for å delta på id-bønnen ved Thon Hotel Sandvika. De hadde ikke sett for seg at feiringen skulle bli slik.

– Man er på vakt hele tiden

Modasar Ahmed er fra England, men reiser til Norge en gang i året for å besøke familien. Denne gangen kom han til noe helt annet enn han pleier.

– Når alt kommer til alt er dette en handling mot islam. Moskeen er et sted hvor man samles om religionen. Det som skjedde denne lørdagen skulle aldri ha skjedd, sier han, og legger til:

– Så klart er folk redde. For meg har Norge vært et trygt land, dette skjedde så uventet. Man er ikke vant til å høre om slike ting her.

Modasar er sammen med Sami Ahmed på id-feiringen. De synes stemningen denne dagen er tung.

– Jeg føler meg ikke like trygg som før. Dette kunne skjedd en dag med mange barn til stede, sier Sami lavt.

Han har hatt skyteepisoden i bakhodet siden lørdag ettermiddag, og forteller at han kjente på redselen da han kom til Thon Hotel Sandvika.

– Det er på en måte som om man går på vakt hele tiden, forklarer Sami.