Norge

Faren og stemoren til Manshaus har bedt om koronafritak for gi forklaring ansikt til ansikt

Under terrorrettssaken i Bærum forklarer vitnene seg på videolink fra en annen rettssal. Faren og stemoren har bedt om å få gi sine forklaringer ansikt til ansikt.

Philip Manshaus er tiltalt for å ha drept stesøsteren Johanne hangjia Ihle-Hansen før han angrep en moské i Bærum.
  • NTB – Dag Kjørholt

Det skriver Budstikka.

De to vil avgi sine forklaringer onsdag, først stemoren, så faren. Frem til nå har de fleste vitnene forklart seg fra en annen rettssal via videooverføring.

Det er rettens administrator, tingrettsdommer Annika Lindström, som skal ta stilling til begjæringen om unntak fra smittevernreglene.

Hadde med tre våpen

Retten fikk tirsdag høre den 20 minutter lange dramatiske samtalen mellom politiet og to av de fire fra moskeen som var involvert i Manshaus' angrep. Videre presenterte en Kripos-ekspert de tre våpnene og ammunisjon han hadde med seg.

I tillegg fikk retten se bilder av bilen han kjørte, både fra overvåkingskameraer som hadde fanget den opp på vei til moskeen, og innvending slik den så ut etter pågripelsen.

I bilen lå det en mobiltelefon og en laptop. Før Philip Manshaus gikk til angrep, hadde han forsøkt å koble opp Gopro-kameraet han kjøpte dager før angrepet, til de to enhetene. Dette lyktes han ikke med.

Kameraet monterte han på hjelmen han hadde på hodet da han gikk til angrep. Planen var å sende hele angrepet live på nettet slik hans inspirator Brenton Tarrant gjorde under sine moskéangrep på New Zealand.

Terror- og drapstiltalte Philip Manshaus (sittende) sammen med sine to forsvarere Unni Fries og Audun Beckstrøm i Asker og Bærum tingrett i Sandvika tirsdag.

Blodige klær

Retten fikk også se noter og teksten til salmen «Jeg råde vil alle i ungdommens dage» og folkemelodien «Eg heiter Håvard Hedda». Den handler som kjent om en kar som skal gifte seg og skaffe seg en gård, slik tiltalte har forklart han hadde planer om.

Blant andre bilder som ble vist i Asker og Bærum tingrett, var klærne og utstyret Philip Manshaus og Muhammad Rafiq, som overmannet 22-åringen, hadde på seg da angrepet og basketaket mellom dem skjedde i Al-Noor Islamic Centre 10. august i fjor. Alle klærne var blodige.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling mot Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum.

Les mer om

  1. Terror
  2. Bærum