Statskog nekter å si hvem som har kjøpt norske fjell og skoger
Det offentlige foretaket Statskog har de seneste årene solgt unna drøyt 540.000 dekar skogs- og fjellområder på vegne av staten. Nesten en tredjedel av dette har havnet hos kjøpere som Statskog holder hemmelige, skriver Dagsavisen.
Statskog nekter å fortelle hvem som kjøper statens skoger. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NORGE
Statskog forvalter totalt 59 millioner dekar eiendom på vegne av fellesskapet. På sine hjemmesider har Statskog lagt ut en oversikt over eiendommer de har solgt. Oversikten gjelder frem til medio oktober i fjor.
De største til ukjente
Oversikten viser at nesten alle eiendommene er en god del mindre enn 10.000 mål. Bare seks av dem er større. Én av disse er kjøpt av en kommune, to av dem er kjøpt av en lokalt tilknyttet eier, mens de siste tre er kjøpt av «andre».
Hvem disse kjøperne av offentlig eiendom er, ønsker ikke Statskog å si noe om.
– Vi oppgir ikke navn på kjøpere. Det er vår policy. Vi gir ut den informasjonen vi føler det er behov for, og ønsker ikke å legge til rette for å tilfredsstille folks nysgjerrighet. Hver enkelt får finne ut av dette selv, sier prosjektleder Anders Opgård i Statskog til Dagsavisen.
Statskog mener denne informasjonen kan fås ved å kontakte Kartverket, men dette avvises av Kartverket overfor Dagsavisen.
Stortingspartier hemmeligholder hvordan de bruker penger de bevilger til seg selv
– Bør vise åpenhet
Offentlige virksomheter er underlagt en lov som forplikter dem til å være åpne om dokumenter og informasjon, slik folk skal kunne få vite hva som skjer. Den såkalte offentlighetsloven gjelder også som hovedregel statlige selskaper, ifølge lovteksten. Statsskog er et statlig selskap.
– Statskog er et statlig foretak og bør absolutt vise åpenhet. Det er opp til mediene å definere nyhetsverdien, og salg av statlige eiendommer har åpenbart stor offentlig interesse, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund til Aftenposten.
Når statsgrunn blir solgt, så selges rettighetene samtidig. Foto: Terje Bendiksby
Det eneste Statskog ønsker å si om den aktuelle gruppen kjøpere, er at det dreier seg om aktører som ikke er bosatt i den kommunen eiendommen ligger i.
Tre av de største, deriblant de to klart største, ligger i Trøndelag. Den minste er drøyt 10.000 mål, mens den største er over 32.000 mål.
Allmennhetens garantist
Statskog skal sikre allmennheten tilgang til jakt og fiske, men når eiendommene går over på private hender overdras disse rettighetene til eieren.
I 2010 kjøpte Statskog opp rundt 1,1 millioner dekar fra Orkla og Borregaard, i all hovedsak på Østlandet. Rundt 750.000 dekar av dette er produktiv skog. Én av skogeiendommene er Finnemarka sør for Tyrifjorden i Buskerud, som omfatter rundt 430 kvadratkilometer.
For å finansiere kjøpet, har Statskog blant annet solgt en rekke mindre eiendommer spredt over store deler av landet.
- Les også
Hauglie nekter å offentliggjøre dokumenter fra møtet med Nav-sjefen
- Les også
Embetet som sivilombudsmann er undergravet. Eneste kvalifiserte søker har bidratt til det. | Tron Strand og Vegard Venli
- Les også
Arbeidsdepartementet hemmeligholdt Nav-referat som arbeidsministeren nå sier at ikke finnes
Les mer om
Relevante artikler
Har solgt norske fjell og skoger for 434 millioner. Her er kjøperlisten Statskog ikke ønsker at du skal se.
Kort sagt, torsdag 12. mars
Utbyggere tror ny E18 kommer – har kjøpt villaer for 190 mill.
Investor bekrefter: Kjøpte Bloksberg av prinsesse Märtha
Offentlige anskaffelser: Hvem som kjøper, hva som kjøpes og hvem som selger, finnes det ingen samlet oversikt over
Det som skjer i Drammen, bør være en vekker for alle byer som ønsker raskere togforbindelse