Norge

- Vurderte terroranslag mot en rekke mediehus

Fredag forklarte Anders Behring Breivik seg om hvordan han ville angripe blant annet NRK og Aftenposten.

Anders Behring Breivik skal tidligere har fortalt politiet at han to ganger skal ha drevet spaning på NRKs hovedkontor på Marienlyst. Han skal ha visst nøyaktig hvor inngangen til den politiske redaksjonen og utenriksredaksjonen lå. Ved å nærme seg bygningene på sykkel, skal han også ha kartlagt hvor NRK-journalistene har røykepauser. KARSTEN WIIK

 • Jørgen Svarstad
Les også

Behring Breivik tvangsinnlegges i fengsel

Les også

Politiet fant bombeoppskrift på Behring Breiviks gård

 • Breiviks alternative terrormål
  Fredag satt terrorsiktede Anders Behring Breivik i avhør fra klokken 10 til rundt 17.30. Temaet var Breiviks alternative terrormål.

— Han har forklart seg om en lang rekke mål han på forskjellige tidspunkt har vurdert. Han forklart hvilken informasjon han har innhentet med tanke på å nå disse målene, og grundig forklart hvorfor han ikke gjennomførte anslag mot disse målene, forteller Tord Jordet, som er en av Breiviks forsvarere, til Aftenposten.no.

- Noen titalls mål

Dagbladet har tidligere fortalt at Breivik skal ha vurdert rundt 30 ulike terrormål i Norge og ti i utlandet, blant annet Arbeiderpartiets og SVs hovedkontorer, Blitzhuset, NRK, Aftenposten, Dagsavisen, VG, oljeplattformer, gassplattformer og atomreaktorene i Halden og på Kjeller ved Lillestrøm.

— Det er noen titalls mål, bekrefter advokaten, som ikke vil komme inn på hvilke mulige terrormål som har vært tema i avhørene.

— Noen var kun på idéfasen, andre var alternative mål hvor han hadde gått lenger i innhenting av informasjon og vurdert forskjellige fremgangsmåter. Det varierer hvor langt han hadde kommet. Det er forskjellige grunner til at han ikke gjennomførte anslag mot disse målene. Enkelte av målene var vanskelig å gjennomføre anslag mot, andre var ikke egnet til å skape de reaksjonene han var ute etter, sier Jordet.

Alternativer til regjeringskvartalet

Ifølge VGhar Breivik tidligere sagt til politiet at Norge er et så rikt land at angrep for å påføre nasjonen økonomiske tap, har liten effekt. Han mener det her i landet vil være mer hensiktsmessig å angripe mål med symbolverdi.

- Var disse målene noe han vurderte i stedet for eller i tillegg til det han faktisk gjennomførte?

— Det var alternativer til Regjeringskvartalet, og noen ble også vurdert som tilleggsmål og som alternativer til Utøya.

- Hvorfor valgte han Regjeringsbygningen?

NRK har fortalt at Breivik har fortalt i avhør at han skal ha drevet spaning på NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo to ganger. Aftenposten skulle angripes ved å skjule en bombe i et kjøleskap og deretter ta heisen opp i avisens lokaler.

— Jeg kan bekrefte at en rekke mediehus har vært nevnt, og da mener jeg blant annet de du nevnte (Aftenposten og NRK, journ anm.) Det er riktig å si vurderte, for det var i undersøkelsesfasen for de fleste målene det ble snakket om, sier Jordet.

- Når bestemte han seg for Regjeringskvartalet og Utøya?

— Det har også vært gjenstand for avhør, men jeg ønsker på dette tidspunktet å si noe om når han bestemte seg for det, sier Jordet.

Forsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshøyskolen har til VG omtalt Breiviks alternative terrormål som virkelighetsfjerne fantasier etter en kjedelig tilværelse på fengselscellen.

— Dette er noe han drømmer om og funderer på i cellen når han har det kjedelig, mente terroreksperten.

Avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breivik ble gjenopptatt på onsdag. Breivik brøt samtalene etter avhøret 11. januar fordi politiet ikke umiddelbart ville innfri kravene knyttet til PC-bruken i fengselet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Litteraturen får fram mye fakta om 22. juli som forskere ikke kunne presentert

 2. NORGE

  Behring Breivik i retten: Jeg er blitt mye mer radikal. Jeg har vært isolert og ikke korrigert en eneste gang

 3. VERDEN

  Høyreekstreme i Frankrike sier de er inspirert av Breivik

 4. NORGE

  Professor: – Saken bør avgjøres av Høyesterett

 5. NORGE

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.

 6. VERDEN

  Dette er det vi vet om gjerningsmannen