Moren til 13-åringen som døde på Beitostølen, er tiltalt for grov omsorgssvikt

Moren har unlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling, ifølge tiltalen. 13-åringen døde som en følge av avmagring på familiehytta i Valdres nyttårsaften i fjor.

En 13 år gammel jente fra Bærum kollapset og døde i fjor på familiehytta på Beitostølen i Øystre Slidre kommune. Nå er moren tiltalt for grov omsorgssvikt.

Tiltalen fra statsadvokaten i Hedmark og Oppland kom torsdag morgen.

Moren er tiltalt for overtredelse av straffeloven § 283 for å ha mishandlet datteren grovt. Hun er også tiltalt for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand.

Unnlot å sørge for nødvendig helsehjelp

Påtalemyndigheten mener moren gjentatte ganger unnlot å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling i tiden etter at datteren ble utskrevet fra sykehus i februar og frem til nyttårsaften i fjor.

I tillegg mener statsavokaten at moren har gjort det vanskelig for andre offentlige myndigheter å kunne oppdage datterens helsetilstand.

– Hele tiltalen fremstår som et kvalifisert bomskudd, sier morens forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Moren til 13-åringen er tiltalt for grov omsorgssvikt. Bildet er fra fengslingsmøtet 7. januar i Gjøvik tingrett sammen med forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Kollapset på nyttårsaften

Nyttårsaften i fjor kollapset en 13 år gammel jente fra Bærum på familiehytta på Beitostølen i Øystre Slidre kommune. Hjertet stanset, og obduksjonsrapporten konkluderte med at årsaken var underernæring.

Mor og datter hadde vært på hytta siden høstferien i fjor, som var i månedsskiftet september/oktober.

Moren ble siktet for grov omsorgssvikt etter datterens dødsfall, men nekter straffskyld.

I mars opplyste Innlandet politidistrikt at det kun var gjort ett avhør av moren og at hun ikke ønsket å stille til nye avhør med politiet.

Skal ha unnlatt å ta med datteren til legen

Ifølge tiltalen skal moren ha avslått tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialhelsetjenesten.

Hun skal også ha unnlatt å ta med datteren på helsekontroller hos fastlegen etter sommeren i fjor.

I tillegg skal hun ha nektet å bestille legetime til jenta, til tross for at datteren skal ha vært bekymret for sin egen helse og bedt om dette.

Ifølge påtalemyndigheten skal moren ved ett tilfelle ha sendt en tekstmelding til datteren og bedt henne ta på seg vekter og løse klær før barnevernet skulle veie henne.

Hun skal også ha unnlatt å kontakte lege, sykehus eller annet helsepersonell til tross for at hun var klar over at datteren ble svakere, tok til seg lite eller ingen næring, var i livsfare og når som helst kunne dø.

Hadde en BMI på 8,8 da hun døde

Jenta døde som følge av avmagring og hadde en BMI på 8,8 da hun døde, slår tiltalen fast.

Leder i Norsk barnelegeforening, Ingebjørg Fagerli, sier at BMI’en for barn ligger litt lavere enn for voksne.

– Men 8,8 er ekstremt lavt, fastslår hun.

Forsvarer: Tatt ut av sin sammenheng

– Hele tiltalen fremstår som et kvalifisert bomskudd, sier morens forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Advokat Aasmund Olav Sandland, morens forsvarer, mener tiltalen fragmentarisk tar opp enkelthendelser som er tatt ut av sammenheng.

– Vi snakker om en situasjon der en mor gjennom flere år har kjempet mot et system med skole, helsevern og barnevern som ikke har fungert, sier han.

– Så ender man opp med en tiltale som tar frem bruddstykker fra 2015 som gir et helt misvisende inntrykk, mener Sandland.

Forsvareren sier han ikke ønsker å kommentere det faktiske belegget påtalemyndigheten bruker i tiltalen utover at det er tatt ut av sin sammenheng.

Fylkesmannen: Fikk ikke forsvarlig oppfølging

I april konkluderte Fylkesmannen i Oslo og Akershus i en 21-siders rapport med at 13-åringen ikke fikk forsvarlig oppfølging.

Barnevernet i Bærum og Valdres fikk svært krass kritikk, og Fylkesmannen mener de to barnevernstjenestene brøt loven i saken. Store deler av rapporten er sladdet.

Ifølge rapporten fikk barnevernet i Bærum flere bekymringsmeldinger om jenta, men åpnet ikke sak etter den andre meldingen.

Fylkesmannen mener imidlertid at nye bekymringsmeldinger burde forsterket barnevernets bekymring.

Politiet oppsøkte hytta to ganger

I rapporten får barnevernstjenesten i Valdres kritikk for ikke å ha undersøkt hvordan 13-åringen hadde det.

Barnevernet i Bærum sendte en bekymringsmelding til Valdres 17. november. 26. november fikk barnevernet i Valdres beskjed om at jenta ikke gikk på skole.

Samme dag ba de politiet om hjelp til å sjekke om det befant seg noen på adressen til hytta i Øystre Slidre.

Politiet oppsøkte hytta to ganger samme kveld og meldte tilbake at det ikke var noen der.

Barnevernstjenesten i Valdres konkluderte da med at familien hadde flyttet til Oslo og besluttet å sende en bekymringsmelding til Ullern barnevernstjeneste.

Bekymringsmeldingen dit ble sendt mer enn én måned senere, 28. desember, og ble mottatt av Ullern barnevern 4. januar 2016, fire dager etter at jenta ble funnet død.