Norge

Terrorist avslørt i Paris fordi han skjøt seg selv i foten

Søndag morgen klokken 8 fikk den franske nødtelefonen et anrop om en mann som hadde skutt seg selv i beinet. Paris-politiet fikk seg en overraskelse da de ransaket mannens bil.

Soldater patruljerer utenfor Notre-Dame-katedralen i Paris. Sikkerheten i Frankrike er trappet opp etter vinterens terrorangrep.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Frankrike har avslørt og forhindret fem terrorangrep i vinter, inkludert søndagens arrestasjon, ifølge statsministeren.

Fransk påtalemyndighet bekrefter nå at vådeskuddet var årsaken til at den 24 år gamle fransk-algeriske studenten ikke gikk til angrep på kirkegjengere søndag.

Den mistenkte terroristen endte på Hotel Dieu-sykehuset i Paris etter å ha skutt seg selv i foten.

Lapper med mål

24-åringen ventet utenfor leiligheten sin i Paris' 13. arrondissement da politiet kom, skriver Le Monde. De fulgte et blodspor fra der de fant ham og til bilen hans. I bagasjerommet fant de flere ladde våpen, blant annet en Kalasjnikov, ammunisjon og en skuddsikker vest. De fant også lapper med informasjon om mulige mål, blant annet i forstaden Villejuif.

Var i Tyrkia

Mannen, som kom til Frankrike fra Algerie sammen med moren i 2001, hadde så vidt vært på overvåkingspolitiets radar. De trodde han kanskje hadde til hensikt å reise til Syria. Ifølge Le Parisien var i februar også en uke i Tyrkia. Innenriksminister Bernard Cazeneuve avviser at overvåkerne har glippet i denne saken og mener det på ingen måte var nok holdepunkter for å etterforske mannen før han ble tatt med et skuddsår i beinet.

Ble bedt om kirkeangrep

I en ransakning av leiligheten hans fant politiet ytterligere tre Kalasjnikov-geværer, samt telefoner og PC-er som de mener viser at han har hatt kontakt med en person som muligens har vært i Syria. Denne personen ba 24-åringen angripe en kirke.

Hittil er det særlig jødiske mål som har vært utsatt for islamistiske ekstremister i Frankrike.

Politiet fant også arabiskspråklig materiell der Al-Qaida og Den islamske staten var nevnt. Men en sikkerhetsoffiser opplyser overfor AP at det ikke finnes bevis for at mannen var knyttet til noen gruppe.

Mistenkt for drap

24-åringen er også mistenkt for drapet på en 32 år gammel kvinne, Aurelie Chatelain, som søndag morgen ble funnet drept i sin bil. Blod fra henne ble funnet på 24-åringens jakke og hans DNA ble funnet i hennes bil.

Den terrorsiktede 24-åringen er også mistenkt for å ha drept Aurelie Chatelain (32). Her blir hun minnet i hjembyen Caudry.

Da mannen ble arrestert hevdet han at var blitt redd av å ha så mange våpen og at han vådeskuddet gikk av da han skulle kaste våpnene i Seinen. Anklageren kaller forklaringen for «søkt».

— Fem angrep forhindret

Fem planlagte terrorangrep er blitt avslørt og forhindret i Frankrike de siste månedene, opplyser landets statsminister Manuel Valls torsdag overfor pressen.

– Flere angrep er allerede blitt avverget. Fem, dersom du regner med angrepet som heldigvis ikke skjedde i Villejuif, sier Valls.

De fem planlagte angrepene er blitt stoppet etter at 17 personer ble drept i vinterens aksjon mot satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk matforretning.

Ifølge Valls har 1573 franske statsborgere eller beboere involvert seg i «terrornettverk». 442 av dem er trolig i Syria pr. dags dato, og 97 av dem skal ha dødd i det krigsherjede landet.

Les også

  1. Unge arabere frykter IS mest

  2. Havarerte stater er livsfarlige

  3. København-terrorist delte celle med IS-sympatisør