Norge

Terrorsiktet Aker-ingeniør (48) fant Saddams hemmelige arkiv

48-åringen ledet troppen som fikk tak i Saddam Husseins hemmelige etterretningsdokumenter under invasjonen i 2003.

Bagdad var svært kaotisk etter amerikanernes overtakelse i april 2003, og en rekke bygninger ble satt fyr på. Det skjedde blant annet med transportdepartementet, på dette bildet fra 9. april 2003. Også etterretningstjenestens hemmelige arkiv sto i fare for å bli brent ned, men den terrorsiktede 48-åringen og hans tropp fikk reddet dokumentene. Foto: JEROME DELAY

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

I april 2003 inntok de amerikanskledede styrkene Bagdad i kampen mot Saddam Husseins regime. Med i det George Bush kalte "koalisjonen av de villige" var drøyt 600 mann fra det irakske opposisjonsorganisasjonen Iraqi National Congress (INC).

Én av dem var den nå terrorsiktede 48-åringen. Fem år tidligere hadde han fått opphold i Norge, men reiste tilbake til Irak for å kjempe mot Husseins regime.

Mannen hadde en av lederposisjonene i den lille, irakske støttestyrken. Det var de som fant arkivet til Husseins fryktede etterretningstjeneste, som er antatt å stå bak en rekke politiske henrettelser i inn— og utland mens Hussein styrte landet.

Overrakte spionfiler

Det kommer frem i boken The Man who Pushed America To War av Aram Rosten, som omhandler INC-leder Ahmed Chalabis sentrale rolle som krigshisser for amerikanerne.

48-åringens tidligere leder Ahmed Chalabi (til venstre) sammen med medlemmer av INC-tilknyttede Free Iraqi Forces i april 2003.

Der heter det at vandaler var i ferd med å sette fyr på dokumentene fra en gammel bygning i Bagdad sentrum. Dette var etterretningstjenestenes hemmelige filer, men 48-åringen og hans underordnede ankom stedet bevæpnet og reddet filene fra brannen. Den terrorsiktede 48-åringen forteller i boken at han umiddelbart sørget for å laste filene over på lastebiler og fikk sine folk til å kjøre dem til Monsour i Vest-Bagdad, der INC-leder Chalabi holdt til.

Én av filene omhandlet Chalabi, og det skal ha vært 48-åringen som overrakte den til Chalabi, ifølge boken. I en av de andre filene fremkom informasjon om hvordan Saddams agenter ble utplassert hos den store tv-kanalen Al-Jezeera, i et forsøk påvirke kanalen i Saddam-vennlig retning.

Les også:

Les også

Terrorsiktet Aker-ingeniør var offiser i Irak og SV-politiker i Oslo

Viktig kilde for USAs feilopplysninger

Chalabi skal ha brukt filene til å bytte informasjon blant annet med amerikansk etterretning, som på dette tidspunktet ifølge boken finansierte INC med nesten to millioner kroner i måneden.

Det er tidligere kjent at INC var

Les også

CIA-støttet

.

Chalabi og organisasjonen INC antas å være blant de viktigste kildene til feilinformasjonen om at Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, hvilket var hovedgrunnen til at USA gikk til krig med Irak.

Chalabi var medlem av det USA-støtte overgangsrådet som styrte landet i 2003-04, men kom senere på kant med amerikanerne.

Aktiv krigsmotstander

Det er ukjent når den terrorsiktede 48-åringen returnerte til Norge. Men i 2006 gikk han offentlig ut og kritiserer USAs utenrikspolitikk og invasjonen av Irak i forbindelse med en demonstrasjon i Oslo-sentrum, tre år etter invasjonen. Han holdt da en appell foran Stortinget.

Han var også aktiv i SV, og etter kommunevalget i 2007 fikk han et verv på lokalt nivå i en av Oslos bydeler. Dette beholder han kun en kort periode, opplyste SV i går.

I boken heter det at han «har kommet til å forakte INC, Chalabi og den amerikanske okkupasjonen».

Les også:

Les også

Terrorsiktet Aker Solutions-ansatt (49) nekter straffskyld

Arbeidsgiver varslet

Den terrorsiktede 48-åringen er utdannet ingeniør, og er nå ansatt i Aker Solutions. Twitter-aktiviteten hans den siste tiden viser at han har vært opptatt av IS og Midtøsten. Hans konto både på Twitter og Facebook er nå suspendert.

6N1A7173-20150511-151506-6AAF48-ttHahVFDat.jpg Foto: Ingar Storfjell

Mannen er siktet for å ha spredd informasjon som er særlig egnet til å begå eller bidra til terrorhandlinger, og det var arbeidsgiver som varslet politiet etter det som ifølge dem var et brudd på interne retningslinjer. Ifølge en ikke navngitt Aker-ansatt VG snakket med mandag skal norskirakeren ha vært aktiv på ekstreme nettsider.Flere medier har meldt at PST undersøker sympatier til IS, men dette er ikke bekreftet.

— Jeg kan ikke kommentere hva som er sagt i avhør, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad, som sammen med Brynjar Meling forsvarer mannen.

De vil ikke kommentere mannens bakgrunn. Mannen nekter for å ha gjort noe straffbart, men har samtykket i varetektsfengsling i håp om at etterforskningen vil renvaske ham.

— Han er svært lei for at hans arbeidsgiver Aker Solutions er blitt dratt inn i saken. Han har brukt bedriftens datamaskin i arbeidstiden, men mener selv det han har gjort ikke er straffbart, sa Gulstad til Aftenposten i går.

Les også

  1. Terrorsiktet ingeniør varetektfengsles i fire uker