Norske forskere lager en ny vaksine: Skal virke både mot influensa og koronavirus

– Målet nå er å lage vaksiner som gir en enda bredere immunrespons mot fremtidige virusvarianter, sier immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved UiO.

Vi må venne oss til at koronaviruset er i samfunnet. Det vil forskere ved Universitetet i Oslo gjøre noe med. Her er åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover.

Torsdag svarer Gunnveig Grødeland på dine vaksinespørsmål. Her kan du sende inn spørsmål.


Vaksineforskeren regner med at de neste variantene av koronaviruset vil ha sitt opphav i omikron. Nå oppdaterer vaksineprodusentene Pfizer og Moderna vaksinene. De rettes nettopp mot omikron.

Norske forskere er for øvrig i gang med å utvikle en klassisk sesongvaksine som skal virke mot både varianter av koronaviruset og influensavirus. Vaksinen er en klassisk proteinvaksine. Produksjonstiden kan bli så kort som fire måneder.

– Vaksinen vil ha flere lag med beskyttelse enn dagens vaksiner, sier Grødeland.

Pfizer og Moderna er såkalte mRNA-vaksiner. Slike vaksiner lærer cellene våre hvordan de skal lage et protein som trigger en immunrespons mot en aktuell sykdom.

– Spesielt på et punkt er mRNA-vaksinene enda bedre enn man trodde i utgangspunktet. Det er hvor god effekt de faktisk gir på dannelse av T-celler i tillegg til dannelse av antistoffer, sier Grødeland.

T-celler er en type hvit blodcelle som spiller en avgjørende rolle i immunsystemet. Selv om antistoffene mister en del effekt, kan disse cellene bidra godt til beskyttelse. De kan ikke hindre smitte, men kan stoppe utvikling av alvorlig sykdom.

Her svarer vaksineforskeren på viktige vaksinespørsmål:

Les hele saken med abonnement