Advokat beklager påstander om feil i Aftenposten

Advokat Jonny Sveen gikk ut med påstander om at Geir Selvik Malthe-Sørenssen ikke var bedragerianmeldt. Nå beklager han, og innrømmer bommerten.

Advokat Jonny Sveen går tilbake på påstander om feil i Aftenposten.

I et leserinnlegg i Aftenposten.no tirsdag hevder Malthe-Sørenssens advokat, Jonny Sveen, at det ikke foreligger noen anmeldelse av hans klient fra 30. november i fjor.

Han skriver i leserinnlegget at anmeldelsen ikke er rettet mot hans klient, men at Malthe-Sørenssen kun er avhørt om dette forholdet.

Nå innrømmer Jonny Sveen bommerten.

– Jeg trekker utsagnene om feil i Aftenposten, sier Sveen.

Innlegget med påstander om feil i Aftenposten ble formulert som et tilsvar til Aftenpostens avsløring mandag kveld om at den tidligere journalisten og utrederen Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) etterforskes for bedrageri.

VG avslørte lørdag 50-åringen skal ha lurt advokat Harald Stabell og Arne Treholt med en konstruert «kilde».

Skrev innlegg før han sjekket fakta

Jonny Sveen skrev innlegget i Aftenposten tirsdag formiddag. Han slo kategorisk fast følgende: «Idagens Aftenposten står å lese at det 30. november ble innlevert en anmeldelse mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen om et millionbedrageri. Dette er ikke riktig. Anmeldelsen var ikke rettet mot Malthe-Sørenssen», skrev Sveen.

Han skriver videre at «Det ble anmeldt et straffbart forhold. Dette forholdet har Malthe-Sørenssen forklart seg om i flere avhør».

Aftenposten sjekket fakta en gang til, og tok kontakt med visepolitimester i Oslo politidistrikt og leder for politiet i Asker og Bærum, Terje Nybø, på ny. Han bekreftet igjen at Malthe-Sørenssen var anmeldt for et millionbedrageri 30. november i fjor.

— Jeg tror han skrev innlegget før han sjekket fakta, sier visepolitimesteren.

Les hvordan Harald Stabell ser på saken i dag:

Les også

- Det kan bli tyngre å få gjenopptatt Treholt-saken etter dette

Ble gjort oppmerksom på tabben

Aftenposten gjorde Sveen oppmerksom på vår egen faktasjekk, uten at vi fikk respons. Først tirsdag ettermiddag innrømmet Sveen at han hadde skrevet innlegget uten å sjekke fakta.

— Hvordan kunne du skrive dette innlegget når det faktisk forelå en bedragerianmeldelse mot Malthe-Sørenssen?

— Jeg hadde ikke fått anmeldelsen fra politiet. Da jeg tok kontakt med politiet tirsdag morgen, sa de at min klient kun var avhørt om disse forholdene. Da skrev jeg dette innlegget, sier Sveen.

- Fant ut at det ikke stemte

Tirsdag ettermiddag, etter at Aftenposten advarte om faktafeil i innlegget, ba Sveen om ytterligere opplysninger fra politiet.

— Han fikk oversendt anmeldelsen direkte, og sakens dokumenter er på vei til ham i posten, sier visepolitimester Terje Nybø.

— Da fant jeg ut at det jeg hadde skrevet i innlegget i Aftenposten ikke stemte, sier Sveen.

- Jeg tok feil, sier Jonny Sveen

- Hvorfor skrev du dette innlegget uten å sjekke fakta?

— Jeg tok feil, men så i ettertid at det var en anmeldelse mot min klient. Samtidig er det jo ikke sikkert at det er han som har gjort dette.

- Det er det vel opp til domstolen å avgjøre?

-Ja, det er det. Jeg beklager at jeg ikke hadde fått politiets anmeldelse i saken før jeg skrev innlegget, sier Sveen.