PST-sjefen frykter nye angrep etter skytingen i Oslo

PST-sjef Roger Berg sier at de frykter nye angrep etter skytingen i Oslo.

Roger Berg, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi frykter en følgehandling. Det har vi jo sett tilfeller av i andre land, og det er ikke uvanlig at enkelte blir inspirert eller at det er flere som har den samme tankegangen som her har skjedd, og som kan tenke seg å begå en ny terrorhandling i Norge, sier PST-sjef Roger Berg til NRK.

Han kan ikke gå i detalj på hvilke opplysninger politiet sitter på. Pr. nå har de ikke informasjon om som tilsier at et terrorangrep skal finne sted i nær fremtid, opplyser Berg.

Politiet mottar mange opplysninger, og Berg sier at trusselbildet raskt kan endre seg.

– Vi står i en ekstraordinær situasjon og får masse informasjon fra publikum og fra våre samarbeidspartnere, både i Norge og utlandet.

PST-sjef Roger Berg sier at de har bestemte mennesker i kikkerten i den ekstraordinære trusselsituasjonen etter Oslo-skytingen.

– Vi har bestemte mennesker i kikkerten, som vi jobber med kontinuerlig, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK mandag kveld.

– Relativt god oversikt

– Vi har relativt god oversikt over disse miljøene, men vi har ikke kontroll på dem. Det er mange personer i Norge som har ekstreme ideer, ekstrem ideologi og tillater det å bruke vold for å nå sine politiske mål. Det er mange som er villige til å gjøre det samme, sier Berge til NRK.

Han sier PST jobber kontinuerlig med å avverge at det skjer lignende angrep.

– Men vi er i en uavklart situasjon som vi tar på stort alvor. Vi er ikke sikre, vi har usikker informasjon i det bildet vi står i nå, sier PST-sjefen.

Rettet mot skeive

Han sier Zaniar Matapour (43), som drepte to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag, er en del av et miljø PST har hatt bekymring for.

PST-sjefen sier det er flere personer i dette miljøet som PST mener å ha relativt god oversikt over. Han sier det ikke er noe som tyder på at det er planlagt flere terroraksjoner nå.

Berg understreker også at det ekstraordinære trusselbildet nå er rettet mot det skeive miljøet og legger til at det ikke er noen informasjon PST sitter på som tilsier at de skal anbefale avlysning av andre typer arrangementer.

Oslo Pride avlyste støttemarkering

Oslo Pride avlyser den planlagte pride-støttemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo klokken 19.30 mandag.

– Jeg har nå fått bekreftet fra arbeidsutvalget som representere de skeive organisasjonene om at arrangementet fra scenen på Rådhusplassen er avlyst, sier Inger Kristin Haugsevje, leder av Oslo Pride, i en pressemelding til NTB mandag kveld.

Den planlagte pride-paraden og øvrige relaterte arrangementer måtte avlyses etter terroraksjonen i Oslo natt til lørdag, da to menn ble drept av Zaniar Matapour (43). I tillegg ble 21 personer skadet.

43-åringen ble mandag varetektsfengslet i fire uker, og han er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub.

– Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at en pride-markering nok en gang må avlyses. Det er feil, slik politiet påstår, at dette var ment å være et lite arrangement. Vi forstår at folk nå er frustrerte og likevel ønsker å samles. Det vil dessverre bli uten innslag, appeller og musikk fra scenen på rådhusplassen, sier Haugsevje.