Ap og Sp redder ikke Ullevål sykehus

En langvarig diskusjon om fremtiden til Ullevål sykehus har nå tatt en ny vending. Ap og Sp går videre med Høyre-regjeringens vedtak om å legge ned Ullevål sykehus.

Ullevål sykehus er planlagt nedlagt. Mye av virksomheten skal flyttes til nybygg rundt Rikshospitalet på Gaustad.

I Hurdalsplattformen skriver Ap-Sp-regjeringen at de vil «sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer».

Det betyr at de vil gå videre med Høyre-regjeringens vedtak om å legge ned Ullevål sykehus.

– Det er en kjent historie at vi har hatt ulike syn i denne saken. Man må finne frem til gode felles løsninger, og det er det vi har gjort i denne plattformen, sier Vedum på den nye regjeringens pressekonferanse.

I flere år har politikere og aksjonsgrupper kranglet om Ullevål sykehus. Høyre-regjeringen har vedtatt å legge ned Ullevål sykehus. Planene har vært å selge tomten, som kan være verdt milliarder, og i stedet bygge nytt sykehus på Gaustad ved dagens Rikshospital.

Les også

Bestemte seg for å legge det nye sykehuset her. Det er svært usikkert om de får lov til å bygge.

Sp og SV ville bevare Ullevål

Men planene har møtt motbør fra aksjonsgrupper og ansatte ved sykehusene. Fra politisk hold har Sp og SV gått imot planene om å legge ned Ullevål. De har villet utvide og bygge nytt rundt det eksisterende sykehuset på Ullevål.

Motstanderne mot nedleggelse har ment at tomten på Gaustad er altfor trang til å huse de sykehusfunksjonene som det er nødvendig å flytte dit hvis Ullevål legges ned.

Press mot Ap sentralt

Senterpartiet gjorde bevaring av Ullevål sykehus til en av sine viktigste valgkampsaker i Oslo. Trygve Slagsvold Vedum lovet å løfte dette i regjeringsforhandlingene.

SV har vært helt klare på at Ullevål må bevares. I fjor vedtok også Oslo Ap å gå inn for å bevare sykehuset. Det har vært et sterkt press på Arbeiderpartiet sentralt om å snu. De gikk opprinnelig inn for å legge ned og selge Ullevål.

– Ekstremt skuffet

Lene Haug i aksjonsgruppen Redd Ullevål sier hun er ekstremt skuffet over erklæringen.

– Nå er vi ekstremt skuffet både over Sp og Ap. Bevaring av Ullevål har vært hovedsaken til Oslo Sp i mange år, og Ap sentralt lytter tydeligvis ikke til hverken Oslo Ap eller fagforeningene som er imot nedleggelse av Ullevål, sier Haug.

– Nå håper vi at SV stiller ultimatum og ikke støtter regjeringen i dette, sier Haug.

SV: En trist dag for befolkningen i Oslo og de ansatte

SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein sier til Aftenposten at hun er utrolig skuffet over at de ikke velger å bevare Ullevål sykehus.

– Det er et mysterium for meg hvorfor Ap og Sp ikke stanser nedbygningen av det fantastiske sykehuset, sier Hussein.

Hun mener dette er å overkjøre lokaldemokratiet.

– Det er flertall i Oslo bystyre for å bevare og utvikle Ullevål der det er. Dette er en trist dag for befolkningen i Oslo og de ansatte, sier hun.

Ap og Sp er avhengig av SV for å få gjennom sine budsjetter i Stortinget. Hussein sier hun ikke nå kan svare på om dette er en sak som vil være avgjørende for om SV vil støtte den nye regjeringens budsjetter eller ikke.

– Men dette er en sak vi vil jobbe for. Her må vi finne en løsning. Vi har trodd at dette var «bankers» siden både Sp og Ap har gått inn for bevaring i sine lokale vedtak. At en rødgrønn regjering, som har sagt de vil lytte til befolkningen og kommunene, overkjører Oslo i denne saken, det hadde vi ikke trodd.

Bøhler meldte seg ut av Ap på grunn av sykehussaken

Jan Bøhler sier til NTB at han er svært skuffet over at Ap har fått presset gjennom sitt syn på sykehusplanene i Oslo.

– Det var vår viktigste sak i valgkampen her i byen å bevare Ullevål sykehus. Derfor vil jeg engasjere meg enda mer for å redde Ullevål framover – og jeg vil ikke ha noen rolle i regjeringssystemet, sier den tidligere Ap-politikeren.

Å hindre at Ullevål sykehus legges ned var også årsaken til at Bøhler meldte seg ut av Arbeiderpartiet og inn i Sp.

Oslo bystyre imot nedleggelse

Oslo bystyre har gått imot nedleggelse av Ullevål sykehus. Gruppeleder i Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, mener Senterpartiet har sviktet på deres viktigste valgløfte for Oslo.

– Vi i bystyret får ingen drahjelp fra staten i å stanse de upopulære Gaustad-planene. Denne saken måtte vinnes i forhandlingene, og når Ullevål nå ikke er sikret, betyr det i praksis at regjeringen ikke er villige til å stanse planene til Helse Sør-øst, sier Bjercke.