Digital student

Alt du trenger for en effektiv studietid. Og noen ting du ikke trenger - men gjerne vil ha.


Det går fortsatt an å være student med blokk og papir, men dersom de ønsker det, kan dagens studenter bli så og si heldigitale.

Mange studenter kan ikke se for seg flere års studier uten en bærbar PC der notater og oppgaver kan lagres og behandles. På matematiske og økonomiske studier kommer man ingen vei uten en vitenskapelig kalkulator. Bredbånd er et selvfølgelig verktøy for dagens student, og flere vil nok ha det på hybelen, i tillegg til på skolen/universitetet/høyskolen.

Men også studietiden kan gjøres mer interessant og levende med ny elektronikk: Musikkspiller, digitalkamera og selvfølgelig mobiltelefon er nok like vanlig på hybelen som i de resterende tusen hjem.

Her er en oversikt over noen av tilbudene. Det finnes selvfølgelig mange andre valg. Tips oss gjerne om disse i kommentarfeltet nedenfor.

Laptop

Fujitsu Siemens Amilo V2030 er en kvalitetslaptop med en god pris. Skjermoppløsningen er ikke den høyeste, men skjermstørrelsen er god (15.4 tommer). Prosessoren er ikke den raskeste, men 512 megabyte RAM, DVD-brenner, 60 gigabyte harddisk og trådløst nettverk gjør denne til ideell for studenter med de vanlige behovene.

Ikke bruk mye penger på Office-pakken, for du kan skaffe gratisprogrammer på nettet. Og prisen er fin

Pris: 4999 (Smart Club)

Mac

Mange studenter kjøper sin første datamaskin før semesterstart, og da kan det være et alternativ å velge Mac. Kort fortalt er Mac-maskiner enkle og intuitive å bruke, de kan gjøre alt en PC kan gjøre, og de ser bra ut. Mac er nok også noe dyrere, og det finnes færre spill og programmer å velge mellom. De som velger Mac blir ofte frelst.

Valget for studenten blir ofte MacBook, med 13.3-tommers skjerm, 80 gigabyte disk, 512 megabyte minne og DVD-brenner.

Pris: 9390 (— 5% rabatt for studenter på Eplehuset)

Alt-i-ett-skriver

Utskrifter av oppgaver er viktig for studenter. Canon MP 500 kan skrive ut fargeutskrifter, tekst og foto i meget høy kvalitet. Skriver ut i svært mange formater, blant annet dobbelsidig. Den kan også skanne og kopiere i høy oppløsning.

Denne har fem blekkpatroner som koster fra 139 kroner stykket, men dette gir nesten 800 sort/hvitt-utskrifter og 200 fargebilder. Og nå har den en meget bra pris både på nett og i butikken også.

Pris: 1295 kroner (Elkjøp)

Ekstern harddisk

Evig eies kun det oppbackede, og oppgaver, foto, musikk og filmer trenger et trygt sted å bo når du tar med deg laptopen din rundt. Western Digital MyBook har 250 gigabyte lagringsplass, og starter automatisk når du skrur på datamaskinen, hvis den er koblet til med USB-tilkoblingen.Prisen er også fin.

Pris: 950 kroner (Komplett.no

Kalkulator

La det være sagt med en gang, det finnes større, dyrere og kraftigere kalkulatorer med flere funksjoner der ute. De er imidlertid ikke tillatt overalt, og HP33S kan derfor være et godt utgangspunkt. Sjekk med studiestedet ditt hva du trenger før du handler.

Pris: 713 kroner hos buy-it.no.

Minnepinne

Minne har blitt billig. Minnepinnene får stadig større lagringskapasitet – og det til stadig lavere pris. Det kommer studentene til gode, for eksempel i form av denne 1GB-minnepinnen fra TwinMOS. Den rommer store mengder data, og kommer godt med når du jobber på flere maskiner.

Pris: 199 kroner på komplett.no

MP3-spiller

Utvalget er enormt, og smaken er som baken. Men hvis du er ute etter god lyd, god brukervennlighet og grei lagringskapasitet til en lav pris, får du det du er ute etter i Sandisk Sansa e250.

Pris: 1125 kroner hos itbutikken.no

Ørepropper

Lyden fra MP3-spilleren blir aldri bedre enn hodetelefonene. Vanligvis koster god lyd mye penger, men heldigvis finnes det unntak. Sonys MDR-EX71SL kom suverent best ut av det i vår store test av ørepropper, og gir deg god komfort og topp lydkvalitet til en hyggelig pris. Pris: 375 kroner hos netshop.no

Digitalkamera

Studietiden skaper minner for livet, og med et digitalkamera behøver ikke minnene å falme med tiden. HP Photosmart R927 er et godt egnet kamera for studenten: Det er svært enkelt og intuitivt å bruke, det har svært mange praktiskem digitale bildebehandlingsmuligheter, det har en stor og fin 3-tommers skjerm, og bildekvaliteten er god.

Pris: 1999 kroner (Japan Photo

Mobil

Trenger du en ny og kanskje til og med en billig og god telefon, er tilbudene mange. Har du mulighet og lyst til å binde deg til en ny eller eksisternde operatør for nye 12 måneder er tilbudene helt nede i 1,— krone. Vil du kjøpe uten abonnement kan du få en god telefon til en drøy tusenlapp.

Billig fjorårsmodell: Vil du ha en god telefon med både MP3-spiller og kamera med 2 megepikslers oppløsning, men ikke bryr deg om 3G og høye datahastigheter, er fjorårets modell Sony Ericssons K750i tingen:

Vår test: Enkel kameratelefon

Med abonnement: Pris: 1,— krone

Uten abonnement: Pris: 1538,-

3G og kamera: Ønsker du deg høyere hastigheter og bedre kamera og vil bruke noen hundrelapper eller til og med en tusenlapp eller to ekstra kan disse være tingen:

Musikktelefonen W810i Fra Sony Ericsson gir deg en super telefon med forholdsvis god lagringkapsitet for store deler av platesamlingen din, samt knapper og funksjoner som gjør at du i prinsippet skal kunne legge iPod-en hjemme.

Vår test: Nett liten musikkmaskin

Med abonnement: Pris: 390,-

Uten abonnement: Pris: 2394,-

Kameratelefonen K800i er utstyrt med 3G og et Cyber-Shot kamera med hele 3,2 megapikslers oppløsning.

Vår test: Knallbra kameratelefon

Med abonnement: Prisr: 990,-

Uten abonnement: Pris: 2945,-

På 3G-fronten er Nokias nye supre telefoner 6233 og 6280 også gode alternativer.

6233 er en ekte 3G-telefon med både UMTS og EDGE, 2 megapikslerkamera og klassisk design.

Vår test: Klassisker med 3G

Med abonnement: Prist: 429,-

Uten abonnement: Pris: 2038,-

(Denne uken har vi sett at blant andre Telehuset har hatt denne på tilbud med abonnement til 1,— krone, totalprisen med etablering og månedspris i 12 måneder er der 2749,- ).

6280 er en skyvetelefon med 2 megapiksler og 3G, samt FM-radio og flere avanserte funksjoner.

Vår test: Folkemobil med 3G

Med abonnement: Pris: 290,-

Uten abonnement: Pris: 2129,-

Lekkert design: Vil du ha en telefon som skiller seg litt ut på design, kan Samsungs supertynne D820 anbefales.

Vår test: Paddeflat lekkerbisken

Med abonnement: Pris: 838,-

Uten abonnement: Pris: 2611,-

Mobilabonnement

Hvilket mobilabonnement du burde velge avhenger aller mest av bruken din. Ringer du lite og sende forholdsvis få meldinger, vil det lønne seg med et abonnement med lav eller ingen fastpris, alternativt et kontantkort.

Ringer du mye og/eller sender mange meldinger kan en viss fastpris, og lavere pris pr. ringeminutt og meldinger lønne seg.

One Call er i øyeblikket billigst for de som ringer lite og sender lite meldinger (5 min. og to SMS-er pr. dag), vel å merke om du ringer og sender meldinger for mer enn 89,— kroner pr. måned, for det er minsteprisen (inkludert 40 SMS-er).

Billigste tilbud uten fastpris er Mobyson og Noextras.nets kontantkortløsning.

Ringer du imidlertid mye og sender mange meldinger (30 min. og 18 meldinger pr. dag) er Tele 2s Champion-abonnement billigst.

Sjekk priser og alternativer i mobilkalkulatoren.

Bredbånd

Prisene på bredbånd avhenger av hvilken hastighet, eller båndbredde, du vil ha. Det kan også avhenge litt av hvor i landet du skal bo og studere. Enkelte lokale bredbåndsleverandører kan gi spesielt gode tilbud. Sjekke derfor Post og Teletilsynet og Forbruker.no’s bredbåndskalkulator, for ditt distrikt og båndbreddebehov.

Flest studerer i Oslo, vi har derfor tatt utgangspunkt i prisene i hovedstaden og plukket ut de billigste tilbudene:

Båndbredde:Pris pr.mnd.SelskapAbon. typeNettadresse
Mindre enn 512 kbit/s:226,-CombitelADSL Web www.combitel.no
Mellom 512/1024 kbit/s:236,-UPCChello easy www.upc.no
Mer enn 1024 kbit/s:231,-B2C Norge ASFull Access www.b2cnorge.no

Hybel-flatskjerm

Sony Bravia KDL-26U2000

Etter en lang dag på lesesalen, er det lite som kan måle seg med noen timers zapping foran TV-en. Istedenfor å ta med den gamle 14-tommeren fra barnerommet, er en plassbesparende og lekker flat-TV ikke å forakte.

I junglene av merker og modeller, later den nye Bravia U2000-serien til Sony å være et både attraktivt og prisgunstig valg. Sony har tidligere bevist at de hører med blant de beste i LCD-klassen, og de nye U-modellene er utstyrt med både HDMI og VGA-inngang.

26-tommeren KDL-26U2000 har en anbefalt utsalgspris på 9.500 kroner, mens KDL-32U2000 er priset til 12.500. Bli ikke overrasket om de store elektronikkforhandlerne operere med betydelig lavere priser når TV-ene slippes på markedet i disse dager. Uansett valg av flat-TV; glem ikke at pris og kvalitet henger sammen.

NB! Er budsjettet stramt, og du ikke har noen motforestillinger mot å la TV-en legge beslag på en kvadratmeter av hybelens gulvareal, kan du gjøre et knallkjøp på bilderørs TV-er. Både brukte og nye utgaver av arten kan kjøpes for bare en brøkdel av hva de kostet for få år siden. Definitivt ikke like sexy som en flat-TV, men bildekvaliteten står så vist ikke noe tilbake for de flate nykommerne. Snarere tvert i mot. PC-tilkobling er det verre med. Kan imidlertid brukes som improvisert bardisk.

Hjemmekino

Philips HTS6510

Hvem vil vel ikke ha fet flerkanalslyd på hybelen enten det er DVD-film eller Champions League som står på menyen? Det finnes mange varianter på temaet hjemmekino. Philips har nylig lansert et kompakt hjemmekinoanlegg som ved hjelp av kun to høyttalere og en basshøyttaler skal gi full kringlyd.

SonoWave kaller Philips systemet som projisere lyden i ulike retninger. HTS6510 som anlegget heter, er i tilegg utstyrt med digital lyd og bildeutgang av typen HDMI, samt mulighet for oppskalering av standardoppløst video til HD-kvalitet (720p/1080i).

Anbefalt utsalgspris: 4.595 kroner.

Alle studenter som leser denne saken legger jo merke til at det neppe lar seg gjøre å velge på øverste hylle i elektronikkbutikken på et vanlig studielån.

Derfor er det jo verdt å merke seg kommentaren til en student da han leste denne saken i fjor:

— Man kan klare seg utmerket gjennom jusstudiet uten noen av disse gjenstandene. Jeg noterer fra forelsesning ved hjelp av penn og papir.