Derfor ble 52-åringen pekt ut som sannsynlig Tengs-drapsmann
Ingen hadde sett tiltalte i Kopervik. Ingen spor pekte mot ham. Men så fikk politiet et prøvesvar. Og begynte å overvåke ham.
I 2017 startet politiet en ny etterforskning av det 27 år gamle drapet på Birgitte Tengs på Karmøy. I Stavanger ledet politioverbetjent Dag Uppheim fra Kripos arbeidet i en av Norges mest omtalte drapssaker.
Allerede da var den 52 år gamle mannen fra Karmøy som nå er tiltalt, en de nye etterforskerne ville undersøke nærmere. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Tirsdag fortalte Uppheim om arbeidet de har gjort for å forsøke å oppklare drapet på 17-åringen.
Sier han var i Haugesund
Det første den nye etterforskningsgruppen gjorde var å gå systematisk gjennom alle dokumentene i saken. De fant fort ut at det ikke var mulig å slå fast sikkert hvordan Tengs kom seg de fire kilometerne fra Kopervik sentrum, til stedet hun ble funnet drept.
Det var heller ingen som har sett den nå tiltalte mannen i Kopervik den kvelden. Heller ikke sammen med Tengs noe annet sted.
Det er ingen elektroniske spor i saken som sier noe om hvor mannen var dagen 17-åringen ble drept. Han sier han var i Haugesund. Han nekter for å ha vært i Kopervik.
Nedrullet strømpebukse
Han hadde vært i avhør som vitne i 1995 og 1996. Det var ingen funn som pekte mot ham. Likevel ble mannens tidligere kjærester og familien hans avhørt på nytt av de nye etterforskerne.
Og i mars 2018 ble han selv kalt inn som vitne. Politiet konkluderte da med at de trengte noe mer for å komme videre med ham. Og det fikk de.
For politiet hadde samtidig bedt om nye analyser av gamle, nedfrosne ekstrakter funnet på åstedet. Det gjaldt blant annet et utklipp fra den nedrullede strømpebuksen Tengs hadde på seg da hun ble funnet drept.
Skjult etterforskning
I en forprøve fra denne biten fant ekspertene ved Oslo universitetssykehus en meget liten mengde av et mannlig DNA. Derfor ble det gjort en ny analyse for å målrette analysen mot dette mannlige Y-kromosomet.
I mars 2019 kom svaret. Funnet var forenelig med mannen som nå er tiltalt. Fra da ble etterforskningen rettet mot ham. Politiet la fullstendig lokk på prøvesvaret og saken.
– Det var kun få personer som fikk vite om svaret vi hadde fått. Så startet vi skjult etterforskning mot mannen, sa Uppheim.
Ransaket og spanet
Politiet tok seg hemmelig inn i huset hans på Karmøy og utførte ransaking mot både det, et sjøhus han eier, barndomshjemmet hans der han bodde i 1995 og bobilen hans. De spanet mot huset og spanet på ham for å ha kontroll på hvor han var til enhver tid.
– Det er ikke gjort noen funn som direkte berører saken, innrømmet Uppheim.
De hentet inn data fra telefonen hans og avlyttet telefonsamtalene hans. Men de fant ingen telefonsamtaler som omtaler saken, bekreftet Uppheim.
I tillegg gjennomgikk politiet 15–20 elektroniske lagringsenheter mannen hadde, som datamaskiner og minnebrikker.
Hemmelige agenter
Uppheim nektet å svare på forsvarerens spørsmål om politiet også hadde brukt hemmelige agenter (under cover-agenter) i etterforskningen. Han kunne verken bekrefte eller avkrefte. Så grep aktor inn og mente han ikke hadde lov å svare på spørsmålet.
Mannen som nå er tiltalt, ble pågrepet i starten av sin egen ferie på Lista, den 1. september i fjor.
Han har beskrevet pågripelsen som uvirkelig og surrealistisk. Han mener aktoratet og politiet har lyst til å utsette han for et justismord.
Avgjørende DNA
DNA-funnet på Tengs’ strømpebukse er helt avgjørende og grunnen til at saken er reist. Det viktigste og eneste beviset som kan føre til domfellelse.
Aktoratet mener funnet beviser at 52-åringen var på åstedet. At han drepte 17-åringen. DNA-profilen ble funnet i en blodflekk. Den ble avsatt av gjerningsmannen med fingre tilsølt av blodet til Tengs, hevder de.
Gjerningsmannen sier han aldri har truffet Tengs. At han aldri har vært på åstedet. At han ikke var i Kopervik. Han sier han ikke vet hvordan hans DNA kan ha havnet på strømpebuksen til Tengs.
Et sentralt spørsmål blir dermed om det kan ha vært avsatt ved oversmitte, altså havnet på strømpebuksen før eller etter drapet skjedde. Det tror ikke politiet på.
Psykolog tipset
Den første gangen den nå tiltalte mannen ble nevnt i saken, var i et tips fire dager etter drapet i 1995. Det kom fra hans tidligere psykolog. Senere kom to nye tips kom om mannen, begge fra politiet selv.
Han ble avhørt som vitne 4. desember 1995. Da hadde 1400 personer vært inne til avhør. Ingen hadde nevnt mannen.
Et år senere ble mannen avhørt på nytt og han ga blod- og hårprøve. Tre jenter ble også avhørt om mannen. Dette var personer han kjørte rundt på Karmøy med fra tid til annen.
I 2002 avga han en ny DNA-prøve i eterforskningen og i 2015 ble han fremhevet som alternativ gjerningsmann i boken «Hvem drepte Birgitte?» som ble gitt ut av forfatter Bjørn Olav Jahr.