Norge

Staten kutter i refusjon til privatsykehus

Staten endrer nå reglene i takstsystemet som gjorde at privatsykehus kunne utløse skyhøye takster for små inngrep.

 • Forf>
 • <forf>siri Gedde-dahl Anne Hafstad <

Aftenposten beskrev fredag et "hull" i takstsystemet som gjør at helseforetakene i realiteten betaler svært høye priser til private sykehus for en rekke småinngrep. Helseminister Ansgar Gabrielsen ber nå de fem regionale helseforetakene gå igjennom alle avtalene de har med private sykehus. — Det er helt urimelig at et privat sykehus skal få betalt over 12 000 kroner for et inngrep som et offentlig sykehus bare får noe over 1000 kroner for. Vi kan ikke holde på slik, sier Gabrielsen.

Legger om.

Sintef Helse, som bearbeider diagnosestatistikkene fra sykehusene, har allerede oppdaget den omtalte svakheten i takstsystemet. - Fra 1. januar 2005 får derfor ikke sykehusene godkjent bagatellmessige inngrep, som inngrodd negl og føflekker, i stykkpris-systemet for sykehusene. Det arbeides med et felles system for finansiering av sykehusbehandling. Inntil dette er på plass, vil det vurderes om prisen for slike inngrep bør harmoniseres med hva offentlige godkjente poliklinikker får for samme behandling. Det har aldri vært intensjonen at disse inngrepene skal betales så godt, sier rådgiver Øyvind B. Hope ved Sintef Helse. Helseforetakene har gjennom sine avtaler med private forpliktet seg til å betale høye takster for en del småoperasjoner. Deler av dette får de refundert fra staten gjennom takstsystemet. Nå kutter staten i taksten for de minste inngrepene, mens helseforetakene har bindende avtaler om å betale de høye prisene. Dermed blir helseforetakene taperne.

Urimelig.

Private sykehus' organisasjon, Prisy, synes de private blir satt opp mot det offentlige på en urimelig måte, i gårsdagens oppslag i Aftenposten. Prisy-leder Leif Næss stiller spørsmål ved om også mange offentlige poliklinikker koder småinngrep som om de skulle vært fullverdig dagkirurgi. Næss legger vekt på at private sykehus bare har hatt denne ene måten å kode på, og dermed fulgt regelverket. - Ingen greier å operere inngrodd negl for 670 kroner, heller ikke det offentlige. Men statlige sykehus får i realiteten mye bedre betalt enn 670 kroner, fordi man må regne inn rammefinansiering og investeringer. Han mener den reelle kostnaden er rundt 2000 kroner, men ser ikke bort fra at slike inngrep kan være underfinansiert i det offentlige.- Men er ikke likevel 12 000 kroner en skyhøy pris for en inngrodd negl?- Jo, deter for høyt, og det er jeg glad dere setter søkelys på. Skal vi private overleve, er vi avhengig av at det ryddes opp i slike utslag, sier Næss.

 1. Les også

  12.000 kr for 15 minutters jobb

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Staten kjøpte privat øyebehandling for 200 millioner. Offentlige sykehus sier de kunne gjort jobben for 33 millioner.

 2. NORGE

  Tre år etter at loven ble innført: Et fåtall guttebabyer omskjæres på norske sykehus

 3. OSLOBY

  2002: Oslo kommune må gi bort tomt gratis. 2017: Oslo kommune må betale 64 millioner for den samme tomten.

 4. NORGE

  Helseforetakene holder prisen på rådyre legemiddelpriser hemmelig. Sykehusdirektør mener det er Bent Høie som har ansvaret.

 5. NORGE

  Et samlet Helse-Norge vil ha åpenhet om prisen på medisin. Likevel har Regjeringen sagt ja til legemiddelindustriens krav om hemmelighold.

 6. DEBATT

  Frihet og marked er ikke det samme