Norge

Vil ikke betale for omskjæring av gutter

Staten vil ikke lenger betale for omskjæring av muslimske guttebarn i Oslo og Akershus. Nå frykter Pasientombudet amatørkirurgi på bakrommene.

Tidligere kunne muslimer få omskåret guttebabyen sin mot en egenandel på 75 kroner. Etter at Helse Øst har sagt opp avtalen med den privat klinikken som utførte inngrepet, må de betale opp til 10.000 kroner, skriver VG.

Avdelingsdirektør Kristin Lossius i medisinsk og helsefaglig avdeling i Helse Øst, forklarer de nye reglene med at rituell omskjæring ikke handler om helse, men om religion.

— Det handler ikke om økonomi, men om å prioritere helsetjenester slik at folk som er mer trengende, kan få medisinsk hjelp, sier Kristin Lossius.

Pasientombud Irma Iversen i Akershus ber i et brev til helseminister Ansgar Gabrielsen (h) om at staten griper inn, blant annet for å hindre omskjæring på tvilsomme legekontorer.

— Det går seks ukeverk på landsbasis til omskjæring av muslimske gutter. Det har vi råd til. Nå venter jeg på svar fra helseministeren, sier Iversen.