Norge

Mottok velsignelsen og folkets hyldest

Prins Charles fikk til slutt sin Camilla i en dempet bryllupsfest i Windsor. Jublende tilskuere ønsket dem alt vel, men tviler på at Camilla noen gang blir dronning.

Tidligere i dag lot paret seg vie i en privat seremoni i Windsor Guildhall, med bare 28 nære venner og familie til stede. Det er kun i helt spesielle tilfeller at den anglikanske kirke tillater fraskilte å gifte seg igjen. Charles og Camilla hadde derfor en borgerlig vielse, og holdt i stedet en velsignelse i St. Georg-kapellet i Windsor slott etterpå.

Dronning Elizabeth og prins Philip deltok ikke i rådhuset. De ventet i stedet på Windsor slott, der de holdt lunsj for det norske kronprinsparet og andre tilreisende kongelige.

Camilla Parker-Bowles formaliserte sin posisjon i det britiske kongehus da Prins Charles satte gifteringen — av walisisk gull - på hennes hånd. Deretter dro de til velsignelsen i St George's Chapel på Windsor slott.

Et ufyselig vær på den opprinnelige bryllupsdagen fredag var byttet ut med strålende solskinn fra blå himmel. På veien fra vielsen til velsignelsen skiftet Parker-Bowles fra sitt kremhvite antekk til en blå silkekjole med grå sølvkåpe.

Politiet møtte mannssterke, og den eneste forstyrrelsen kom i form av en splitter naken mann som stormet frem fra folkemengden, men ble lagt i bakken etter få meter.

Det var erkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, som sto for velsignelsen og ledet de fremmøtte i bønn. Det ble blant annet fremsagt en bønn for botsøvelse etter skilsmisse - en tekst hentet fra den anglikanske kirkens bønnebok fra 1662:

"Vi erkjenner og angrer våre mange synder og vår gudløshet, som vi iblant har begått i ord, tanke eller handlign," heter det i teksten.

Etter velsignelsen gikk de nygifte ut for å hilse på de mange som var møtt frem. Deretter satte de kursen for mottagelsen, som arrangeres av Dronningen. Rundt 800 gjester ventet i Windsor slott, der mange kongelige har giftet seg, blant annet kong Haralds oldefar, kong Edward VII av Storbritannia. Kongelige, venner og kjendiser var blant de inviterte.

Mange nysgjerrige

Det var ingen enorm folkevandring til Windsor for å beskue bryllupet lørdag, men det var likevel trangt om plassen rundt rådhuset. Søstrene Darcy (9) og Abby (11) Richard tilbrakte natten i telt på fortauet for å sikre seg en god plass.

— Vi håper de blir lykkelige, sa de to uten synlig sjenanse for de mange tv-kameraene. Søskenparet Jan og Marion Hollidge i 50-årene tok toget fra London til Windsor for å få med seg arrangementet.

— Det er en historisk dag. Vi er veldig glade på deres vegne, sa de.

Mange fant veien hit av ren nysgjerrighet, men også for å vise sin støtte til paret. - Camilla blir en god støtte for Charles. De får det bedre når de er fullt og helt sammen enn bare delvis sammen, sa Marion Hollidge.

- Neppe dronning

Meningsmålinger viser at mange briter har slått seg til ro med at Charles og Camilla gifter seg, men et stort flertall er likevel imot at Camilla en dag skal bli dronning. Selv støttende og ivrige tilskuere i Windsor er av den oppfatning.

— Jeg tror ikke Camilla blir dronning, men prins Philip er jo heller ikke konge, så jeg ser ikke hvorfor det skulle bli så forskjellig fra i dag, sa Marion Hollidge.

— Jeg ser heller ikke for meg Camilla som dronning. Jeg foretrekker faktisk prins William som konge, sa kanadiske Lynne Peech, som hadde lagt ferieturen til Windsor.

Parets bryllupsreise vil gå til Skottland, nærmere bestemt en jakthytte som tidligere tilhørte prins Charles' bestemor.

Prinsen og Parker-Bowles møttes første gang under en polo-kamp i 1970.

 1. Les også

  Britene vedder på neste uhell

 2. Les også

  Tidspunkt for Charles' bryllup fastsatt

 3. Les også

  Britene mer interessert i hest enn kongelig bryllup

De nygifte på vei ut fra rådhuset. Foto: AP Photo/ Stefan Rousseau

Prins Charles og Camilla, nå hertuginne av Cornwall, forlater St. George's chapel på Windsor etter velsignelsen. Foto: AP Photo/ Alastair Grant

Camilla Parker Bowles på vei inn i rådhuset. Foto: DAVE CAULKIN/AP

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Historien om Diana er tragisk. Men det er historien om Charles også.

 2. NORGE
  Publisert:

  Sex, løgner, utroskap og gjeld: Dette er skandalene i det britiske kongehuset

 3. VERDEN
  Publisert:

  Meghan Markle deltok på kongelig julegudstjeneste

 4. VERDEN
  Publisert:

  Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Historiens eldste britiske tronarving fyller 70 år: – Prins Charles klør ikke i fingrene etter å bli konge

 6. VERDEN
  Publisert:

  Britisk prinsesse giftet seg i Windsor Castle