Politiet stoppet «invasjon» fra Södertälje
Aktører knyttet til det kriminelle utelivsmiljøet i Södertälje etablerte seg i Oslo i 2010, ifølge politiet.
Aftenposten skrev lørdag om den segregerte kommunen Södertälje i Sverige, der omfattende organisert kriminalitet har utviklet seg.
Slo tilbake
Deler av dette miljøet forsøkte også å etablere seg i Oslo i 2010 ved to utesteder. Men da hadde Oslopolitiets utelivsgruppe allerede fanget opp signalene.
— Vi la merke til ting ved driften vi reagerte på, og fikk raskt mistanke om stråmannsvirksomhet. De som sto som drivere på papiret var aldri å se. Dermed fulgte vi ekstra nøye med på virksomheten, sier politiførstebetjent Lasse Johnsen, som Oslo-politiets arbeid med etterretning opp mot utelivsbransjen.
LES HELE REPORTASJEN:
- Vi bor alle i samme by, men ikke i samme verden
Storstilt razzia
Det endte med en storstilt razzia natt til søndag 10. juni 2010 i Munkedamsveien. Politiet rykket inn, og gjestene måtte ut. Alle fem inngangene til utestedet ble blokkert av sivilkledde politifolk. Inn kom revisorer og andre eksperter fra Skatt Øst i stort antall. Med seg hadde de PC-er og annet utstyr for å tappe kassaapparater og sjekke økonomien på stedet.
Også næringsetaten i Oslo kommune var representert. Tilsammen 40–50 personer gikk inn.
Samtidig hadde de samme personene forsøkt å kjøpe en bar i Drammensveien. Etter omfattende kontakt mellom politi, gårdeiere og skjenkemyndigheter trakk aktørene fra Södertälje-miljøet seg helt ut av Oslo. Da hadde også Aftenposten stilt en rekke spørsmål til dem som leide ut lokalene.
Rapporterte alt
— Vi fulgte opp utestedet tett. Vi skrev rapporter om dokumenterte avvik. Kassaruller gikk rett i søppelkurven, og bokføring var det dårlig med. Skatt Øst gjennomførte bokettersyn. Dessuten ble de varslet om tilbakekall av bevilling.
Etterhvert tok det norske politiet kontakt med sine svenske kolleger om dette miljøet.
— De var tydelige skeptiske til vårt forsøk på å bli kvitt disse aktørene her i Oslo. Men vi lyktes med å bli kvitt dem, og jeg tror de tapte en del penger, sier Lasse Johnsen.
Møtte nattklubbverten
Aftenposten var i Södertälje for tre uker siden. På en spilleklubb i Ronna presenterer vi oss som journalister fra Norge. En kar forteller villig vekk om sin tid som nattklubbvert i Oslo, men han vil være anonym.
— Jeg har hatt tre nattklubber her i Södertälje også. Men det er for mange lover og regler. Det var jo andre som drev stedet i Oslo, sier han og viser til mannen norsk politi mener var stråmann.
Vi sjekker saken i ettertid. Det viser seg at vi snakket med mannen norsk politi mener egentlig drev stedet i Oslo. I 2005 ble han i Södertälje tingrett dømt til to års fengsel og fem års næringsforbud for skattesvindel og brudd på regnskapsregler.
-Systematisk jobb
Aksjonen i 2010 ble en tankevekker for Oslo-politiet. Året etter reiste de til Södertälje for å studere forholdene. Visepolitimester Sveinung Sponheim sier at han mener politiet i årene etterpå har klart å slå tilbake de kriminelle gruppene som har forsøkt å etablere seg i utelivsbransjen.
— Siden dette skjedde har vi jobbet systematisk sammen med Oslo kommune, toll og skatt for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten. Også vi har gjengkriminalitet, men det norske samfunnet er mer gjennomsiktig, sier Sponheim.
Metoden lå klar
Etterretningskoordinator Morten Haukeland mener Oslo-politiet har utviklet gode metoder for å holde oppsikt med utestedene.
— Når en sånn situasjon oppstår, er det viktig at vårt apparat fungerer. Politiet vil aldri kunne takle dette alene. Vi har dialog med gårdeiere og har tett samarbeid med Oslo kommune. Dessuten følger vi med på pengestrømmene.
Han mener det er viktig å se helhetsbildet.
— I dette tilfellet så vi det. Stedet ble drevet via stråmenn som var over alle hauger, mens de som egentlig drev steder passet på ved å være til stede, sier Haukeland.