Norge

Politimannen som ransaket Waras bolig: Flere av sikkerhetsinstallasjonene i boligen var blitt manipulert

Laila Anita Bertheussen ble svært overrasket da flere politifolk dukket opp for å pågripe henne 14. mars 2019. Da boligen ble ransaket, oppdaget politiet at sikkerhetsutstyret var manipulert.

Politioverbetjent Snorre Mortensen (til venstre) fra PST i samtaler med forsvarsadvokat John Christian Elden før sin forklaring i Oslo tingrett torsdag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Etter lunsjpausen torsdag tok politioverbetjent Snorre Mortensen i PST plass i vitneboksen. Mortensen hadde forberedt en presentasjon som han nå går igjennom.

Han innledet med å fortelle at han har jobbet i PST siden 2003 og har jobbet med flere saker gjennom årene. I begynnelsen av februar 2019 ble han koblet til denne saken.

Mortensen var aktiv deltager under pågripelsen av Bertheussen 14. mars og den påfølgende ransakingen av huset til Wara og Bertheussen. Ransakingen varte i to dager.

– Jeg fikk beskjed om at Oslo tingrett hadde besluttet ransakingen av huset til Bertheussen og fikk samtidig muntlig beskjed om å pågripe henne. Vi reiste flere betjenter fra PST opp dit. Vi ringte på døren som ble åpnet av Laila Anita Bertheussen.

Da Mortensen sa at han ville komme inn for å snakke om saken, virket Bertheussen overrasket. Hun sa hun ikke hadde noe avtale med politiet, men Mortensen fikk etter hvert lov til å komme inn. Han fortalte da om vedtaket i Oslo tingrett.

Mortensen sa videre at hun virket overrasket, ble kortpustet og måtte legge seg ned. Hun kom seg til hektene og ble kjørt til Kripos.

Mortensen fortalte deretter om ransakingen av boligen. Det var et polititeam bestående av flere eksperter innenfor sine fagfelt som deltok i ransakingen. I tillegg deltok en politihund, som kunne lukte seg frem til brennbare væsker, i ransakingen.

Sikkerhetsinstallasjoner var manipulert

I sin presentasjon viste politimannen flere kart og bilder som viser hvor eneboligen på Røa ligger. Han tok til og med detaljer om butikker i nærområdet i sin presentasjon. Deretter ble det vist flere bilder fra tomten og kameraene som ble satt opp av sikkerhetsselskapet da truslene begynte å komme. Han viste også hvor lyskastere og annet sikkerhetsutstyr var montert.

Mortensen hadde også tatt med flere bilder av innsiden av boligen. Fra innsiden viste han blant annet brytere som kunne slå av eller på noe av sikkerhetsutstyret som var påmontert utenfor huset. Wara hadde også en direkte telefonlinje til politiet i gangen.

Etter hvert kom han til boden i gangen der utstyret til å styre kameraene var plassert, en såkalt «switch». Boden fungerte som en slags alarmsentral.

Alarmanlegget ble undersøkt og testet av PST og sikkerhetsselskapet dagen etter pågripelsen. Det blir fremlagt informasjon om testingen senere i rettssaken. Mortensen nevnte også at flere av sikkerhetsinstallasjonene i boligen var blitt manipulert. Han viste da til en magnetkontakt på kjellerdøren som noen hadde tuklet med fra innsiden. Dette vil politiet komme tilbake til i saken.

De to kontaktene som sto i kjellervinduet ved inngangspartiet og i kjellerdøren, var skåret bort fra underlaget og limt fast med detektoren. Dermed kunne de ikke skilles når døren eller vinduet ble åpnet, noe de skulle ha gjort for å fungere etter sin hensikt.

Les også

Tybring-Gjedde avviser lekkasjer i trusselsaken mot den tidligere justisministeren

PST: Kjøpte rødsprit dagen før brannen

I forbindelse med pågripelsen beslagla politiet en Iphone 55-åringen hadde i baklommen. Politiet beslagla også hennes Ipad, datamaskin og printere som var i boligen. Det var flere printere i boligen.

Politiet beslagla også en bunke med hvite ark (A4). I en plastfolder ble det funnet 11 konvolutter (C4-størrelse) og 26 konvolutter i størrelsen C5. Det ble også funnet Morgenbladet der artikkelen «Jeg må bare le av dem» var merket. Der var en skuespiller i Ways of Seeing intervjuet.

I frimerkeheftet som ble funnet, manglet det fire frimerker.

Det ble også beslaglagt en boks med opptenningsposer som man vanligvis bruker til å fyre i peisen. En hyssingrull ble også beslaglagt i boligen.

– På øverste hyllen i kjøkkenøya lå det flere ruller med plastposer som ble beslaglagt.

I garasjen ble det funnet en femliters grønn bensinkanne og en grønn helletut for bensinkanne.

Fra trimrommet, i en stor bokhylle, lå det bak bøkene en tykk tusj.

I garasjen, som i hovedsak blir brukt til oppbevaring, lå det en flaske med rødsprit. Den ble ikke beslaglagt, men ble tatt bilder av.

– Det er stor sannsynlighet for at den ble kjøpt på Jernia 9. mars, dagen før brannen startet, mener Mortensen.

Det ble også tatt bilder av en bilnøkkel. Mortensen mener at denne nøkkelen ble senere sendt til advokat Elden i en av forsendelsene til ham.

Siden spørsmålet om romavlytting av Waras bolig kom frem i retten torsdag, så ville Mortensen også snakke om det. Han sa i retten at det var ingen indikasjoner på romavlytting, men siden det ikke var et tema under ransakingen, så var det ikke avlyttingsutstyr PST så etter. Han baserer dette på over 600 bilder som ble tatt av boligen.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. PST
  3. Tor Mikkel Wara
  4. Oslo tingrett