Skien-mann siktet for terror i Paris i 1982 varetektsfengsles i fire uker

Den norske statsborgeren i 60-årene som fransk politi knytter til et terrorangrep i Paris i 1982, ble torsdag varetektsfengslet i fire uker.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff fra PST under fengslingsmøtet i Oslo tingrett for mannen som er pågrepet i forbindelse med et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Mannen ble pågrepet i Skien onsdag, på begjæring fra fransk politi. Oslo tingrett varetektsfengslet ham torsdag i fire uker, melder Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NTB at spørsmålet om utlevering til Frankrike først vil bli vurdert etter prosessen med å få varetektsfengslet mannen.

Dagbladet skriver at Oslo tingrett mener det er en fare for at mannen unndrar seg utlevering, stikker av eller går i skjul, hvis han ikke varetektsfengsles.

Bakgrunnen for siktelsen er et angrep i Paris i 1982, da fire gjerningsmenn kastet en håndgranat inn i den jødiske restauranten Goldenberg og skjøt over 70 skudd mot kunder og ansatte.

Siktedes forsvarer, advokat Kenneth Meland blir fotografert av pressen før fengslingsmøtet i Oslo tingrett for mannen som er pågrepet i forbindelse med et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Seks personer ble drept og 22 skadd. Etterforskningen har vart til dags dato.

Den norske statsborgeren har tidligere nektet for hendelsen og sa i 2015 til VG at han aldri hadde vært i Paris.

Det er andre gang franske myndigheter ber om å få utlevert nordmannen. Første gang var i 2015, men den gang sa lovverket at saken var foreldet, skriver avisen. Den nye siktelsen skal være identisk med den forrige, men franske myndigheter håper nå at mannen kan bli utlevert, ettersom Norge nylig ratifiserte den nordisk-europeiske arrestordren.

Angrepet knyttes til den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener at nordmannen har vært en del av.