Norge

Krisemøte om asylsøkerne i formiddag

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm
Rettferdighet i Norge betyr fakkelboksene rundt domprost Olav Dag Hauge foran Oslo domkirke.
  • Vi er spesielt opptatt av barnas sikkerhet, sier domprost Olav Dag Hauge. Fire barn og 61 voksne er i Oslo domkirke nå.

Les også:

Foran trappen til Oslo domkirke står det stavet "Justice in Norway" med fakkelbokser. Innenfor sitter 65 etiopiere og sultestreiker for å få oppmerksomhet om sin sak.

Domprost Olav Dag Hauge er spesielt bekymret for de fire barna:

— Etter år med kommunal vanskjøtsel strakk ikke pengene til for å sluttføre restaureringen av Oslo domkirke. Vi manglet fem-ti millioner kroner på å få gjort sanitæranlegget ferdig i krypten, og derfor er ikke kirken i stand til å huse så mange mennesker, sier Hauge.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dagens gudstjeneste klokken 15.30 er avlyst. Ellers går korøvelser og alt annet foreløpig som normalt.

— Krisemøte

Klokken 11 tirsdag møttes representanter for Oslo kommune, barnevern og kirken for å diskutere den ekstraordinære situasjonen.

Det var mandag en demonstrasjon utenfor den etiopiske ambasaden endte med at 67 etiopiske borgere tok opphold i domkirken.

— Det er barnas sikkerhet som har førsteprioritet. Mødrene sier at de spiser og drikker som normalt, og de har en tekoker til å varme grøten. Vi har også satt inn mat til de voksne, men de nekter å spise, sier Hauge.

- Vanskelig situasjon

De fleste som er i domkirken har mer enn fem års oppholdstid i Norge. Etiopia tar i mot de som kommer frivillig, men nekter å ta i mot egne borgere som tvinges til å dra.

Og siden de 65 nekter å reise frivillig, er de i prinsippet ureturnerbare.

Opse Dihnsa (29) har vært ti år i Norge, og nekter å reise tilbake til Etiopia. FOTO: PER ANNAR HOLM

— Jeg har vært her i over ti år. Jobbet i fiskeindustrien, på sykehjem og hotell. Og sønnen vår Christian på seks måneder er født her. Det er her vi hører hjemme, og det er her vi ønsker å leve, sier Opse Dihnsa til Aftenposten.no.

Mange av de sultestreikende føler at de er blitt satt år tilbake i livene sine:

— Vi har vært rettsløse i mange år, og vi kan ikke leve sånn lenger. Vi har mistet arbeidstillatelse og skattekort, og har ingen inntekt. Derfor er vi her nå, sier Bizualem Beza, talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge.

Etioperne påstår at de ikke har fått en individuell behandling av sine asylsøknader.

— Vi lever i frykt og redsel for tvangshjemsendelse. Vi mener at sakene våre ikke har fått tilstrekkelig behandling, sier Beza til Aftenposten.no.

Utenfor Oslo domkirke har gruppen hengt opp plakater: «Ingen mennesker er ulovlige», «Stopp stigmatisering av asylsøkere», «Ikke sett et barns liv på vent».

- Barnevern

— Vi har fulgt situasjonen time for time siden den oppstod. Oslo kommune har ansvar for barnevern, og vi er bekymret for barna som oppholder seg i domkirken nå, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H) til NRK.

I formiddag var det ingen tegn til en rask løsning.

— Vi er bekymret på grunn av helsefasilitetene der inne og hvilken mulighet de har til oppfølging. Et slikt kirkerom er ikke et godt sted å oppholde seg over lang tid, sier Røsland.

Les også

  1. Etiopisk asylsøker sendt til sykehus

  2. Asylsøkere beleirer domkirken