Dropp kortet, bruk mobilen

Visa samarbeider med Wireless Dynamics om utvikling av en ny mobil betalingsløsning som vil gjøre kontaktløse betalinger mulig.

Snart holder det med mobiltelefon når du skal handle i butikken.

Les også:

I første omgang er det iPhone-brukere i Italia, Polen, Tyrkia og Storbritannia som får ta i bruk løsningen. Norske kunder må vente fordi det er dyrt å bytte nødvendig infrastruktur, melder Computerworld.

Det er fortsatt uvisst når løsningen kommer til Norge, eller om Visa og Apple er i kontakt med norske banker.

Ekstra enhet til telefonen

For at mobilen skal kunne kommunisere med betalingssentralen, er man avhegig av en såkalt Near Field Communication-enhet (NFC).

Men da iPhone i motsetning til en del andre telefoner ikke har en slik innebygget, er man avhengig av å benytte en ekstern NFC-enhet kalt iCarte. En ikke veldig praktisk og spesielt elegant løsning, vil mange mene.

Enheten som er laget av firmaet Wireless Dynamics , inneholder en antenne og et innebygd sikkerhetselement hvor det mobile Visa-kortet er lagret.

Mange tror denne teknologien vil bli innebygd i neste iPhone-utgave.

I tillegg må man laste ned den tilhørende applikasjonen iCarte.

Da er du utstyrt med de verktøyene du trenger for å kjøpe varer verden rundt ved hjelp av kontaktløs teknologi.

Forsøkt før

Å bruke mobiltelefonen som betalingsmiddel har vært diskutert i årevis innenfor IT— bransjen, men foreløpig har ikke noen av løsningene fått noe stort gjennombrudd.

Allerede i 2009 lanserte Visa et samarbeid med Nokia, Maybank og mobiloperatøren Maxis i Malaysia, hvor kunder med 6212-modellen kunne bruke telefonen til mobilbetaling, skriver Computerworld.

En forbrukerundersøkelse i Europa utført av Visa Europe i Italia, Polen, Tyrkia og Storbritannia, har bekreftet sterk etterspørsel etter mobile, kontaktløse betalingsløsninger fra forbrukerne.

41 prosent av respondentene sier at de «definitivt ville» eller «sannsynligvis ville» komme til å bruke mobile betalingsmetoder fra Visa.

Nå satser Visa stort på at iPhone sin popularitet skal få betaling med telefon til å ta av.

Fremtidens teknologi

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, forteller til Aftenposten at denne trådløse teknologien har vært snakket mye om de siste fire årene uten at noe særlig har skjedd, men at dette er en teknologi vi vil se mye av i tiden fremover.

- Nå når denne teknologien blir knyttet til bankløsninger, kan den endelig bli en realitet. Denne løsningen vil i stor grad kunne erstatte bruken av tradisjonelle kredittkort, og vi har all grunn til å tro at bransjene som tar dette i bruk vil ta kundenes sikkerhet på alvor, sier han.

Etterlyser mer anonymitet

Skåra sier at Datatilsynet er veldig bevisste på at mindre bruk av mynter og sedler gjør at vi legger fra oss stadig flere elektroniske spor enn før, og at dette har konsekvenser. Han mener det er bekymringsverdig at vi hele tiden får en mye mer detaljert og synlig digital skygge.

- Mens kontanter er anonyme betalingsmidler, så legger telefon og kort igjen digitale spor, som brukerne ikke er særlig bevisst. Det burde være mulig å utvikle mer anonyme betalingsløsninger, slik at vi ikke legger igjen så mange spor overalt.

Skåra sier at det er greit at Visa har informasjon om deg, men at det er unødvendig at butikken og sjokoladeautomaten gjennom den nye sensorteknologien skal vite hvem du er for senere å kunne bruke det i markedsøyemed.

- Teknologien gjør oss mer sårbare enn før, fordi alt skal være så enkelt, raskt og tilgjengelig for brukeren. Sporene vi legger igjen er usynlige for forbrukeren, men finnes likevel fullt ut i utallige kanaler der ute, sier Skåra.