Det er sikkert noen som er happy nå...

Veteranene Grødum og Ervik langt nede etter Muellers avgang.

I dag fikk Peter Mueller sparken som norsk landslagstrener.

Landslagsveteranene Øystein Grødum (32) og Eskil Ervik (34) mener det var feil å sparke trener Peter Mueller (55) mandag

Begge var på landslaget da Mueller kom til Norge sommeren 2003. Og begge var langt nede da amerikaneren ble avskjediget av Norges Skøyteforbund.

–Det er sikkert noen som er happy i Skøyte-Norge akkurat nå, men jeg synes ikke det er noe å juble for. Jeg er helt sikker på at det har blitt jobbet i kulissene for å få ham fjernet, sier Grødum til Aftenposten.no, og antyder at noen har utnyttet episoden rundt Muellers verbale trakassering av Maren Haugli for å få inn nytt trenerblod.

–For meg er dette en trist dag, men sånn utviklingen ble er jeg ikke overrasket over utfallet. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si nå... Men Peter har bidratt veldig mye for min karrière, han er en del av grunnen til at jeg fortsatt har verdensrekorden på 3000 meter. Peter har en stor del av æren for min karrière, sier Ervik.

«Rådvill».

Både Grødum og Ervik mener Mueller hadde stor støtte i landslagsmiljøet. Med treneren borte kan det også være slutt for veteranene.

–Akkurat nå er jeg litt rådvill. En kortsiktig løsning midt i sesongen er ikke heldig. Jeg er den eneste som har vært med hele veien i løpet av de seks og et halvt årene Peter var her. Jeg hadde ikke trodd det skulle ende slik, selv om jeg ser at hans uttalelser kan være uheldig for idrettens omdømme, sier Grødum, verdens beste langdistanseløper i 2005.

Ervik gjorde comeback i sommer etter å ha blitt overtalt av Mueller. 34-åringen var tiltenkt en viktig rolle på Norges lagtempolag i OL. Nå vet ikke trønderen hva som skjer.

-Egentlig står jeg her bare som et spørsmålstegn.

–Har det vært en «set-up» fra grupperinger i Skøyte-Norge mot Mueller?

–Jeg synes det har vært mye trøkk rundt ham. Det som har kommet har vært urettferdig og tatt ut av alle dimensjoner. Det har ført til et stort press mot både Mueller og forbundet. Saken burde ha fått et helt annet utfall, og det burde blitt respektert at de to involverte i saken var ferdige med saken, sier Ervik.

–De fleste på laget ville at han skulle fortsette, jeg tror ikke det var løperne som ikke ønsket ham, fastslår Grødum.

Mueller sendte selv ut en pressemelding mandag hvor han fortalte at han har fått sparken.

— Jeg er svært skuffet over avgjørelsen og over skøyteforbundets fremgangsmåte, heter det i pressemeldingen fra Peter Mueller.

Klokken 13.30 startet skøyteforbundet et ekstraordinært styremøtet via telefon. I etterkant av dette er det nå tatt en beslutning om at Peter Mueller skal sparkes som trener.

Han avviser alle beskyldninger om seksuell trakassering.

Håvard Bøkko og landslagsløperne ville beholde Mueller, men etter det Aftenposten.no har grunn til å tro ble skøyteforbundet satt under kraftig press av Olympiatoppen og toppledelsen i norsk idrett.

De fryktet at Muellers uttalelser vil sette norsk idretts navn i vanry og vil heller miste noen potensielle OL-medaljer fremfor å beholde landslagstreneren.

— Dette er ikke en sak vi kan tilpasse etter terminlisten, sa skøytepresident Vibecke Sørensen på en pressekonferanse mandag.

Hun mener likevel forbundet skal få på plass et sportslig opplegg som gjør at Håvard Bøkko vil nå sine medaljemål i Vancouver.

Et enstemmig styre i forbundet skal ha besluttet å heve kontrakten med Mueller.

— Vi anser slik opptreden som uforenlig med skøytesporten og våre etiske retningslinjer, og ønsker ikke rollemodeller som opptrer slik overfor våre utøvere, sa presidenten

Bøkko ser videre

Håvard Bøkko håpet treneren ville få fortsette og var skuffet over styrets avgjørelse. Hallingdølen vil gjerne ha med Mueller videre, men forstår at det kan bli vanskelig. –Jeg innrømmer at det har vært en vond dag, en dag jeg helst skulle vært foruten. Det vil bli veldig vanskelig å ha Peter Mueller som personlig trener inn mot OL, i og med at han har brutt retningslinjene til Norges Idrettsforbund, Norges Skøyteforbund og norsk toppidrett. Hvis jeg fortsetter med ham, vil det gi lite «kred» i de forbundene, sier Bøkko til Aftenposten. – Peter Mueller er treneren jeg hele tiden har hatt og som jeg ville hatt i OL. Nå må vi gjøre det beste ut av situasjonen med en annen trener, sier han. Toppidrettssjef Jarle Aambø sa mandag kveld at det var uaktuelt å gi Mueller akkreditering til Vancouver-OL. - Det er selvfølgelig helt uaktuelt at han får akkreditering. Jeg håper ikke at dette blir en problemstilling når vi har fått nye folk på plass. Dette handler om toppidrettens troverdighet. Vi kan ikke tilpasse holdningen vår til hverdagen, har vi først tatt et standpunkt må vi stå for det, sa Aamb