Norge

Høyre sier ja til DLD, men vil forhandle med alle

Høyre sier ja til datalagringsdirektivet, men vil stille strenge krav. Partiet vil forhandle med alle partier, ikke bare Arbeiderpartiet.

Saksordfører Ingjerd Schoug og partileder Erna Solberg i Høyre under onsdagens pressebrief om datalagringsdirektivet. SCANPIX/TERJE BENDIKSBY

Talspersoner for de andre partiene enn Ap som sier nei til direktivet, mener at Høyres vedtak først og fremst er en invitasjon til samarbeid om å få datalagringsdirektivet (DLD) inn i norsk lov fordi Høyre i prinsippet sier ja til lagring av data.

Høyres stortingsgruppe behandlet saken onsdag kveld. Det var avstemming om ledelsens forslag, som etter det NTB kjenner til ble vedtatt med solid flertall.

— Et nederlag

Et forslag fra Torbjørn Røe Isaksen om at Høyre ikke skulle si ja til lagring ut fra de premissene som ligger i DLD, ble forkastet.

— Vedtaket er et nederlag for direktivmotstanderne i Høyre. Vi legger ikke opp til noen omkamp. Det avgjørende nå er hvordan de strenge kravene Høyre stiller får gjennomslag, sier Røe Isaksen til NTB.

I vedtaket heter det at Høyres utgangspunkt har vært å sikre en nasjonal lovgiving som ivaretar balansen mellom personvern og kriminalitetsbekjempende hensyn, mer enn å ta stilling til datalagringsdirektivet.

- Betydelig innstramming

Partileder Erna Solberg sier at Høyres løsning tilfredsstiller direktivets minimumskrav, men at det vil være en betydelig innstramming sammenlignet med dagens praksis.

— Dagens regelverk består ikke Høyres personverntest, konkluderer Solberg.

Blant kravene er at lagringstiden halveres sammenlignet med Aps forslag som er på tolv måneder. De lagrede dataene skal sikres gjennom konsesjonsplikt, kryptering, lukket lagring og strenge krav til dem som skal håndtere lagrede data. Domstolskontrollen skal skje ved en spesialdomstol.

Høyre vil også kreve begrensninger i adgangen til å avlytte telefoner/lokaler som brukes av journalister. Nav skal få begrensede muligheter til å innhente personopplysninger og komplette pasientjournaler.

 1. Les også

  Høyres personverneksamen

 2. Les også

  Vil ha ny partikamp om datalagring

 3. Les også

  - Det er mye debatt om dette i korridorene nå

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Høyre vil teste kurs- eller jobbplikt for foreldre som får gratis barnehage

 2. POLITIKK

  Vil la folk drikke i parken og 14 andre Høyre-vedtak

 3. POLITIKK

  Asylpolitikken strammes til - men ikke for mindreårige

 4. POLITIKK

  Digitalt grenseforsvar: Melby anbefaler Venstre-dissens i regjering om forslag ikke endres.

 5. POLITIKK

  Erna Solbergs pressekonferanse: – Noen har sagt vi er blitt banket blå og grønne. Det trives vi godt med.

 6. NORGE

  Kripos har i ti år bedt om lovendring. I fjor ga de opp 645 tips om nettovergrep.