Norge

Slik bruker du rentepengene

Hanne Strand-Burden (28) og John Burden (30) har valgt å ikke merke rentekuttet i hverdagen. De betaler fortsatt samme beløp til banken hver måned, og gleder seg over å kunne nedbetale gjelden raskere. Her med sønnen Samuel (10 måneder).

Gled deg gjerne over lavere rente, men sløs ikke bort pengene, advarer ekspertene. <strong>Les deres råd.</strong>

  • Forf>svein Erik Furulund (foto)
  • <forf>kristin Solberg<

Få oversikt over økonomien med vårt familiebudsjett.


Det går mot lysere økonomiske tider for Hanne Strand-Burden (28) og hennes lille familie på Hønefoss. Med et boliglån på 1,5 millioner kroner, kan hun og ektemannen John Burden (30) glede seg over et par tusenlapper ekstra i måneden i år.

— Det er fint at renten går ned, sier Strand-Burden, og legger til at totaleffekten av rentenedgangen er positiv for familien, da de har mer lån enn innskudd i banken.

Mer å rutte med

I disse dager vil de fleste låntagere merke effekten av kuttet i styringsrenten i desember på 1,75 prosentpoeng.

Og lite tyder på at sentralbanksjef Svein Gjedrem er ferdig med å kutte renten, noe som vil føre til at mange husholdninger får en langt romsligere økonomi i år enn i fjor – forutsatt at jobben er sikker og gjelden er større enn høyrentekontoen.

Lønnsveksten blir riktignok noe lavere i år, men det samme gjør antagelig prisveksten.

Og en utlånsrente i banken som anslås å ligge mellom 2 og 3 prosentpoeng lavere i snitt i år, vil for låntagere flest veie opp for en noe lavere lønnsvekst.

Lyst på lavere rente? Aftenpostens rentebarometer.

Ikke øk forbruket

Med slike gode nyheter blir det naturlige spørsmålet: Hva bør man gjøre med de ekstra pengene?

Her finnes nesten like mange svar som det finnes låntagere.

Ett svar vil imidlertid være feil for de aller fleste, og spesielt for dem som fikk husholdningsbudsjettet til å gå opp også under den verste renteskvisen i fjor, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1:

— Ikke bruk opp rentepengene! Ikke forbruk dem. Det er lett å øke forbruket, men mye vanskeligere å redusere det når renten går opp, advarer han, og legger til at renten skal opp igjen – selv om dette kanskje ikke skjer med det første.

— Dette er penger du hadde regnet med å betale til banken. Nå når du ikke må det, så lur deg selv og legg dem til side, sier forbrukerøkonomen, som også er kjent fra TV3-programmet Luksusfellen.

Husk også på at når renten er gått ned, blir skattefradraget av rentekostnadene også lavere.

For å veie opp for dette, kan det være greit å sette litt penger til side, eller å øke skatteprosenten for å unngå baksmell.

Les også:

Les også

Her er Norges beste banker

Bygg en buffer

Når det er avklart at rentepengene ikke bør forbrukes, blir dernest spørsmålet: På hvilken måte bør de ekstra rentekronene spares?

Forbrukerøkonom Liv Irene Haug i Nordea mener pengene kan brukes til å bygge opp en buffer til trangere tider. På den måten har man penger på kontoen dersom kjøleskapet – eller jobben – skulle ryke.

— Prøv å sette noe til side, slik at man kan føle seg bekvem. Det er litt flere som vil bli arbeidsledige dette året, og da kan det være lurt å ha en buffer. Da har man noe å støtte seg på i perioden man leter etter ny jobb. Det er nok flere som bør tenke litt på denne måten, sier hun.

Samtidig som en buffer – på rundt to-tre månedslønner, ifølge tommelfingerregelen – settes til side, bør man også vurdere å betale tilbake eventuelle høyrentelån.

De som sliter med kredittkortlån eller forbrukslån, bør betale disse tilbake så raskt som mulig fordi renten på slike lån ikke nødvendigvis blir redusert i takt med Gjedrems rentekutt.

Les også:

Les også

Spår rente på 1,5 prosent til våren

Betal ned lån

Dersom eventuell kredittkortgjeld allerede er nedbetalt, kan det være en idé å bruke rentegevinsten til å betale raskere ned på boliglånet.

Burden-familien i Hønefoss later som om renten fortsatt er like høy som i fjor, og betaler det samme beløpet inn til banken hver måned.

Dermed merker de egentlig ikke rentekuttet i hverdagen.

— Vi fortsetter bare å betale samme sum i måneden på lånet, og vi ser at avdragene vokser. Vi synes det er viktigere å nedbetale lånet enn å kjøpe masse goder, sier Strand-Burden.

Rune Pedersen, privatøkonomiekspert og redaktør i Pengeforlaget, mener det er lurt å gjøre som Burden-familien, forutsatt at man har økonomi til det.

— Å betale raskere ned på lånet blir mer og mer fornuftig jo høyere lån du har i forhold til inntekten, sier han.

For det er kun når lånet er lavt i forhold til boligens markedsverdi, at bankens billigste rente er tilgjengelig.

Og dersom bankenes utlånsrente er høyere enn forventet avkastning på sparepengene, er det lurere å bli kvitt gjeld enn å spare.

— Det er ingen vits i å spare til 4 prosent, og låne til 5 prosent, sier Pedersen.

Hva bruker du de ekstra kronene til? Del din mening med andre lesere i kommentarfeltet til høyre.

Les flere artikler på Aftenposten.no.

Få oversikt over økonomien! Bruk vårt husholdningsbudsjett!

Familien har flere sparegriser rundt i huset. Her: Hanne Strand-Burden, Samuel på ti måneder og John Burden.
TRYKK FOR STØRRE GRAFIKK