Norge

- Flerkoneri vanlig i Norge

Leder for internasjonalt senter i Oslo Røde Kors, Eva Khan, bekrefter at flerkoneri ofte forekommer i innvandrermiljøer i Norge. En talsmann for en somalisk forening tror hun tar feil.

 • Forf>
 • <forf>halvor Tjønn <

Utbredt.— Flerkoneri - polygami - er særlig utbredt i det somaliske miljøet. Alle som har kontakt med miljøet kjenner til dette - det gjelder både sosialkontorer og fylkesmenn. Likevel har det ikke vært vilje noen steder til å ta fatt i problemet. Det sier Eva Khan, leder for Orkis - Oslo Røde Kors internasjonale senter. Hun understreker at Orkis ikke har foretatt noen systematisk kartlegging av problemet. Men man støter på det med en gang man kommer i kontakt med de aktuelle gruppene.

Nesten fraværende?

I Aftenposten forrige søndag ble det avslørt at Oslo-menigheten Islamic Cultural Centre reklamerte for flerkoneri på sine hjemmesider, uten å opplyse at dette er forbudt i Norge. Dagen etter hevdet den muslimske religionshistorikeren Anne Sofie Roald følgende: - Muslimske menns ønsker om flere koner er nesten fraværende som problem i Skandinavia. Jeg har stor kontaktflate i både Norge, Sverige og Danmark, og vet bare om et par tilfeller.Talsmann Said Faid for Somalisk velferdsforening i Norge, avviser at flergifte forekommer særlig ofte blant somaliske innvandrere. - Jeg har hørt om tilfeller der somaliere har én kone i Norge og én kone i Somalia. Men at de skal ha begge her, må forekomme svært sjelden. Jeg tror ikke det er lett å praktisere flerkoneri i Norge. Faid bekrefter at unge somaliske kvinner stadig oftere får barn utenfor ekteskap, noe som tidligere var tabu blant somaliere. - Om dette er et tegn på at de er gift etter muslimsk lov og lever i polygame ekteskap, kan jeg ikke uttale meg om, sier han.

Gir høyere status

Hege Storhaug i stiftelsen Human Rights Service (HRS) mener uttalelsene til Anne Sofie Roald må tyde på at hun har en svært snever kontaktflate blant muslimer. - Vi kjenner til en rekke polygame ekteskap blant både gambiere og pakistanere her i Norge. Det kan synes som desto yngre kone nummer to er, desto høyere status får mannen. Noen har begge hustruene her, andre har én her og én i opprinnelseslandet, sier Storhaug.- Ofte får en mann norsk skilsmisse fra kone nummer én. Men han beholder den muslimske ektepakten, og henter seg ny kone i opprinnelseslandet. Ifølge barnehageansatte i Oslo forteller barn at de har samme far, men ikke samme mor, og at mødrene bor i samme oppgang. Mannen pendler mellom leilighetene og kontrollerer alenemødrenes ekstra trygdeutbetalinger. - Politikerne bør ta dette alvorlig, ettersom det er med på å undergrave respekten for både demokratiet og velferdsstaten, sier Hege Storhaug.

 1. Les også

  Erna Solberg vil gjøre noe

 2. Les også

  Eksempler på flerkoneri åpent ute på Internett

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Utredning foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 40 millioner tonn CO2 over ti år

 2. NORGE

  Odvar Nordlis liv i bilder

 3. NORGE

  Etter 22. juli ønsket AUF-lederen å rive hele bygget. I dag er han glad for at det ikke ble gjort.

 4. NORGE

  Frykter kollaps for gods på jernbane i 2019. Det kan bety 1000 flere lastebiler på veiene.

 5. NORGE

  KrF og Venstre mistet over 2.000 medlemmer på ett år

 6. NORGE

  Ungsomsvolden i Bergen: Vidar Helland ventet på pizza, plutselig var kjeven knust